UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2016-09-15 12:48

Brandenburgi aranyhajók?

Igen magasra tett lécet igyekeznek átugrani a magyar maratoni kajak-kenu válogatott utánpótláskorú tagjai, hiszen esztendeje a győri rendezésű világbajnokságon hét arany-, hét ezüst- és öt bronzérmet szereztek. Brandenburgban hasonlóan sikeres vb-szereplésre számíthatunk.

reb Mi a hasonlóság a magyar vízilabdázók és kajak-kenusok között? A két sportág (és három műfaj) képviselői korosztálytól, nemtől és világversenytől függetlenül az aranyérem jogos reményében szállhatnak vízbe vagy vízre.
kiszli_vanda_mkksz
kiszli_vanda_mkksz
Így vannak ezzel a korosztályos maratonista kajakosok és kenusok is, akiknek pénteken Brandenburgban kezdődik a szezon legfontosabb megméretése, a világbajnokság. Emlékezhetünk, az idén egyszer már taroltak a szakág képviselői, hiszen a június végén, július elején rendezett pontevedrai Európa-bajnokságon szinte minden számban magyar győztest avattak, míg összesen tizenegy érmet (és egy versenyen kívüli, leánykenus győzelmet) szerzett meg a küldöttség. Még magasabb lécet jelentő hivatkozási pontnak tetszik azonban az egy évvel ezelőtti, szinte minden szempontból tökéletesen sikerült győri világbajnokság (csak a fránya vízállás volt alacsony), amelyen csak a sportági mércével mérve nem elképesztő kollekciót állítottak össze a fiatalok: hét arany-, hét ezüst és öt bronzérem került a vitrinbe. Hüttner Csaba utánpótlás-vezetőedző (egykori, kiváló kenus) akkor arról beszélt: mindennél pontosabban mutatja a sportág hazai erejét, hogy az összes versenyszámban szereztek érmet a korosztályos magyar indulók. Az idei Eb-t követően pedig Martinkó Gábor, az újpestiek kenuedzője jegyezte meg: „úgy látszik, a középső rúdról nem lehet levenni a magyar zászlót, ezért muszáj mindent megnyernünk”. Kétségtelen, hasonló sikerekre van kilátás, hiszen erős válogatott utazott el a németországi helyszínre, Kiszli Vanda például az U23-as korosztály vb- és Eb-címvédőjeként diadallal búcsúzna az utánpótláskortól. A versenyt élőben nézhetjük a nemzetközi szövetség YouTube-csatornáján.

MARATONI KAJAK-KENU VILÁGBAJNOKSÁG, BRANDENBURG (NÉMETORSZÁG) Az utánpótlás programja Péntek 9.00 K1 junior leányok 818,3 km) 9.10 C1 junior leányok (14,4 km) 11.30 K1 női U23 (22,2 km) 11.33 C1 ifjúsági fiúk (18,3 km) 14.45. K1 férfi U23 (26,1 km) 14.48 C1 férfi U23 (22,2 km) Szombat 9.00 K1 ifjúsági fiúk (22,2 km) 9.03 K2 ifjúsági leányok (18,3 km) Vasárnap 9.00 K2 ifjúsági fiúk(22,2 km) 9.05 C2 ifjúsági fiúk (18,3 km)