UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-02-10 15:52

Edzőváltás az Eb előtt

Új szakemberek irányítják az U20-as férfi és női kosárlabda-válogatottat a nyári korosztályos Európa-bajnokságon, mivel az addigi edzőknek a szintén Eb-résztvevő felnőttcsapatok mellett lesz fontos feladatuk.

L. G. A kosárlabda-szövetség legutóbbi elnökségi ülése után bejelentették, hogy új szakemberek irányítják az U20-as válogatottakat. Mielőtt azonban komolyabb okot, netán elégedetlenséget sejtene az olvasó a lányokat az A divízióba visszavezető Imreh Ajtony és a fiúkat évek óta irányító Pór Péter távozása mögött, szögezzük le: szó sincs ilyenről.
Forray Gábor
Forray Gábor
A tavalyelőtt életbe lépett elvek szerint az U20-as csapatokat a felnőttválogatott mellett is tevékenykedő szakemberek vezetik, megkönnyítve az átmenetet az utánpótláskorból a felnőttbe. Mivel a nyáron mindkét nagyválogatottunk Európa-bajnokságon vesz részt – a nők Csehországban, a férfiak Romániában –, így a két edzőnek ott vannak kötelezettségei, az U20-asokkal pedig nem tudnak foglalkozni. Emiatt volt szükség a váltása, örömteli tehát az ok. Az elnökség döntése értelmében a fiúválogatottat Forray Gábor vezeti tovább, aki eddig is a háromfős edzői stáb tagjai volt. A kecskeméti élvonalbeli férficsapat vezetőedzője így jól ismeri a korosztályt, és bár az új feladat nagyobb felelősséggel jár, ugyanannyi időt tölt az U20-as nemzeti csapat mellett, mint korábban.
Cziczás László
Cziczás László
A lányok edzője Cziczás László lett, aki eddig az U18-as válogatott stábjában dolgozott. A szakember irányításával valósággal szárnyal a Cegléd női csapata, amely a bajnokságban az ötödik helyen áll, és az Európa Kupában is menetel, bár csütörtökön a kassaiak legyőzték. Cziczás helyett Gáspár Dávid került az U18-asok edzői triójába Balogh Judit és Iványi Dalma mellé, aki tavaly vonult vissza az aktív játéktól, és lett a zalaegerszegi női csapat vezetőedzője. A szakemberek közül Forray a legidősebb a maga 42 évével, Cziczás a jövő héten ünnepli a 38. születésnapját, Gáspár pedig mindössze 34 éves. A szövetség tehát továbbra is bízik a feltörekvő, fiatal edzőgenerációban.