UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2016-12-01 14:49

Loráé a rekord

Tizenhat éves rekordot döntött meg a tízéves Komoróczy Lora a hétvégi budapesti utánpótlás-úszóversenyen. A Római SE fiataljának edzője, a korábban az olimpikon Boulsevicz Beatrixszal is foglalkozó Gyepes Lajos szerint Lora sokra viheti a medencében.

reb Még sokáig emlékezhet a tízéves Komoróczy Lora a múlt hét végén, a budapesti utánpótlásverseny negyedik fordulójára. A Római SE 2006-os születésű úszója megnyerte az évjárat futamát 50 m pillangón, s az egész viadalon egyedül korosztályos csúcsot is úszott. A 31,89-es időeredménnyel 16 éves rekordot adott át a múltnak.
gyepesek_lora
gyepesek_lora
„Tudatosan készültünk a csúcsdöntésre – rögzíti az edző, Gyepes Lajos. – Lorát egyedül neveli az anyukája, egyiküknek sincs könnyű dolga, és már most nagyon érett, tudatos gyerek, akinek óriási kitörési lehetőség a sport. Látja Hosszú Katinkát és a többieket, hogy mennyit utaznak, mennyit nyernek, s szeretne odáig jutni, mint ők. Nem volt benne semmi stressz, szépen elúszott a többiektől, ezen a rövid távon több mint egy másodperces előnnyel nyert.” Noha a legtöbb úszóedző elmondja, nem gyerekkorban kell csúcsokat döngetni, Gyepes egyáltalán nem ért velük egyet. „Igenis szükség van arra, hogy a kicsik sikereket érjenek el, amelyek által egészséges önbizalmuk alakul ki. Persze azért, mert most sikerült Lorának elérnie az elé állított célt, nem állunk meg. Decemberben, az évzáró versenyen szeretném, hogy a korosztályos ranglista élére ússzon száz méter pillangón, a következő fontosabb állomás pedig a márciusi, müncheni viadal. Fontosnak tartom, hogy megismerkedjen egy valódi, nemzetközi viadal hangulatával is.” Az edző, Gyepes Lajos és fia, Ádám, valamint a harmadik tréner, Barnák Viktória gondosan ügyel arra, hogy ne égjen ki a fiatal. Lora heti nyolcszor edz, de a három délelőtti tréningből egy-kettő elmarad néha. Ráadásul – Gyepes elmondása szerint számos más klubbal ellentétben – nem uszat túl sokat a gyerekekkel, semmiképpen sem mennek napi hat kilométer fölé. „A klub támogatja Lorát, állja a tagdíjat és a felszerelések összegét, mert nagy jövőt látunk benne – jegyzi meg Gyepes Lajos. – Két emelettel felettem lakik, én hozom az edzésre és viszem haza. Csupán két éve kezdett el úszni, és csak egy éve versenyez, de ha így folytatja, még nagyon sokra viheti.”