UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2016-12-21 14:47

A legkisebb királyfi

Lassan a Prevc-ek családi vetélkedésévé változik a síugró Világ Kupa-sorozat. A legidősebb fivér, Peter 2016-os összetett győzelme után megérkezett 17 éves öccse, Domen is, aki másodévesként vezeti Világ Kupa pontversenyét, sorra nyeri a versenyeket, és egyelőre nem úgy néz ki, mint aki egyhamar változtat ezen a szokásán.

Majer Dániel A 17 éves Domen Prevc 540 egységével majd' 160 ponttal vezeti a síugró Világ Kupát. A Prevc testvérek legkisebbike tavaly robbant be a sorozat élmezőnyébe, az idén pedig arra készül, hogy megismétli hét évvel idősebb bátyja legutóbbi szezonban aratott sikereit.
A Prevc testvérek, Domen (jobbra) és Peter Fotó: siol.net
A Prevc testvérek, Domen (jobbra) és Peter Fotó: siol.net
Az akkor még csak 16 éves Domen tavaly november 22-én Klingenthalban kezdte profi karrierjét, a Világ Kupában nyolcadik helyezéssel mutatkozott be. Negyedik versenyén, a svájci Engelbergben pedig már a dobogó második fokán állhatott. A pillanatot az tette történelmivé, hogy a győzelmet nála hét évvel idősebb testvére, Peter szerezte meg. Ilyen korábban még nem fordult elő a sorozat történetében. Domen szezonját további két második helyezés fémjelezte, mielőtt februárban, Oslóban első győzelmét is megszerezte, igaz, ekkor még „csak” csapatban tudott nyerni. Ezután még a junior-világbajnokságon is elindult, és ezüstérmet szerzett. Az aktuális szezont ihletett formában kezdte, és ami tavaly még nem jött össze neki, az az idén már négyszer is sikerült: Világ Kupa-versenyt nyert egyéniben. Rögtön a szezon első megméretésén diadalmaskodott, mégpedig a finnországi Rukában. Mostanra hét versenyen négy elsőségnél tart, így az összetettet is vezeti. „Én vagyok az, akit a többiek jelenleg üldöznek, de ez egy pillanat alatt megváltozhat” – nyilatkozta még lillehammeri sikere után. A szerencse forgandóságára épp bátyja esete a példa, aki tavalyi Világ Kupa-győzelme után az idén valódi mélyrepülést mutat be, és egyelőre sem ő, sem csapata nem képes rájönni ennek okaira. Domen legutóbbi, Engelbergben aratott VK-győzelmével a december 29-én rajtoló 65. négysáncverseny fő esélyesévé is előlépett. A négy fordulóból álló klasszikus sorozat megnyerésével pedig ismét történelmet írhat, tavaly ugyanis bátyja végzett az élen. És ha már Engelberg: a svájci helyszínen először fordult elő, hogy mindhárom Prevc testvér ugyanazon a Világ Kupa-versenyen állt rajthoz. A sokáig sérüléssel bajlódó 20 éves Cene állítólag a család legtehetségesebb tagja, jelenleg élen áll a Kontinentális Kupában, ottani jó szereplésével érdemelte ki a szlovén szakvezetéstől az engelbergi indulást. A jó eredményt azonban ismét csak Domen szállította, aki az első napon második, egy nappal később pedig első lett. Bár messze még a szezon vége, ha így folytatja, könnyen előfordulhat, hogy a legkisebb fiú 2017-ben, bátyja nyomdokába lépve, szintén felér a csúcsra.