UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-12-01 19:20

Élni a bizalommal

A lehetőséget megkapja, de saját bevallása szerint még nem tud élni vele a 18 éves Hornyák Bernadett, aki a nyáron váltott a Nemzeti Kézilabda Akadémiától a Dunaújvárosra. Az irányító-átlövő bízik benne, hogy még a futó az évadban „helyreáll a világ rendje”.

reb Nyolc mérkőzésen hat gól – ez a statisztikai adat virít Hornyák Bernadett neve mellett a jelenleg futó felnőtt kézilabda-bajnokság góllövőlistáján. A 18 éves, nyáron a korosztályos világbajnokság gólkirálynői címet szerző tinédzser korábban meccsenként szokott ennyi találatot jegyezni. Új, felnőttcsapatában azonban még keresi a helyét. A Gödöllőről az MTK-n át a Nemzeti Kézilabda Akadémiáig jutó játékos tavasszal határozott úgy, hogy az ősztől Dunaújvárosban folytatja a pályafutását. Akkoriban arról beszélt honlapunknak, sokszor elgondolkozik azon, képes lesz-e megoldani a feladatot. Jelen állás szerint még keresi a megoldóképletet.
hornyak_bernadett_csehp06
hornyak_bernadett_csehp06
„Kemény és más világ – feleli arra kérdésünkre az irányító-átlövő, milyen volt az őszi szezonja. – Tisztában voltam azzal, hogy sokkal kevesebbet fogok játszani itt, mint a korábbi csapatomban, de ezzel együtt is nehéz megszokni a helyzetet. Eltérő a hierarchia a csapatban attól, mint amit régebben tapasztaltam. A baj igazából az, hogy megkapom az esélyt, játszhatok, mégsem tudok bizonyítani.” Ördögi kör ez: hiába tölt 10-20-30 percet a pályán Hornyák, a saját elvárásainak sem tud megfelelni. Így egyre görcsösebb lesz, ez pedig megint csak nem segíti, s még feszültebbé válik. „Soha életemben nem stresszeltem meccsek előtt, most pedig van bennem idegesség. Rengeteget változott egyébként a gondolkodásom. Régebben az éltetett, hogy hatvan percet játsszak, most már tíz percnek is tudok örülni. Összességében viszont pozitív vagyok, hiszek abban, hogy még a mostani bajnokságban magamra találok, és helyreáll a világ rendje.” A hullámvölgyből való kijövetelt segíti a juniorválogatott is. A korosztályos csapat minden NB I-es klubbal megmérkőzik egyszer, s a fiatalok között Hornyák a vezér. „Azért ott sincs minden rendben, de kevésbé látványos a visszaesés, gondolom azért, mert az a korosztályom, és Jani bá'-nál felszabadultabban tudok játszani.” Hornyák elmondása szerint az említett Hajdu Jánossal – aki szövetségi edző és a játékos korábbi klubtrénere – beszélgetett párszor a kihívásokról, s a szakember próbálja őt segíteni, akárcsak a dunaújvárosi tréner, Zdravko Zovko. „Előfordult, hogy Zovko odajött hozzám félidőben, és bátorított azzal, hogy tudja, milyen játékos vagyok, hogy tíz gólokat lőttem, és játsszak csak felszabadultan. bízik bennem, számít rám. Ezért is olyan nehéz, hogy nem tudok élni ezzel a bizalommal…” Az ősz eleve kemény munkát, sok futást és kondiedzést hozott, az Európa-bajnokság miatti bajnoki szünetet pedig ugyancsak kihasználják a fejlődésre. Ha így halad, akár régi-új Hornyák Bernadettet láthatunk januártól.