UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-09-20 10:40

Biztató negyedik hely

Negyedik helyen zárta az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga szezonbeli első fordulóját az U20-as Budapest válogatott a lettországi Rigában. Simon Nándor együttese három nap alatt lejátszott öt mérkőzéséből kettőt nyert, háromszor kikapott. A szakember értékelte folyamatos fejlődést tanúsító csapatát.

Majer Dániel Az U20-as korosztályban is elkezdődött a 2016/17-es EYBL-év. Most is a Budapest válogatott képviseli a magyar színeket a sorozatban, annak első, lettországi állomásán Simon Nándor eddigi másodedző vezetésével a negyedik helyet szerezte meg. „Jó kis csapat ez, remek hangulat volt a pályán és azon kívül is a három nap során – mondta Simon. – Minden mérkőzés a fejlődést szolgálta, és ahogy haladtunk előre a tornán, úgy épült a csapat, úgy javult a teljesítménye.”
Kozma Norbert, a Vasas játékosa volt a csapatkapitány Forrás: facebook
Kozma Norbert, a Vasas játékosa volt a csapatkapitány Forrás: facebook
Volt azért mit csiszolni, meglehetősen rövid felkészülési időszak előzte meg a tornát, mindössze egy edzőmérkőzést játszottak a fiúk. „A védőjátékunk az elejétől kezdve stabilnak bizonyult, a támadásokban van szükség fejlődésre. Az összeszokottság hiánya mellett a legfőbb gondot azok a két-három, olykor négyperces periódusok jelentették, amikor teljesen elengedtük a gyeplőt, szétesett a csapat. Ennek a fő oka, hogy nem volt olyan játékos, aki megfogja a társaságot, és megállítsa a folyamatot.” Simon szerint ennek ellenére folyamatosan javult a helyzet, a védekezéssel pedig kifejezetten elégedett volt. „Az alaptaktikára sikerült pluszt rátenni az öt mérkőzés alatt, az ember elleni, a zóna- és a vegyes védekezést is sikerrel alkalmaztuk mind a mezőnyben, mind a palánk alatt. Ez azt mutatja, hogy nagyon fogékony a társaság, jó velük együtt dolgozni.” Az első találkozón a hazai Valmieras együttesétől 56-45-re kikaptak, akárcsak az orosz Runától, a fehérorosz BSEU ellen viszont már összejött a győzelem. „Az első mérkőzésen jól kezdtünk, a második félidőre azonban szétestünk. A második meccsünk hasonlóképp indult, a második játékrészre azonban javítottunk, megismertük a fehérorosz együttest, amely egyébként túlkoros, így versenyen kívül indult, nem vették figyelembe az eredményeit.” A végére két rigai ellenfél maradt, előbbitől mindössze két ponttal kapott ki a csapat, ráadásul a végén, az egyenlítésért ziccert rontott. A zárónapon a szintén helyi DSN együttesét viszont magabiztosan verte. „Három játékost szeretnék kiemelni. A megelőlegezett bizalommal csapatkapitánnyá választott Kozma Norbertet, a torna All Star-csapatába választott Gombos Áront és a csapat egyik nagy reménységét, az átlagos kezdés után extra teljesítményt nyújtó Martinez Ralfot.” Martinez a csapat legfiatalabbja. A Budapest-válogatott legközelebb december elején Lengyelországban játszik az EYBL-ben. „A mostaninál hosszabb, három-négy hetes felkészülést szeretnénk, két edzőmérkőzéssel. Természetesen úgy, hogy a klubok érdekei ne sérüljenek, a játékosaik azokon a napokon jöjjenek el, amelyeken a legkevésbé hiányoznak. A mostani, csütörtöki elutazást megelőzően már hétfőtől együtt volt a csapat, ezt szeretnénk a továbbiakban is.” Simon Nándor külön kiemelte edzőkollégáit, Dinnyés Attilát és Bors Miklóst, megköszönte a munkájukat és elmondta: nagyon fontos dolgokat tanultak egymástól a néhány nap alatt.

U20-AS EYBL 1. FORDULÓ, RIGA Végeredmény 1. BC Runa (orosz), 2. BC Assecco (lengyel), 3. Olimp 97 (orosz), 4. Budapest válogatott, 5. BS Riga/Jugla (lett), 6. Valmieras (lett), 7. BS DSN (lett), 8. BC BSEU (fehérorosz)