UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-08-16 22:00

Két arany egy csapásra

Vadnai Jonatán egyszerre két világbajnoki címet is begyűjtött Kielben. A 18 éves vitorlázó az U21-esek és az U19-esek mezőnyében sem talált legyőzőre a Laser Standard hajóosztály világbajnokságán.

Pusztai Viola Míg a bátyja, Benjámin, Rióban szelte a hullámokat, Vadnai Jonatán egyedüli magyarként a Kielben rendezett U21-es Laser Standard-világbajnokságon vitorlázott. Néhány héttel korábban már megnézte, milyenek a Balti-tenger hullámai ezen a vidéken, akkor negyedik lett a Kieler Woche elnevezésű versenyen. Eredménye értékét növelte, hogy több mint száz felnőttversenyző között érte el. Joni remekül kezdte a világbajnokságot, hiszen csoportjában megnyerte az első futamot, a másodikban azonban hiába rajtolt jól, beleakadt a boomba (nagyvitorlarúd – A szerk.) és felborult. De a krajcbójánál hiába állt a 25. hely környékén, visszajött a hatodikra. Közben a legnagyobb ellenfele, a tavalyi győztes, a világ- és Európa-bajnok spanyol Joel Rodriguez a másik csoportban az első illetve a második helyen ért célba, így összetettben is vezetett Vadnai előtt.
Vadnai Jonatán két arannyal tér haza Kielből Forrás: hunsail.hu
Vadnai Jonatán két arannyal tér haza Kielből Forrás: hunsail.hu
A következő két selejtezőfutam után sem változott az állás az élen, a futamgyőzelemmel és a kilencedik hellyel a Balatonfüredi Yacht Club versenyzője tartotta a második helyét. A fordulatot a harmadik nap hozta, amikor Joni mindkét futamát megnyerte, s bár azonos pontszámmal állt a spanyollal, több győzelemmel az élre vitorlázott. Az utolsó három selejtezőfutamban is egyenletes teljesítményt nyújtott – 3., 1., 2. hely –  miközben vetélytársa a két győzelme mellé a 11. hellyel kiesőt is összehozott, így Joni egypontos előnnyel vághatott az aranycsoportos futamoknak. „Sokszor vitorláztam már Rodriguez ellen, ő is jelölt volt az olimpiára, de alulmaradt a honfitársával szemben. Remélem, legyőzöm” – mondta a párharc előtt Vadnai. Már csak azért is arra lehetett számítani, hogy a két fiú küzd meg a világbajnoki címért, mert az ellenfelek már a selejtezőben tetemes hátrányt szedtek össze. Így már csak az maradt a kérdés, mi történik, ha egymással néznek farkasszemet a Balti-tenger hullámai között? Nos, az első két nap után a magyar vitorlázó tovább növelte előnyét két ponttal, bár azt ő is elismerte, a spanyol srác ügyesebben szelte a habokat, amit igazolt az 5. és a 3. helye, csakhogy Jonatánnal ellentétben nem nyert futamot. Amitől tartani lehetett az utolsó két erőpróba előtt az a gyenge, 6-8 csomós szél volt. „Ha lutris a szél, az nekem kedvez kevésbé, mivel ha egyikünknek sem megy jól, akkor a kiesők közül nekem bejöhet a mai 18. helyezés – magyarázta Vadnai a szövetség honlapján a mindent eldöntő futamok előtt. – De tulajdonképpen, ha erősebb a szél, akkor is ugyanez a helyzet, mert egyikünk sem gyorsabb a másiknál.” Egyik sem nyert. Vagyis dehogynem! Vadnai Jonatán, ráadásul duplán. A szél az utolsó napon egyáltalán nem fújt, így nem is rendezték meg az utolsó két futamot, tehát az előző napi eredmény lett a végeredmény is. Hab a tortán, hogy Joni nemcsak az U21-esek mezőnyében bizonyult a világ legjobbjának, hanem saját korosztályában (!) az U19-esek között is. Két arany egy csapásra, de a győzelmi mámort megelőző éjszaka korántsem volt mámoros. „Este tízkor elaludtam, de hajnali ötkor felébredtem, és aztán félóránként újra, meg újra. Minden óra egy napnak tűnt – emlékezett vissza.  – Reggel még fújt az a szél, olyan erősségű, mint előző nap, de másik érkezését várták. Ezért nem vittek ki minket rajtolni, arra számítva, hogy pont belefordulna a szél a futamba. Hétcsomósra vártak, de délután egykor úgy döntöttek, hogy véget vetnek a világbajnokságnak.” Ezt Rodriquez bánta, Joni kevésbé, akinek a riói olimpián 33. helyen végzett Benjáminnal ellentétben az ételre sem lehetett panasza: a döntő futamokra egyenesen a Mama pörköltjével melegített. Forrás: hunsail.hu