UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2016-09-24 16:58

Csattantak a pofonok

Szombaton véget értek a serdülő ökölvívó országos bajnokság küzdelmei Kaposváron. 49 egyesület 131 versenyzője húzott kesztyűt, hogy megküzdjön súlycsoportja bajnoki címéért. Dorkó Péter szövetségi edző szerint színvonalas versenyt produkáltak a fiatalok, de valamivel kevesebben indultak, mint azt előzetesen várták.

Majer Dániel Színvonalas mérkőzéseket hozott a kaposvári serdülő ökölvívó országos bajnokság. A nyári junior Európa-bajnokság helyszínéül is szolgáló Városi Sportcsarnokban a szombati döntők során tizenhét aranyérem talált gazdára. Dorkó Péter szövetségi edző szerint szép jövő vár erre a korosztályra. „Kicsit kevesebb volt nevező, mint amire számítottunk, huszonnégy fiú nem jött el. A színvonalra viszont nem lehetett panasz, az alacsonyabb súlycsoportokban parázs csatákat láthattunk, de följebb is volt súlycsoportonként legalább egy-egy bokszoló, aki nagyon jó teljesítményt nyújtott” – nyilatkozta Dorkó Péter.
Ezúttal a serdülőké volt a Városi Sportcsarnok ringje Forrás: kapostv.hu
Ezúttal a serdülőké volt a Városi Sportcsarnok ringje Forrás: kapostv.hu
A korábban bíróként tevékenykedő szakember azt is elmondta, a magyar bajnoki címen túl az elsőéves serdülők számára azért is volt fontos e megméretés, mert ez alapján áll össze a jövő évi válogatott keret. „Szerencsére folyamatosan jönnek az újabb tehetségek, ez lehet az a korosztály, amely jövőre is sikereket érhet el” – mondta Dorkó. A feltörekvő fiatalok mellett a zágrábi korosztályos Eb-t megjárt ökölvívók is szorítóba léptek. „Juhos István 76 kg-ban és Varga Jenő 48 kg-ban betegség miatt nem indult, a többiek viszont mindannyian döntőbe jutottak, Szöllősy Áron és Balog Róbert ráadásul elsőéves serdülőként” – tette hozzá a szövetségi edző. A döntőket szombat délelőtt rendezték meg; összesen 17 súlycsoportban hirdettek bajnokot. „Jó néhány parázs mérkőzést láthattunk, Horváth Tamás és Nagy Dominik elsőévesként valódi tűzijátékot produkált 46 kg-ban, végül előbbi győzött. Polenyik Dániel szintén magas színvonalú mérkőzésen nyert 40 kg-ban, akárcsak Zúró Zsolt Barbosu Alex ellen 52 kg-ban. Zsolt ugyan egyhangú pontozással bizonyult jobbnak, de mindketten okosan, taktikusan bunyóztak. ” Akadtak természetesen olyan mérkőzések is, melyek nemcsak az eredményt illetően, de a látottak alapján is meglehetősen simán alakultak. Horváth Krisztián könnyedén verte meg Balog Róbertet 41,5 kg-ban, utóbbitól Dorkó Péter is többet várt. Kecskeméti Ronald látványosan jobbnak bizonyult Bernáth Zoltánnál 43 kg-ban, és Horváth Dávid is simán verte Samu Ferencet 54 kg-ban. Igaz, Horváth jövőre már a juniorok között bokszol, míg Samu elsőéves serdülőként bunyózott a döntőben. Az 59 kilósok között induló Horváth Milán is egyhangú pontozással, 5-0-ra nyert, és bár ellenfele, Balogh János felvette vele a versenyt, a képzettebb bunyós győzött, akit a torna legharcosabb bokszolójának is megválasztottak. Két technikai K. O.-t is láthattak a nézők: 56 kg-ban a másodéves Rácz Krisztofer már az első menetben nyert Bán Tamás ellen. A 76 kiló felettiek között Kiss Levente sem halogatta sokkal tovább a döntést, ő a második menetben fejezte be a találkozót. „Levente gyakorlatilag feldarabolta a mezőnyt, a döntőben is 35 kiló súlykülönbség volt a javára Börzsei Kornéllal szemben, s így esélyt sem hagyott neki” – mondta Dorkó Péter.
Dorkó Péter elégedett volt Forrás: kapostv.hu
Dorkó Péter elégedett volt Forrás: kapostv.hu
Daru Krisztián 72 kg-ban jobb taktikájának köszönhetően diadalmaskodott, noha Györei Barnabásnak állt a zászló. Lőczi Roland hasonlóképpen nyert 62 kg-ban Vörös Róbert ellen, aki az első másfél menetet ugyan uralta, de a taktikaváltás végül eredményre vezetett. A döntősök között találtunk egy kakukktojást is, a válogatott 65 kg-ban szereplő bokszolóját, Sztojka Ferdinándot. Az elsőéves serdülő tavaly a családjával együtt Angliába költözött, a csak az országos bajnokságra utazott haza. „Először akkor került képbe a válogatottnál, mikor az Európa-bajnokság előtt nem tudtunk a súlycsoportjában versenyzőt nevezni. Regisztrációs gondok miatt sajnos nem utazhatott el velünk, de jövőre már ott lehet a kontinensviadalon” – magyarázta Dorkó. Sztojka Ferdinánddal a szigetországban lengyel edző foglalkozik, és elsősorban az angol stílus elsajátításával hozhat újat a serdülő válogatottba. „Erőszakosabb az ottani ökölvívás, mi inkább taktikusan, technikásan bunyózunk. Az ott divatos élet-halál bokszot itthon még az idősebbek sem ismerik. Ferdinánd jó mentalitású, most is végig ment előre és támadott. Fizikumban fel tudja venni a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. Követelmény azonban, hogy jövőre hazajöjjön az összetartásokra és az edzőtáborokra, mert csak így lehet a válogatott tagja. Aztán majd meglátjuk, hogyan fejlődik.”