UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-06-24 11:42

És közben még olimpia is?

Elkápráztatta a szakembereket, és önmagát is meglepte a 19 éves Rasovszky Kristóf, aki ötödikként ért célba élete első felnőttversenyén, a balatonfüredi Világ Kupa-viadalon. A nyáron még junior világ- és Európa-bajnokság vár a Balaton Úszó Klub fiataljára. És talán olimpia is?

rebRasovszky Kristóf nem is az olyan távoli jövő nagy bajnoka” – idézte a Magyar Idők Gellért Gábor nyílt vízi szövetségi kapitányt, aki a Délmagyarnak már úgy fogalmazott, hogy érdemes megjegyeznie a fiatal nevét, mert olyan klasszisa lehet a műfajnak, mint Risztov Éva vagy Olasz Anna. Több mint komoly dicséret ez, amelyet maximálisan kiérdemelt a Balaton Úszó Klub versenyzője, hiszen ötödik lett élete első felnőttviadalán, a balatonfüredi nyílt vízi Világ Kupa-versenyen (egyúttal magyar bajnoki címet is szerzett).
rasovszky_kristof_fb
rasovszky_kristof_fb
„Meglepődtem az eredményemen, mert az első két körben vezettem, és ilyen taktikával ritkán érnek a mezőny első felében célba az úszók – enged bepillantást a taktikai csatába a 19 éves Rasovszky. – Ha kilométereken keresztül vezet az ember, gyorsan elfárad, de senki sem akart az élre állni, így gondoltam, megpróbálok több ellenfelet leszakítani. Nem sikerült, a frissítések és a hajrá ellenben igen, szóval, örültem a helyezésemnek." A fiatal úszó maga sem tudja, minek köszönhető a jó szereplés, bár úgy látja, részben betudható az inspiráló hazai közegnek. „Sokan gratuláltak, a gálavacsorán is meglepetésként beszéltek az ötödik helyről.” Rasovszkynak élményt és hasznos tapasztalatot jelentett, hogy a jóval erősebb versenyzők alkotta népes mezőnyben tempózhatott. Mint mondja, a rutinosabb riválisok sokkal könnyebben érvényesítették az akaratukat, így bár a juniormezőnyben egyáltalán nem kerüli a verekedést, itt egy-két adok-kapokot követően inkább ő úszott félre a komolyabb csetepaté elöl. A július 16-én, Hollandiában kezdődő junior nyílt vízi vb-n nem lesz oka kerülni a fizikai csatákat. A tavalyi, csapatban elért Eb-ezüstérem után ismét jól szerepelne a váltóval, egyéniben, 10 km-en pedig nem kevesebbet céloz meg, mint a dobogót. Ha azt hinnénk, ezzel véget is ért neki a nyár, tévedünk, Rasovszky ugyanis vélhetően ott lesz a riói játékokon. Bár jelenleg harmadik idő az övé (15.11,34) az idehaza 1500 m-en olimpiai A szintet elérő versenyzők rangsorában, ám azt mondja, tudomása szerint Bernek Péter nem tervezi vállalni a számot. Így pedig Gyurta mellett ő léphetne rajtkőre az ötkarikás játékokon a medencés maratoni futamban. Bizonyosságot persze a kvalifikációs időszak július 3-ig zárása hozhat. Éppen ezért egyelőre a korosztályos vb-re összpontosít, utána foglalkozik az olimpiával és a szeptemberi junior nyílt vízi Eb-vel. Elismerést érdemel, hogy több „hangszeren” játszik, de kérdés, mennyire lehet összehangolni a nyílt vízi és medencés műfajt. „Szerintem nem különbözik egymástól lényegesen a felkészülés az ezerötszáz méterre és a tíz kilométerre. Legalábbis az edzőmmel, Szokolai Lászlóval jól megoldjuk ezt a feladatot. Úgy tervezem, hogy a későbbiekben is párhuzamosan űzöm a két műfajt.”