UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2016-07-25 10:50

Akadémia Székelyföldön

Megnyitotta kapuit a Székelyföldi Jégkorong Akadémia, amelynek célja, hogy újra közelebb hozza a székelyföldi gyerekeket a hokihoz, és hosszú távon otthon tartsa őket. Első lépésként a térségben játékosokat toboroztak.

UP-info „Csak akkor születtek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek” – ezzel az Ady Endre-versidézettel indult útjára a Székelyföldi Jégkorong Akadémia. Az intézmény célja a tehetséges fiatalok felkutatása és képzése. Indításképpen Székely Hokiverbunk címmel több településen, Csíkkarcfalván, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson szerveztek sportágismertetőt és toborzót. A kétnapos rendezvényen többek között az Erdélyből származó profi játékosok, Bartalis István és Becze Tihamér járta a településeket, annak érdekében, hogy a sportág népszerűsítése mellett új lendületet adjanak a térségben egykor domináló jégkorongnak és minél több fiatallal ismertessék meg az új hokiakadémiát.
Példaképeikkel játszhattak a hoki iránt érdeklődő székely gyerekek Forrás: székelyhon.ro
Példaképeikkel játszhattak a hoki iránt érdeklődő székely gyerekek Forrás: székelyhon.ro
– Megosztottuk a teendőket Tihamérral, ő adott elő az erőnlétről és kondicionálásról, én pedig botkezelést és a sport technikás oldalát mutattam be – mondta a szövetség honlapján a magyar válogatott csatára, Bartalis István. – Jellemzően három korcsoport képviseltette magát a résztvevők között: U14, U12, U10, de láttam szupermini korú gyerekeket is. Abból, amit mi láttunk, jó irányba halad a hokiakadémia, amelynek mindenképpen együtt kell dolgozni a Magyar Jégkorong Szövetséggel, a székelyföldi, valamint az erdélyi kluboknak pedig szerepelniük kell a magyar bajnokságokban. Ez jelenleg is teljesül, de fontos a folytatása. A magyar állam által is támogatott Székely Hokiakadémia létrehozásának kettős a célja: egyrészről a fiatalok megnyerése a sportágnak, másrészről megtartásuk a régióban hosszabb távon. A közelmúltban ugyanis nagymértékű elvándorlás volt tapasztalható Székelyföldről, főleg a 14-17 korosztályra jellemző, hogy Magyarországon találja meg a további fejlődés lehetőségét, olyan neves egyesületek színeiben, mint a Debrecen, a MAC Budapest, az ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia vagy a DVTK Jegesmedvék. Több székely legény tagja a magyar korosztályos válogatottaknak, továbbá Bartalis István, Mihály Árpád és Sofron István mellett már a fiatalabb generációból kikerültek olyan játékosok, akik a térségből indulva bemutatkozhattak a felnőttválogatottban, például Sárpátki Tamás vagy Reisz Áron. Érdekesség, hogy mialatt a csíki térségben a játékosok elvándorlása okoz gondokat, Brassóban az ifjúsági korosztályból kinövő, saját utánpótlás versenyeztetését kellene megoldani. Sokan közülük az előző idényben a MOL Ligában és a román bajnokságban is szerepelhettek, tapasztalatot gyűjthettek, és a maguk színvonalához képest nem is teljesítettek rosszul. Ukrán edzőjük, Jevgenyij  Piszarenko tervei szerint az U20-as csapattal a komolynak nem nagyon nevezhető román juniorbajnokság mellett neveznének a román bajnokságba és a kupába is, amelyhez nagyjából 50 ezer euró költségvetésre lenne szükség. Mivel ennek csak kis részét képes fedezni az egyébként újra komoly légiósokat igazoló klub, ezért Piszarenko a brassói polgárokhoz fordult, hogy segítsenek összeadni a szükséges pénzt… Forrás: icehockey.hu, jégkorongblog.hu