UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-07-18 19:59

„Apu, kezdődik!”

KIKÜLDÖTT MUNKATÁRSUNK JELENTÉSE POZSONYBÓL. Alig néhány óra és Kína ellen megkezdi a szereplést a leány kézilabda-válogatott a pozsonyi ifjúsági világbajnokságon. Az egy éve, a szkopjei U17-es kontinensviadalon bronzérmes gárda háromnegyede együtt maradt, és az egész társulat elszánt: megismételné az érmes szereplést.

Roska Emese Boglárka Nehezen találhattak volna lehetetlenebb edzésidőpontot az ifjúsági leánykézilabda-válogatottnak a világbajnoki rajtot megelőző napon (bár tegyük hozzá, nem könnyű 24 csapat életét ideálisan megtervezni). A társulat fél egy után tíz perccel kezdhette meg a hosszúnak nem nevezhető ötven perces edzését a keddi, Kína elleni mérkőzés helyszínén, az Aegon Arénában. A késői reggeli és korai ebéd között választhatott a stáb ahhoz, hogy a játékosok a gyakorlás kezdete előtt ideális idővel egyenek utoljára, végül az első verzió nyert.
hajdu_janos06_cseh_szovetseg
hajdu_janos06_cseh_szovetseg
Ami a csarnokot illeti, korábban már felnőttválogatott is játszott itt világverseny-selejtezőt (de tartottak itt már salakpályán teniszmeccset is). A nagyjából háromezer nézőt befogadó létesítmény ideális helyszínnek látszik az U18-as vb-re. „Jó, nagyon tetszik” – jegyezte meg Fodor Csenge a pályát nézve, s Lakatos Rita is hasonló véleményt formált a csarnokról. A győri irányító csonthártyája nem minden terepet tolerál, de úgy érzi, ezzel most nem lesz gond. Hogy a lányok felmérhessék a teret, a hosszú passzokat is gyakorolták: Lakatos úgy látja, egy edzés elég lehet arra, hogy megszokják a környezetet. Mondanánk, hogy Kína ellen lesz még alkalom belakni a helyszínt, de semmi esetre se becsüljük le a távol-keletieket, különösen, mert szinte nem is találhatott róluk információt a stáb, így elsősorban élesben tanulmányozhatják a játékukat. A rivális egyébként nagyjából másfél nappal ezelőtt érkezett, így lehet arra számítani, hogy még nem sikerül teljes mértékben az akklimatizáció (alaptétel, hogy ahány óra az időeltolódás, annyi nap kell az átállásra, márpedig a hatórás „különbség” nem tüntethető el két-három nap alatt.)

A magyar válogatott csoportmérkőzései a vb-n: Július 19., kedd: 9:30 Magyarország–Kína Július 21., csütörtök: 18:00 Magyarország–Spanyolország Július 22., péntek: 14:00 Magyarország–Kongó Július 24., vasárnap: 18:00 Magyarország–Svédország Július 25., hétfő: 14:00 Magyarország–Brazília

A magyaroknak az idő, mármint a keddi, Kína elleni, reggel fél 10-es rajt jelent kihívást. A mérkőzés kezdete előtt általában másfél-két órával érdemes elindulni a helyszínre, és persze teljesen üres hassal sem lehet nekivágni a vb-nyitánynak (meg semmilyen mérkőzésnek). A precízen tervezett menetrend szerint így korai kelés vár a válogatottra. Visszatérve az edzésre: miközben a lányok tréningeznek, a csapat segítőjével, a Komarnóban lakó, de Pozsonyban tanuló Nórával bejártuk a csarnokot. Míg a „kakasülőn”, azaz legmagasabb részen megtaláljuk a médiacentrumot, kifaggatom, a házigazdákat mennyire érdekli a vb.
csarnok
csarnok
„Szlovákia elsősorban a hokiért rajong, de akik szeretik a kézilabdát, azok szerintem eljönnek az ifjúságiak meccseire. Ahol csak jártam a városban, plakátokat láttam, felhívják a figyelmet az eseményre.” Reggeli érkezése után a csapat orvosa, Kisegyházi Attila azt jelezte a lányoknak: a masszőr (nem mellesleg tape-elő, s olykor a pszichológus, a barátnő és olykor az anyuka szerepét is betöltő) Vaskó Rékával együtt kétszáz százalékos biztonságot garantálnak. Persze inkább ne legyen „munkájuk” senkivel, hiszen az azt jelenti: mindenki egészséges. A csapat tehát kedden, fél tízkor kezdi meg a szereplést Kína ellen, a szerdai szünnapot követően pedig Spanyolországgal csap össze. A gárda elszánt, a tavalyi szkopjei U17-es Eb-n szerzett bronzérem birtokában egészséges önbizalommal vág a tornának. Noha óvatosan kell a következő lépésen túl gondolkodni, a lányok – ahogyan az alábbi videóból kiderült – az egy évvel ezelőttihez hasonló szereplésről álmodnak. Vagy még szebbről… A mérkőzéseket élőben közvetítik ITT és ITT. Korábbi anyagaink: beszámoló a vasárnapi érkezésről, Bő egy héttel a rajt és a végleges kerethirdetés előtt látogatott el az M4 Sporton futó Jövünk! utánpótlás-magazin stábja a válogatott budakalászi edzésére. Az ott készült videót, amelyben a Hajdu János szövetségi edző, valamint Hornyák Bernadett, Lakatos Rita és Pál Tamara a világbajnokságról beszél, itt nézheti meg.

A magyar ifjúsági leányválogatott vb-kerete Kapusok: Dányi Bernadett (NEKA), Hlogyik Petra (FTC), Suba Sára (FTC) Jobbszélsők: Klujber Katrin (Dunaújvárosi DKA), Kuti Bettina (NEKA) Átlövők: Háfra Noémi (FTC), Hornyák Bernadett (NEKA), Hudák Emma (Győri Audi ETO), Pankotai Luca (NEKA) Irányítók: Lakatos Rita (Győri Audi ETO), Pál Tamara (Győri Audi ETO), Szabó Kitti (NEKA) Beállók: Pásztor Noémi (NEKA), Tóvízi Petra (Debrecen) Balszélső: Fodor Csenge (NEKA), Márton Gréta (FTC) A stáb: Szövetségi edző: Hajdu János Edző: Siti Beáta Kapusedző: Bartalos Béla Orvos: dr. Kisegyházi Attila Masszőr: Vaskó Réka Csapatvezető: Pordán Andrea Videóelemző: Berta Sándor