UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-07-05 09:00

Vigyázz, kész... RAJT!

Negyvenhét ország nagyjából hétszázötven úszója vág a szerdán Hódmezővásárhelyen kezdődő ifjúsági Európa-bajnokságnak. A majdnem hetven főt számláló magyar mamut csapattól három-öt érmet vár dr. Hargitay András felnőttkapitány.

reb Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Dávid – nem a londoni felnőtt úszó Európa-bajnokság aranyérmeseinek egy részét, hanem a tizenegy évvel ezelőtt, Budapesten rendezett ifjúsági kontinensviadal „sztárjait” soroltuk fel. Hazánk az elmúlt évtizedben számos vizes világversenynek adott otthont, és sikerességében méltán nőtt fel hozzájuk a 2005-ös korosztályos Eb is, amelyen mai fejjel szinte elképzelhetetlen, 8 arany-, 12 ezüst- és 5 bronzérem alkotta kollekciót gyűjtött össze az említettek által fémjelzett csapat.
hodmezovasarhely_uj_medence
hodmezovasarhely_uj_medence
Ha hasonló parádét nem is várnak a szakemberek, ezúttal az eleve is remek uszodával, de az eseményre új medencével és konditeremmel bővült hódmezővásárhelyi komplexumban pörkölhetnek oda az ifjú magyarok a kontinensről érkező riválisoknak. Július 6-án elkezdődik az ifjúsági Európa-bajnokság. A nézőknek ingyenes viadalon nemcsak a szurkolók, hanem a hazai versenyzők is sokan lesznek, hiszen a házigazdaszerep nyújtotta lehetőséget maximálisan kihasználva gyakorlatilag minden számban négy magyar indul. A legjobb tizenhat közé persze ugyanúgy ketten juthatnak csak, mint a felnőttvilágversenyeken, mégis rengeteg fiatal kap lehetőséget arra, hogy élesben mutathassa meg magát, és tesztelhesse a képességeit. „Kinek előny, kinek hátrány lesz a hazai medence – felelte kérdésünkre dr. Hargitay András felnőttkapitány, aki tavaszig az utánpótlással dolgozott, s persze jelenlegi pozíciójában is kiemelt figyelmet szentel az ifjaknak. – Nagyszerű, hogy a család, a barátok előtt versenyezhetnek, ez pozitív hatást gyakorolhat rájuk. Előfordulhat ugyanakkor, hogy valakinek kemény visszajelzés lesz a szereplés. Az A szintet megúszóknak sem lesz könnyű dolguk, hiszen erős a mezőny. A B szintesek pedig azok, akik külföldi rendezésű eseményen nem kapnának lehetőséget. Reméljük, hogy az élmezőnytől való esetleges nagyobb távolság miatt nem szereznek rossz benyomást.”

Budapesti „csúcs” A bizonyos, tizenegy évvel ezelőtti, Budapesten rendezett ifjúsági Európa-bajnokságon minden idők legkiválóbb szereplését produkálták a magyarok: 8 arany-, 12 ezüst- és 5 bronzérmet tartottak itthon. Mindezt úgy, hogy a korhatárok miatt az athéni olimpián ezüstérmes Gyurta Dániel nem is indulhatott... Az akkori küldöttség jelentős része ma a felnőttválogatott gerincét adja. Az akkori aranyérmesek: Kis Gergő (200 pillangó), Rácz Ákos (200 mell), Verrasztó Dávid (200, 400 vegyes), Jakabos Zsuzsanna (200 pillangó), Hosszú Katinka (200 m gyors, 400 m vegyes), a 4x100-as gyorsváltó (Jakabos Zsuzsanna, Cseh-Németh Luca, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka)

Az összesen hatvanhat magyar induló közül természetesen nagy esélyesek is rajtkőre állnak. Ahogyan Hargitay, mi sem kezdhetnénk mással, mint a Kőbánya SC 14 éves üdvöskéjével, Késely Ajnával. Az évek óta kiugró eredményeket szállító úszóval kapcsolatban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy két esztendővel fiatalabb a korosztálynál. A képességei és az eredményei azonban feljogosítják arra, hogy a kapitány által vizionált három-öt érem egyikének (vagy többjének?) várományosa legyen.
kesely_ajna03_szalmas_mob
kesely_ajna03_szalmas_mob
Késelyt érdekelte volna a 200 m pillangó is, ám olyan sok a jó úszó a számban, hogy a neki a közelmúltban sok sikert hozó gyorsúszószámok maradtak. Edzője, Turi György képesnek tartja a dobogó elérésére, a tinédzser pedig a legfényesebb éremről álmodik (csak emlékeztetőül: egy éve négy győzelemmel tért haza a Tbilisziben rendezett EYOF-ról). Mestere azonban hangsúlyozta, azt szeretné, ha a legjobb teljesítménnyel a riói játékokon rukkolna elő a váltóval Londonban felnőtt Eb-első tanítvány. A hagyományosan magyar műfajban, vegyesen a tavaly 200 m-en junior vb-második Sós Dániel mellett Holló Balázs és Barta Márton is a dobogóig juthat, csak előbb „le kell gyilkolniuk” egymást. A 800 és 1500 méteren vízbe szálló Juhász Janka is szép eredményeket érhet el.

Siker a parton Hargitay András jelentős sportdiplomáciai eredménynek tartja, hogy ismét Magyarország, ráadásul vidéki helyszín, Hódmezővásárhely rendezheti meg a korosztályos viadalt. A hazai szövetség elnöke, Gyárfás Tamás pedig kiemelte, hogy az esemény egyfajta főpróbája a jövő évi budapesti felnőtt vb-nek, és a helyszínt, a szervezést látva meggyőződött arról, hogy méltó színvonalú lesz a rendezés.

