UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2016-07-24 08:23

Ötödik hely kötöttben

A stockholmi kadet Európa-bajnokság első kötöttfogású versenynapján a nyolc magyar közül Kismóni Botond ötödik lett, a többiek nem fértek az első tízbe. A szovjet utódállamok a húsz éremből tizennyolcat vittek el, azon kívül volt török arany és osztrák ezüst. A birkózótársadalom – tájékoztatás hiányában – lemaradt a verseny első órájáról.

Szekeres István „KORÁBBAN KEZDŐDÖTT A KÖTÖTTFOGÁSÚAK VERSENYE! Bár a hivatalos versenykiírásban 10 órától kellett volna csak megkezdődnie a svédországi kadet Európa-bajnokság ötödik versenynapjának, a mérkőzések ennek ellenére már javában zajlanak Stockholmban.”
Akár ezt is nézhettük volna a verseny helyett...
Akár ezt is nézhettük volna a verseny helyett...
A fenti mondatot nem én írtam, a hírrel tízkor a szövetség Facebook-oldala lepte meg az olvasóit. Mert valaki, fogalmam sincs, hogy ki, elfelejtette tájékoztatni Tollár Dániel szerkesztőt a változásról. Rajta keresztül pedig a birkózótársadalmat. Beleértve szerény személyemet is. Így aztán, miután több mérkőzésről lemaradtam, nem az előző napokéhoz hasonló, sok részletre kiterjedő tudósítást teszek közzé. Hanem csak a legfontosabb tényeket. TÉNYEK, 1. A kötöttfogás első versenynapján az öt súlycsoportban 31 ország 138 versenyzőt küldött szőnyegre. A szabadfogás első napján 133 induló volt, de ez a különbség elhanyagolható. Az már kevésbé, hogy a kötöttben néggyel több ország vett részt. A női birkózás szellős, kellemes két napja után most ismét rátelepedtek a szovjet utódállamok a stockholmi Björkängshallen-jégcsarnok három szőnyegére. Tíz országból érkezett a birkózóknak közel a fele (63), köztük 10 orosz, 9-9 fehérorosz, grúz és ukrán. És persze a megengedett dupla létszámmal (10) a törökök. Nyolc magyar is indult, de – sajnos – egyáltalán nem telepedett rá a mezőnyre. TÉNYEK, 2. A főtáblán a magyar fiatalok tíz mérkőzést vívtak, abból nyolc végződött vereséggel. Nyerni csak Lévai Tamás és Szőke Alex tudott. A magyarok legyőzői között volt két orosz, egy grúz, egy moldovai. Továbbá cseh, lengyel, norvég.
Kismóni Botond a hat közé verekedte magát
Kismóni Botond a hat közé verekedte magát
És egy osztrák, Markus Ragginger, akinek ne az „osztrákságából” próbáljunk meg – helytelen – következtetést levonni: tavaly a korosztály Eb-jén bronz-, a világbajnokságán pedig ezüstérmes lett. Most, a stockholmi első versenynapon pedig az 58 kg török bajnoka, Basar mellett az egyetlen, aki az utódállamok versenyzői elől érmet hódított el. Ketten kerültek vigaszágra, mindketten a 85 kg-ban. Szőke Alex finn ellenféltől kapott ki, Kismóni Botond pedig lengyelt, majd finnt győzött le, és feliratkozott a bronzmérkőzésre. TÉNYEK, 3. A bronzmérkőzést a grúz Giorgij Kacanasvili és a magyar Kismóni Botond vívta. Az első menetben a grúz álló helyzetben a magyar mögé került, és nagy ívű, hátsó emeléssel eldobta, öt pontért. Korábban az ötpontos a meccs végét jelentette, mint a cselgáncsban az ippon. Most ment tovább. A második két percet a magyar végigtámadta, az ellenfelét megintették. Azzal alakult ki az 5-1-es végeredmény. TÉNYEK, 4. A török aranyon és az osztrák ezüstön kívül minden érem az utódállamokba került, szám szerint tizennyolc. Jutott arany Ukrajnába, Grúziába, Örményországba és Oroszországba. A 18 érem pedig így oszlott meg: Oroszország 5, Grúzia és Örményország 4-4, Azerbajdzsán és Ukrajna 2-2, Fehéroroszország: 1. TÉNYEK, 5. Tájékoztatom az olvasókat, hogy vasárnap már reggel nyolckor bekapcsolom a számítógépemet. Hátha még egy órával előbbre hozták a rajtot.

KADET EURÓPA-BAJNOKSÁG, STOCKHOLM Kötöttfogás, 1. nap: 42, 50, 58, 69, 85 kg A nap magyar szereplői 42 kg (19 induló): Spányik Ákos (Dorogi NC). 50 kg (24): Farkas Rajmund (Kecskeméti TE). 58 kg (37): Kecskeméti Krisztián (Ceglédi VSE), Szivák József (Ceglédi VSE). 69 kg (32): Lévai Tamás (Dorogi NC), Mohella Flórián (Ceglédi VSE). 85 kg (26): Szőke Alex (ESMTK), Kismóni Botond (Dorogi NC) A nap magyar mérkőzései A 16 közé jutásért. Vit Lebl (cseh)-Szivák 3-1. Lévai–Carl Norberg (svéd) 2-0. Samet Bayram Cetin (norvég)–Mohella 10-5 Selejtező. Giorgij Mepisvili (grúz)–Farkas 8-1. Aleksander Miełewczyk (lengyel) – Kecskeméti 5-1. Markus Ragginger (osztrák)–Kismóni 8-0 Nyolcaddöntő. Artium Deleanu (moldovai)–Spányik 9-0. Lom-Ali Adgyijev (orosz)–Lévai 5-0. Szőke–Arnoldas Baranovas (litván) 2-0 Negyeddöntő. Alekszandr Komarov (orosz)–Szőke 9-0 Vigaszág, 1. forduló. Kismóni Botond–Michał Dybka (lengyel) 1-1, győzelem utolsó ponttal. Juho Matias Pahikainen (finn)–Szőke 4-2 Vigaszág, 2. forduló. Kismóni¬–Ville Salo (finn) 2-1 Bronzmérkőzés. Giorgij Kacanasvili (grúz)–Kismóni 5-1 A nap Európa-bajnokai és a magyar versenyzők helyezése 42 kg: Vladiszlav Kuzko (Ukrajna),… 17. Spányik Ákos 50 kg: Giorgij Sotadze (Grúzia),… 15. Farkas Rajmund 58 kg: Abdul Samet Başar (Törökország),… 27. Szivák József, 28. Kecskeméti Krisztián 69 kg: Malhaz Amojan (Örményország),… 18. Lévai Tamás,… 20. Mohella Flórián 85 kg: Alekszandr Komarov (Oroszország),… 5. Kismóni Botond, 13. Szőke Alex

Amit eddig írtunk a kadet Európa-bajnokságól „Szovjet” házibajnokság 1. versenynap: szabadfogás 42, 50, 58, 69, 85 kg 2. versenynap: szabadfogás 46, 54, 63, 76, 100 kg 3. versenynap: női birkózás 38, 43, 49, 56, 65 kg (magyar arannyal) 4. versenynap: női birkózás 40, 46, 52, 60, 70 kg