UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-06-17 19:34

Újra együtt

Néhány hiányzó nélkül, de Tóth Gabriellával megerősödve kezdte meg a felkészülést a női junior kézilabda-válogatott a július 3-án kezdődő világbajnokságra. Ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző elégedett az első hét tapasztalataival.

reb A nyári utánpótlás-világversenyeken érdekelt válogatottak közül a leghamarabb a női junioregyüttes vágott a felkészülésbe. Logikus, hiszen a leghamarabb is ők lépnek pályára, július 3-án kezdődik a viadal Oroszországban. A klubbeli feladatok befejezésétől függően egy-két és fél hét pihenővel a hátuk mögött érkeztek meg a játékosok Balatonboglárra. Akadt, aki nem a teljes hetet dolgozta végig, sőt még a jövő hét elején is igazoltan hiányzik: az érettségi utolsó akkordjai zajlanak.
juniorok_szerbia
juniorok_szerbia
„Várom már, hogy végezzenek a lányok, és a feladatokra koncentrálhassunk – mondja ifjabb Kiss Szilárd szövetségi edző. – A felkészülés kezdete előtt időszakra egyéni programot kaptak, tisztességgel végigcsinálták, így jó állapotban kezdtük a munkát. Van, aki az elmúlt egy évben látványosan sokat fejlődött annak köszönhetően, hogy az élvonalban szerepelt. Másoknak kevesebb lehetőség adódott a legmagasabb osztályban, bennük viszont ég a bizonyítási vágy.” A Bajnokok Ligája-elődöntőben megsérült a győri Hársfalvi Júlia, így rá nem számíthat a szakember, míg Kiss Nikoletta, Csala Anita és Helembai Fanny egyéb okokból nincs az edzőtáborban. A már az vb-selejtezőn is szereplő érdi Szabó Laurára nagy szerep várhat, akárcsak védekezésben a dunaújvárosi Gindeli Pannára. A még ifjúsági korú Pásztor Noémi ezúttal nem kapott meghívót: Kiss az ifjúságiak vezetőjével, Hajdu Jánossal egyetemben úgy döntött, a tavalyi dupla terhelés túl sok volt, így a korosztályában szerepel a sokra hivatott beállós. Régi-új ember azonban Tóth Gabriella. A Győr felnőttcsapatának értékes tagja a tavalyi Európa-bajnoki selejtezőn szerepelt, viszont a nyári kontinensviadalt kihagyta. Az ősszel azonban megsérült, s a szezon java részét kényszerpihenőn, rehabilitációval töltötte. „Gabi különleges képességű játékos, a juniorok között messze a legjobbak között van. Érezhető, hogy formába kell lendülnie, és azt itt megteheti, hiszen sokat, viszonylag szabadon játszhat. Szívesen jött a csapatba, ki van éhezve a játékra. Vezére lehet az együttesnek.” A társaság a jövő hét végén Romániában lép pályára: a román korosztályos és egyetemi válogatott, valamint az osztrák társulat lesz a rivális, ami a szövetségi edző szerint az időszaknak megfelelő erőpróbát jelent. A világbajnokságon öt csoportmeccs vár a magyarokra (s persze minden riválisra), de a csapat alapvetően a hatodik-hetedik mérkőzésre készül. Emlékezetes, hogy két éve, az U18-as vb-n a társaság megnyerte a csoportot, ám a nyolcaddöntőben kikapott, s összeomlott a szépen felépített kártyavár (15. hely). Ezúttal egyértelműen továbblépnének, noha még nem fogalmazták meg a célokat. „A korosztálynak ez az utolsó utánpótlás-világversenye, nincs hova tartalékolni vagy mire várni. Egyelőre nem mondtuk ki a célt, de persze szeretnénk minél jobban szerepelni.” Az első heti kemény munka közben azért jutott idő a pihenésre is: a válogatott együtt szurkolt a férfiaknak Veszprémben, akik legyőzték Szerbiát, s kivívták a világbajnoki szereplés lehetőségét. A csapat egyik nagy kedvence Kiss korábbi tanítványa, Lékai Máté – ő is, a társak is jó játékkal dobták fel a lelkesen szurkoló lányokat.