UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-02-28 21:11

Liza újra Európa tetején

Megvédte kadet Európa-bajnoki címét a kardozó Pusztai Liza, aki ellenállhatatlanul vívott a plovdivi korosztályos kontinensviadalon. A döntőben a hazai színeket képviselő, bolgár Joana Ilieva 6-6-ig tartotta vele a lépést, de nem volt tovább: fölényes 15-9 lett a vége.

Pusztai Viola Pusztai Lizát nem nyomja az esélyesség terhe. Sőt, igazából semmilyen teher, mert nem izgulós típus, pláne a páston. Nála nyugodtabb embert ritkán látni vívás közben, ösztönösen tudja, mikor kell megállnia egy-egy másodpercre, átgondolnia a következő lépést, és ha váltania kell, akkor – látszólag gond nélkül – azt is megoldja.
Pusztai Liza megvédte kadet Európa-bajnoki címét Fotó: Augusto Bizzi
Pusztai Liza megvédte kadet Európa-bajnoki címét Fotó: Augusto Bizzi
A tizenöt éves kardozó címvédőként érkezett a plovdivi kadet Európa-bajnokságra, ahol nem ő volt az első kiemelt. A szezonban többet szerepelt felnőtt és junior Világ Kupa-versenyeken, mint saját korosztálya nemzetközi viadalain, így hatodikként rangsorolták. De már a csoportkör után megüzente: a dobogó tetejéig akar menetelni. Hat asszójából úgy nyerte meg mindet, hogy csupán hat tust kapott, és azzal természetesen a tábla élére került. Így a 64 között nem is kellett pástra lépnie, a tizenhat közé jutásért azonban nem kapott könnyű ellenfelet. Az előzetesen másodikként rangsorolt német Julika Funke nem is adta olcsón a bőrét, 11-11-nél utolérte a BVSC vívóját, aki azonban gyorsan reagált erre, és másodpercek alatt letudta a csörtét 15-11-gyel. A nyolcaddöntőben az ukrán Olena Piszarenkón könnyedebben lépett túl, őt 15-6-ra múlta felül. A negyeddöntőben a román Sabina Martis szívós ellenfélnek bizonyult, hiszen Liza már 12-6-ra vezetett, amikor zsinórban négy tust is adott 12-10-re módosítva az állást. A magyar lány azonban ennél közelebb már nem engedte, s végül 15-11-re nyert. Nagyjából úgy nézhet ki a megsemmisítő csapás, ahogy Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa az elődöntőben lemosta a pástról Lisa Gettét: a német lány nagyon megszúrni sem tudta, miközben sorban kapta a tusokat egészen 15-4-ig.
Liza és a mesterek: balra Bódy Benjámin, jobbra Bódy István Fotó: Augusto Bizzi
Liza és a mesterek: balra Bódy Benjámin, jobbra Bódy István Fotó: Augusto Bizzi
Közben a verseny első kiemeltje, a bolgár Joana Ilieva is eljutott a döntőig, és a hazai közönség előtt még inkább fűtötte a győzelmi vágy. Ennek megfelelően vívott, hiszen 3-1-re is vezetett, s 6-6-ig Pusztai futott az eredmény után. Aztán fordult a kocka és a szünetre már 8-7-es magyar vezetéssel mentek a felek. Miután újra felvették a támadóállást a bolgár lány már nem találta az ellenszert Lizával szemben, aki ellenállhatatlanul, bajnokhoz méltóan vívott. Kétszeres egyéni kadet Európa-bajnokhoz, mert 15-9-re diadalmaskodott a döntőben, így megvédte a címét. Ugyanakkor bebizonyosodott, valóban szökőévenként fordul elő olyan szenzáció, mint a tavalyi Eb-n, miszerint három magyar lány is a dobogóra állhatott. Ennek az esélye már a 64 között elszállt, hiszen a kadet Eb-bronzérmes Koós Gréta és Nagy Valentina egymással vívott, utóbbi nyert 15-5-re. Pusztaival a negyeddöntőben futottak volna össze, de Nagynak véget ért a verseny a 32 között, miután 15-8-ra kikapott a már említett Martistól. Marton Dóra remekelt a csoportkörben, Liza mögött a második helyen rangsorolták az egyenes kieséses szakasz előtt. A 32 között még legyőzte 15-11-re a román Ilinca Pantist, a nyolcaddöntőben azonban 15-12-re kikapott az orosz Anna Kudrjajevától.

Leány kadet kard egyéni, 70 induló A csoportmérkőzéseken: Pusztai Liza 6 győzelem/0 vereség, Marton Dóra 6/0, Nagy Valentina 4/2, Koós Gréta 2/3 (valamennyien továbbjutottak) A 32 közé jutásért: Nagy–Koós 15-5 A 16 közé jutásért: Pusztai–Funke (német) 15-11, Marton–Pantis (román) 15-11, Nagy–Martis (román) 8-15 Nyolcaddöntő: Pusztai–Piszarenko (ukrán) 15-6, Marton–Kudrjajeva (orosz) 12-15 Negyeddöntő: Pusztai–Martis (román) 15-11 Elődöntő: Pusztai–Gette (német) 15-4 Döntő: Pusztai–Ilijeva (bolgár) 15-9 Európa-bajnok: Pusztai Liza (Magyarország), 2. Joana Ilieva (Bulgária), 3. Lisa Gette (Németország) és Ariane Lebel (Svájc), …9. Marton Dóra, …23. Nagy Valentina, …45. Koós Gréta.

Így is tovább jutott, mint a fiú tőrözők, akik közül Beke Vince már a csoportkör után búcsúzott, Nedeljkovic Matejának és Szemes Gergőnek pedig a 64 között ért véget a verseny. A legtovább Maior Mátyás menetelt, aki vezetett is a dán Jonas Winterberg-Poulsen ellen, de végül 15-12-re alulmaradt a 32 között. Az Európa-bajnokságot az olasz Tommaso Marini nyerte, miután a döntőben 15-10-re győzött az orosz Ivan Trosin ellen.

Fiú kadet tőr egyéni, 91 induló A csoportmérkőzéseken: Maior Mátyás 6 győzelem/0 vereség, Nedeljkovic Mateja 4/2, Szemes Gergő 3/3 (továbbjutottak), Beke Vince 1/5 (kiesett) A 32 közé jutásért: Maior–Tkacs (ukrán) 15-6, Nedeljkovic–Bem (lengyel) 6-15, Szemes–Borodacsev (orosz) 3-15 A 16 közé jutásért: Maior–Winterberg-Poulsen (dán) 12-15 Európa-bajnok: Tomasso Marini (Olaszország), 2. Ivan Trosin (Oroszország), 3. Jules Andriamampianina (Franciaország) és Noe Mandiogou Robin (Franciaország), …19. Maior Mátyás, …38. Nedeljkovic Mateja, …48. Szemes Gergő, …76. Beke Vince.

Szerdán a fiú párbajtőrözőké és a leány tőrözőké lesz a pást Plovdivban. Az Európa-bajnokság részletes eredményei ITT található, a keddi események ITT nézhetők vissza.