UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2016-10-13 09:13

Fehérvári elittorna

Hétvégén U15-ös fiútornát rendeznek Székesfehérváron az Európai Ifjúsági Kosárlabda Ligában (EYBL), a részletekről sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

UP-info Péntektől vasárnapig Székesfehérváron rendezi meg az U15-ös fiú Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) egyik csoportkörét a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia és az Alba Fehérvár. A kilenccsapatos tornát az MKOSZ-csarnokban bonyolítják le, a belépés minden mérkőzésre ingyenes. A hétvégi seregszemlén a házigazda Alba Fehérvár-DKKA együttese mellett az U15-ös Budapest-válogatott, a német TS Jahn München, az olasz Stellazzurra Basketball Academy, az osztrák Wiener Team, a szerb KK Flash Beograd, a szlovén Kosarkarski Klub Grosuplje, a cseh USK Prague és a horvát Cibona Zagreb fiataljai lépnek pályára.
art_arev-3
art_arev-3
Székesfehérvár alpolgármestere, Mészáros Attila az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, nagy eredménynek tartja, hogy ismét jelentős utánpótlás-rendezvény helyszíne a megyeszékhely. „Az EYBL-torna már hagyományosnak számít nálunk, ugyanis a korábbi U14-es és U16-os seregszemle után most az U15-ösök számára rendezünk rangos erőpróbát. Látva az eseményen szereplő gárdák névsorát, elmondható, magas színvonalú utánpótlásprogram előtt állunk. Természetesen bízom abban, hogy a fehérvári házigazda jól szerepel majd. Izgalmas meccsek várnak ránk, így mindenkit arra biztatok, a hétvégén feltétlenül látogasson ki az MKOSZ-csarnokba.” Matus Gábor, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia ügyvezető igazgatója, egyben a hétvégi EYBL-torna versenyigazgatója elmondta, az évadban három korosztályos csapatuk versenyez a sorozatban. „Kimondottan előnyös számunkra, hogy ismét erős nemzetközi csapatokkal mérettethetjük meg magunkat. Évekkel ezelőtt adtuk ki a jelszót, hogy a lehetőségekhez mérten együtteseink minél többször találkozzanak külföldi együttesekkel, így lemérhetjük, hol is tartunk a fejlődésben. Meggyőződésem, hogy az elkövetkező esztendőkben ezen utánpótlás eseményeknek meglesz a hozadéka. Az U15-ös korosztályon kívül az U17-es csapatunk is érdekelt az EYBL-sorozat idei küzdelmeiben, ebből pedig a gyerekeken kívül a felnőttcsapat is profitálhat a jövőben. A hétvégihez hasonló intenzitású tornák segítenek abban, hogy a közeljövőben minél több, saját nevelésű fiatalunk bemutatkozzon a felnőtt csapatban.” Simon Balázs, az Alba Fehérvár nyáron kinevezett sportigazgatója kijelentette, a város kosaras-utánpótlásának különösen fontosak ezek a rendezvények. „Nagy dolognak tartom, hogy a fiataljaink ilyen nívós és neves nemzetközi tornán mutathatják meg tudásukat. A hétvégi meccseken olyan tehetségeket láthatunk, akik néhány éven belül a felnőttegyüttes kapuján kopogtathatnak. Kiegyensúlyozott és látványos tornára számítok, hiszen magyar, szlovén, horvát, szerb, német és olasz gárdák is képviseltetik magukat, ami egyértelműen jelzi az esemény rangját. Bízom benne, hogy a fiataljaink jól szerepelnek, továbbá sokat tanulnak a három nap során.” Peresztegi Nagy Ákos, a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia férfiszakágának vezetője, egyben a hétvégi erőpróbán érintett U15-ös együttes edzője közölte, az esemény jól illeszkedik az akadémia évekkel ezelőtt megfogalmazott filozófiájába: a korosztályos csapatok minél több nemzetközi meccset vívjanak, erős, külföldi ellenfelekkel. „Az EYBL-torna is ennek a szakmai koncepciónak a része, hiszen komoly játékerőt képviselő csapatok érkeznek Fehérvárra. Mindent megteszünk, hogy felvegyük a küzdelmet a rendkívül erős ellenfelekkel. Minden bizonnyal nagy intenzitású meccsek várnak ránk, ugyanis komoly kosárlabda-kultúrával rendelkező országok élcsapataival találkozunk."