UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-07-21 18:05

Sorsdöntő csata

A magyar válogatott négy vereség után péntek este kiharcolhatja a bennmaradást a Helsinikben zajló U20-as férfi B divíziós Európa-bajnokságon. A stabilan védekező svédek ellen kell megszerezni az első győzelmet.

Lakner Gábor Ahogy arról beszámoltunk, a magyar válogatott 87-66-ra kikapott Spanyolországtól a Helsinikben zajló U20-as férfi B divíziós Európa-bajnokság keresztjátékában, így az alsóházban folytatja a küzdelmet. A bennmaradásért. „Játszottunk a spanyolok ellen kétszer is a felkészülés során, így mostanra már elég jól ismerte egymást a két csapat. Az első negyedben az eladott labdánkat megbüntették, könnyed ziccerekkel nagyobb előnyre tettek szert. Gyakorlatilag az első negyedbeli különbséget toltuk magunk előtt végig a találkozón. Megpróbáltunk ugyan többször is felzárkózni, de mindig visszaverték a támadásainkat. Ha nincsenek a nagyobb megingások az első negyedben, akár szorosabb meccset is játszhattunk volna” – értékelt Pór Péter a szövetség honlapján, aki a szünnapon a csapatával alaposan feltérképezte a következő ellenfelet, a svédet.
U20 férfi magyar-spanyol 2
U20 férfi magyar-spanyol 2
A játékán pedig volt mit elemezni, hiszen elsősorban biztos védekezésre épülő játékukkal kevés pontot hozó, szoros mérkőzéseket játszottak eddig. A csoportban a belgákat és az olaszokat is legyőzték, egyedül a csehektől kaptak ki, mindössze hat ponttal. A keresztjátékban csupán 66-53-ra maradtak alul Lettországgal szemben, ami szintén intő jel. A pontszerzés terén a magyar és a svéd válogatott a sereghajtó, átlagban mindkét csapat 60,8 pontot dobott eddig. Védekezésben azonban hatalmas az eltérés: míg a mieink 97 pontot kaptak átlagban, addig a svédek mindössze 62,75-öt. Lepattanózásban szintén komoly differenciát látunk, hiszen a centerposzton erős svédek 45,5-es átlagukkal másodikak a rangsorban, mi pedig 25,5-ös átlagunkkal az utolsó helyen szerénykedünk. Nekünk is fel kell vennünk a kesztyűt, különben nem lesz keresnivalónk a pénteken 19.45-kor kezdődő mérkőzésen. A találkozó sorsdöntő, hiszen a győztes biztosan bennmarad az A divízióban, és a 9-12. helyért játszhat hétvégén. A vesztes a 13-16. helyért küzdhet tovább, és mivel hárman búcsúznak az élvonaltól, bennmaradást csupán a 13. hely ér. Aki pénteken kikap, annak hétvégén mindkét helyosztóján nyernie kell. A csoportgyőztesek kivétel nélkül továbbjutottak a nyolc közé, a minket felülmúló Spanyolország mellett Törökország, Ukrajna és Csehország is sikerrel vette a keresztjátékot a csoportnegyedikek ellen. A második és harmadik helyezettek csatáját a már említett Lettország, valamint Olaszország, Litvánia és Németország nyerte. A magyar csoport erősségét jelzi, hogy mindhárom ellenfelünk a negyeddöntőbe jutott.