UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2016-09-15 20:44

Ez nem vicc – BOTRÁNY!

Tizennégy másodperccel a meccs vége előtt egyenlített a fiú U19-es vízilabda-válogatott az olaszok ellen a hollandiai Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Aztán – furcsa, bár az a jobb szó rá: – botrányos fordulatot vett a mérkőzés.

Pusztai Viola Emlékeznek Waldóra, aki úgy bújt meg a tömegben, hogy hosszú percekig telt megtalálni a képeken? Nos, az olaszok tizenharmadik gólját időtlen időkig kereshetnénk, akkor sem találnánk. Mert, ami nem nem volt, az nincs. Kár szépíteni, az olaszok már az első negyedben átvették az irányítást a fiú U19-es vízilabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében a magyarokkal szemben, s azzal együtt a vezetést is. Két, sőt három találattal is elmentek, s bár a második negyed közepére Manhercz Krisztián góljainak köszönhetően a csapat visszajött egyre, a félidőben már néggyel vezettek.
Jelen állás szerint az 5-8. helyért játszik a csapat Forrás: waterpolo.hu
Jelen állás szerint az 5-8. helyért játszik a csapat Forrás: waterpolo.hu
Aztán a harmadik harmad elején már öttel. Elúszni látszott a hajó… A fiúk mégis megrázták magukat, a negyedik negyed elején 10-5-ről 10-8-ra módosult az állás, és akár tovább faraghattak volna a hátrányos, csakhogy ekkor kisebb bunyó tört ki az olaszok kapuja előtt. Simon Henrik ebből nagyon rosszul jött ki: öt perccel a meccs vége előtt 4 perces kiállítást kapott, ezzel a csapatot is emberhátrányra kárhoztatva, ráadásul az olaszok ötméterest dobhattak. A válogatottat a hátán vívó Manhercz szépített 11-9-re, de a meccsnek ebben a szakaszában valamikor „csoda” történt. Az olaszoknak anélkül írtak be gólt, hogy lőttek volna. Az, hogy hogyan jött ki, az olaszok tizenhárom gólja, újabb rejtély. Horkai György szövetségi kapitány ellenben többször is próbálta jelezni a zsűriasztalnak, hogy nem stimmel a kivetítőn látható eredmény. Elhajtották. A srácok meg tették a dolgukat a medencében: Vogel Soma többször védett, támadásban pedig jöttek a gólok, s tizennégy másodperccel a vége előtt Nagy Ádám egyenlített. Vagyis azt hittük... Az olaszok örültek, a magyarok reklamáltak. A zsűri hivatalossá tette: nem 13-12, hanem 12-12 a végeredmény. Az olaszok elvonultak, Horkai György kijelölte az ötméteres lövőket. A zsűri tanácskozott, döntött: 3:49-től, 11-9-es olasz vezetésről újrajátsszák a meccset. A magyarok továbbra is emberhátrányban. Manhercz megkapja a harmadik kiállítását. Az ellenfél edzőjét piros lappal küldik el a kispadtól, Horkai György is az ő sorsára jut. Az olaszok találnak kétszer, a magyarok egyszer. 13-10 a vége. Óvnak a magyarok... Itt tartunk most: az olaszok jutottak az elődöntőbe, a magyarok az 5-8. helyért játszanak. – Ez vicc, nem tudok mást mondani – így fogalmazott Horkai György a szövetség honlapjának adott nyilatkozatában. – Azt el kell ismerni, hogy nem játszottunk jól a meccs elején, sok gólt kaptunk, de visszajöttünk. Amikor az olaszok belőtték a tizenkettedik góljukat, és tizenhármat írtak a táblára, jeleztük, hogy javítsák ki. Később is folyamatosan szóltunk, de a bírók nem foglalkoztak vele, azt mondták, majd megnézik a jegyzőkönyvet. A meccs végén odamentem a zsűriasztalhoz, nem értették mit akarok, de aztán elismerték, hogy hibáztak. A hollandok technikai hibára hivatkoztak, az olaszok pedig azzal érveltek, azt hitték, vezetnek. Végül az a döntés született, hogy játsszuk újra az utolsó három perc ötven másodpercet. Megfogalmaztuk a panaszunkat, jeleztük, hogy a mérkőzés újrajátszását kérjük, vagy 12-12 után ötmétereseket akarunk lőni, úgy dőljön el az elődöntőbe jutás. Száz szónak is egy a vége, de arra nincsenek szavak, ami ezen a mérkőzésen történt!

FIÚ U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ALPHEN (HOLLANDIA) Csoportmérkőzések: Magyarország–Málta 22-5 (6-3, 8-0, 3-2, 5-0) A magyar gólszerzők: Manhercz K. 6, Vadovics V. 3, Szatmári 3, Lukács 3, Nagy 2, Teleki 2, Biros B., Burián, Simon Magyarország–Görögország 10-8 (4-2, 3-3, 2-0, 1-3) A magyar gólszerzők: Nagy Á. 3, Burián 2, Manhercz K. 2, Szatmári, Biros B., Teleki Magyarország–Montenegró 10-7 (2-2, 2-2, 3–2, 3-1) Gólszerzők: Manhercz K. 3, Vadovics V. 2, Nagy Á., Szatmári K., Simon H., Burián G., Csacsovszky E., ill. Saveljics 2, Moskov 2, Spaics, Gardasevics, Radovics A D csoport végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Görögország 6 pont, 3. Montenegró 3 pont, 4. Málta 0 pont Negyeddöntő: Magyarország–Olaszország 12-12 (3-5, 2-4, 2-1, 5-2) Újrajátszva az utolsó 3 perc 49 másodpercet: Magyarország–Olaszország 10-13 (3-5, 2-4, 2-1, 3-3) Szeptember 17, szombat: elődöntő Szeptember 18, vasárnap: döntő