UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Karate

2017-02-16 11:06

Érmekért Bulgáriában

Huszonkilenc magyar versenyző részvételével rendezik meg péntektől vasárnapig Szófiában a kadet, a junior és az U21-es korosztály karate Európa-bajnokságát. Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány szerint nyolc éremesélyes versenyzőnk lép tatamira Bulgáriában.

Lakner Gábor Az év első komoly megméretése következik a magyar karatés utánpótlásnak, péntektől vasárnapig Szófiában rendezik meg a kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságot. A fiatalok négy kvalifikációs verseny eredményei alapján kerülhettek az utazó csapatba, két kategóriában azonban annyira egyformán szerepeltek a jelöltek, hogy külön mérkőzés döntött az Eb-részvételről. A junior fiúk 68 kg-os súlycsoportjában Mórocz Ákos (Bátaszék) győzött Falusi Marcell (Shitokai) ellen, míg a kadet fiúk +70 kg-os súlycsoportjában Bilisics Milán nyerte a BVSC-s belharcot Frankó Dániellel szemben.
FullSizeRender
FullSizeRender
Ugyan harminc kategóriában indul magyar versenyző, mégis csupán huszonkilencen utaznak Bulgáriába, mivel a kadetkorú Mérő Bálintnak katában, azaz formagyakorlatban és kumitében, vagyis küzdelemben is sikerült kivívnia a részvételt. Ezzel nem mindennapi bravúrt ért el a Vasas fiatal karatékája. Az utánpótlás-válogatott felkészülését a felnőttek is segítették, akik hat alkalommal vettek részt közös edzésen  a fiatalokkal. A tréningek gyakorlati haszna mellett a morálnak is jót tett, hogy a korosztályos versenyzők az ország legjobbjaival dolgozhattak együtt. Az U21-es versenyzőknek mindez persze nem jelentett újdonságot, hiszen közülük többen – Sterck Laura, Koch Szabolcs, Tamás Ferdinánd vagy Hárspataki Gábor – már a felnőttmezőnyben is letették a névjegyüket. Büchler Zsolt utánpótlás-kapitány jó szereplést vár a magyar válogatottól Szófiában, bár a 2014-es lisszaboni Eb éremtermését nehéz lesz felülmúlni. Akkor ugyanis tizenegy dobogós helyezést értek el a magyar versenyzők, ami máig rekordnak számít. „Az U21-esek fele és a juniorok harmada kifejezetten esélyes az éremszerzésre, ami nagyjából nyolc versenyzőt jelent – mondja a szakember. – Az mindenképpen biztató, hogy az idősebb korosztályokra alapozhatunk, nem pedig esetlegesen berobbanó, kadetkorú csodagyerekben van minden reménységünk. Ez a folyamatosan magas színvonalú munka visszajelzése, hiszen ezeket a versenyzőket évek óta építgetjük. A kadetcsapatunk is erősnek tetszik, de a belépő korosztály mindig sötét lónak számít, mivel nem ismerjük a nemzetközi mezőnyt, kizárólag a környező országok versenyzőiről vannak tapasztalataink. Minden esély megvan arra, hogy eredményes kontinensviadalt zárjunk.”