UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2016-10-19 17:20

Villámgyőzelem

A 17 éves Kántor Gergely nyerte az országos villámsakkbajnokságot, azzal a felnőttek első díja mellett a legjobb U18-as játékosnak járó elismerést is megszerezte. A fiatalok taroltak, hiszen a második helyen a 18 éves Kaczúr Flórián végzett.

Lakner Gábor Budapesten, a Westend Tetőteraszon rendezték meg az országos villámsakkbajnokságot. A tizenhárom fordulós, svájci rendszerben lebonyolított versenyen százötven játékos indult, köztük több utánpótláskorú. A fiatalok bebizonyították, hogy a kevesebb gondolkodási idő birtokában is jól teljesítenek, hiszen a 17 éves Kántor Gergely győzött, másodikként pedig a 18 éves Kaczúr Flórián zárt.
Kántor Gergely villám ob
Kántor Gergely villám ob
„Az időzavaros játékosokra jellemző, hogy jók a schnellezésben, márpedig néha hajlamos vagyok időzavarba keveredni a hagyományos partikban. Ezért tartozik az erősségeim közé a villámsakk, a korcsoportos ob-t nyerni szoktam, de meglepett, hogy a felnőttek között is én lettem a legjobb” – mondja honlapunknak a győztes, aki természetesen a legjobb U18-as játékosnak járó díjat is elnyerte. Gergő ráadásul rendkívül magabiztosan végzett az élen, az első kilenc partiját megnyerte, így a hajrát kényelmes helyzetből várhatta. „Úgy érzem, maradt is még bennem, mert a kilenc győzelem után kicsit kiengedtem: annyira nagy volt az előnyöm, hogy biztos voltam a győzelemben. Szoktam schnellezni, de nem készültem különösebben a bajnokságra, inkább az volt a lényeg, hogy kipihenten érkezzek. A hagyományos partikat néha elizgulom, itt erre nincs sem idő, sem lehetőség, végig felszabadultan játszottam. Ennek is köszönhető a siker.” A dobogósokon kívül jó szerepelt a 15 éves Havasi Gergő is, aki összetettben a negyedik, az U18-asok között harmadik helyezést ért el. A 14 éves Kozák Ádám fért még be az első tízbe, ő a hetedik helyen végzett. Kántor Gergely októberben Budapesten vett részt nagymestertornán, ahol elmondása szerint elérhető közelségben volt a GM-norma. Idén szeretne még egy, hasonló erősségű versenyen indulni, de egyelőre kérdéses, hogy Rómában vagy újra Budapesten teszi. Az azonban biztos, hogy januárban indul a rangos Gibraltár Openen, az év hátralévő részében arra is készül gőzerővel.