UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2016-09-25 10:42

A Benficánál bizonyíthat

A Benficában folytatja pályafutását a 16 éves Csoboth Kevin, akit a legígéretesebb hazai játékosok egyikének tartanak. A tinédzser futballista neve mellett az MLSZ bajnoki nyilvántartásában 171 mérkőzésen szerzett 234 gól áll, az idén ő a korosztályos válogatott legeredményesebb labdarúgója.

Majer Dániel A pécsi születésű, a PMFC-ben nevelkedett Csoboth Kevint annak ellenére sem fertőzte meg egészen kissrácként a futball, hogy édesapja szintén labdarúgó: Csoboth Róbert tagja volt az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnokságot nyerő korosztályos válogatottnak. Egy Milan–Manchester United BL-mérkőzés helyszíni megtekintése kellett ahhoz, hogy az ifjabbik Csoboth is a sportág szerelmesévé váljon.
Kevin és Nuno Gomes Forrás: nso.hu
Kevin és Nuno Gomes Forrás: nso.hu
Tehetségéhez szülői elszántság is párosult; édesapja, amikor csak tudta, külföldi edzőtáborokba küldte. Pécsi játékosként kétszer győzött a fehérvári Főnix színeiben a nemzetközi Cordial-kupán, rengeteg helyen járt próbajátékon, többek között a Hertha, a Porto, a Salzburg, a Milan és a West Ham is kinézte magának. Tavaly Pécsről a Ferencvárosba igazolt, ahol profiszerződést ajánlottak neki, ám Kevin inkább a világ egyik legjobb akadémiáját választotta, és a Benfica nevelőműhelyében kötött ki. „Kevin kiemelkedő tehetség a korosztályában, sok gólt szerez, érzi a kaput, s bár fizikálisan még nem tart ott, ahol a vele egykorúak többsége, így is óriási lehetőségek előtt áll – nyilatkozta róla mentora és tanácsadója, Vincze Ottó. – Megvan benne a csibészség, emellett váratlan megoldásokkal rukkol ki, és hihetetlen sebességgel képes futballozni. Bízom benne, hogy nagyon magas szintre juthat a Benficában, és sokakkal ellentétben sikerül odakint megragadnia.” Kevin igen gyorsan meggyőzte a harmincötszörös portugál bajnok edzői stábját. Próbajátékán, a városi rivális Sporting elleni utánpótlás-mérkőzésen mesterhármassal vette ki a részét a 4–1-es sikerből. Nem csoda, hogy a korábbi portugál válogatott klasszis, a jelenleg az akadémia általános igazgatójaként tevékenykedő Nuno Gomes azonnal közölte: kell a magyar játékos. „Nagyon izgatott voltam, mielőtt útnak indultam. A reptéren maga Nuno Gomes várt rám, már ez óriási élményt jelentett. Elvittek a stadionba, körbevezettek, bemutatták a múzeumot, majd az akadémiát. Mindenki nagyon kedves és barátságos, könnyen be tudtam illeszkedni” – mesélte Kevin a lisszaboni tapasztalatairól. A kinti profizmust máris megtapasztalta, s több újdonsághoz is hozzá kellett szoknia a kint töltött bő egy hónapban. „Egy hétre előre megkapom a programomat, tudom, hogy mikor megyek iskolába, mikor van erősítés, mikor edzés. Nagyon odafigyelnek ránk, ha bármi problémánk van, egyből visznek a csapatorvoshoz. Ami eleinte furcsa volt, hogy az edzők nem mondanak semmit, nem jönnek be az öltözőbe. Időpontra kimegyünk a pályára, ott minden elő van készítve, a vezetőedző és a három pályaedző levezényli a tréninget, utána pedig mindenki megy a dolgára.” A Benfica játékstílusából is kapott már ízelítőt. „Derékmagasságtól följebb nem szabad passzolni, amennyire csak lehet, a földön kell tartani a labdát, és nem lehet elrugdosni, minden szituációban meg kell próbálni megjátszani. A pályaedzők abban a pillanatban, ha valamit rosszul csinálunk, megállítják az edzést, és kijavítják a hibát. Az U17-es és U18-as csapattal felváltva készülök, a jobb, illetve a bal szélen számítanak rám.” A feltételek tehát adottak, a jelek szerint mostantól minden Kevinen múlik. Egy biztos, könnyű dolga nem lesz, hiszen társai közül heten is a portugál korosztályos válogatottat erősítik.