Késelyen kívül még néhány fiúról képzelhető el, hogy váltóban szerepet kaphat a felnőtt ötkarikás játékokon, Hargitay szerint azonban akárhogy is alakul, mindenkinek a korosztályos kontinensviadal az idei első számú verseny. „Kiegyeznék vele, ha az olimpia jobban sikerülne, mint az ifjúsági Európa-bajnokság – jegyzi meg félmosollyal Hargitay. – Mégis, az a legfontosabb, hogy a saját korosztályukban érjenek el jó eredményt. Ha pedig Rióban a fiataloktól könnyen elképzelhető önfeledt úszással teljesítik a legjobbjukat, elégedett lehetek.”
barta_marton_szalmas01
barta_marton_szalmas01
S ha már az érem, az eredmény, a siker bűvkörében mozgunk: a szakember úgy látja, az első jelentős nemzetközi fokmérőnek számító EYOF kissé torz tükröt tart a gyerekek elé, mert például ott országonként csupán egy versenyző juthat döntőbe. Az ifjúsági Eb jóval komolyabb képet mutat: bár a korosztály átmenet a felnőtt felé, itt már lényegesek a sikerek. A 47 ország 750 hazánkba érkező képviselőjének azért lesz néhány „szava” a magyarok remélt diadalmenetéhez. A hagyományosan erős oroszok mellett az angolok lehetnek nagy riválisok. „Fiatalokról lévén szó nagyon nehéz felmérni az erőviszonyokat. Abban viszont biztosak lehetünk: óriási harc lesz a medencében, mert ez nem gyerekverseny” – zárta az esélylatolgatást Hargitay.

Az ifjúsági Európa-bajnokság magyar szereplői Fiúk. 50 m gyors: Fekete Ferenc, Kendi Csaba, Németh Nándor, Végh István. 100 m gyors: Himer Krisztofer, Márton Richárd, Németh Nándor, Reményi Ármin. 200 m gyors: Holló Balázs, Márton Richárd, Németh Nándor, Reményi Ármin. 400 m gyors: Drigán Zoltán, Kalmár Ákos, Lakatos Dávid, Márton Richárd. 800 m gyors: Drigán Zoltán, Lakatos Dávid. 1500 m gyors: Kalmár Ákos, Lakatos Dávid. 50 m hát: Himer Krisztofer, Kovács Benedek, Németh Nándor, Szucsik Bence. 100 m hát: Kovács Benedek, Szabó Bálint, Szucsik Bence, Varró Ádám Levente. 200 m hát: Kovács Benedek, Szabó-Feltóthy Pál, Szucsik Bence, Tiszai András. 50 m mell: Kendi Csaba, Miksi Richárd, Süli Ákos, Szöllősi Martin. 100 m mell: Kutasi Máté, Miksi Richárd, Szöllősi Martin, Takács Tamás. 200 m mell: Berecz Balázs, Miksi Richárd, Süli Ákos, Takács Tamás. 50 m pillangó: Himer Krisztofer, Milák Kristóf, Németh Nándor, Végh István. 100 m pillangó: Békési Dániel, János Kristóf, Milák Kristóf, Tekauer Márk. 200 m pillangó: Fabriczius László, Milák Kristóf, Szatnik Gergő, Tekauer Márk. 200 m vegyes: Barta Márton, Drigán Zoltán, Holló Balázs, Sós Dániel. 400 m vegyes: Barta Márton, Drigán Zoltán, Holló Balázs, Sós Dániel Leányok. 50 m gyors: Fodor Helga, Gyurinovics Fanni, Kurdi Zsófia, Márka Adrienn. 100 m gyors: Gyurinovics Fanni, Késely Ajna, Kurdi Zsófia, Márka Adrienn. 200 m gyors: Borsi Anett, Fábián Fanni, Késely Ajna, Kovács Réka. 400 m gyors: Barócsai Petra, Juhász Janka, Késely Ajna, Vas Luca. 800 m gyors: Juhász Janka, Késely Ajna. 1500 m gyors: Juhász Janka, Szilvási Gréta. 50 m hát: Ádám Henrietta, Dobos Dorottya, Fodor Helga, Ilyés Laura. 100 m hát: Dobos Dorottya, Gábor Ronett, Ilyés Laura, Matyasovszky Dalma. 200 m hát: Ilyés Laura, Matyasovszky Dalma, Ollé Mónika, Szabó.Feltóthy Eszter. 50 m mell: Fekete Dóra, Labán Eszter, Ölvödi Petra, Sós Klaudia. 100 m mell: Fekete Dóra, Labán Eszter, Leitner Zsófia, Ölvödi Petra. 200 m mell: Labán Eszter, Okos Glória, Szabó-Feltóthy Laura, Vecsei Réka. 50 m pillangó: Egervári Eszter, Kurdi Zsófia, Ollé Mónika, Szabó Inez. 100 m pillangó: Barócsai Petra, Bíró Lili, Bokros Blanka Melinda, Egervári Eszter. 200 m pillangó: Barócsai Petra, Berecz Blanka, Bokros Blanka Melinda, Bonecz Boglárka. 200 m vegyes: Gyurinovics Fanni, Labán Eszter, Szilvási Gréta, Sztankovics Dóra. 400 m vegyes: Horváth Lili, Labán Eszter, Szilvási Gréta, Sztankovics Dóra