UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-03-01 19:29

Csendes második nap

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást a magyar vívóknak a plovdivi kadet Európa-bajnokság második napján. A leány tőrözők között Tomka Ivett, a fiú párbajtőrözők mezőnyében Csere Bence jutott a legtovább. Ha csak röviden is, de megszólal tudósításunkban a nyitónap hőse, Pusztai Liza.

Pusztai Viola Remekül kezdte a magyar küldöttség a szereplését a plovdivi kadet vívó Európa-bajnokságon, hiszen a kardozó Pusztai Liza amellett, hogy megvédte kontinensbajnoki címét, immár háromszoros kadet Európa-bajnoknak vallhatja magát, s még hátra van a csapatverseny. Honlapunk a diadal másnapján érte utol a BVSC kitűnőségét, aki elmondta, nagy volt rajta a nyomás a viadal előtt, miután tavaly is nyert. – Azóta sokat fejlődtem, könnyedebben vívtam. A legkeményebb asszóm a német Funke ellen volt a nyolcaddöntőbe jutásért, majd a döntőben azután, hogy kiismertem a bolgár Ilieva stílusát, már minden simán ment. Óriási boldogsággal töltött el, amikor beadtam az utolsó tust. A második napon nem számolhatunk be hasonló jó hírről.
Csere Bencének (jobbra) egy tuson múlott a nyolc közé jutás
Csere Bencének (jobbra) egy tuson múlott a nyolc közé jutás
Az előzetes rangsor szerint akár két magyar lány is dobogóra állhatott volna a kadet tőrözők versenyében a plovdivi Európa-bajnokságon, de az idei európai körversenysorozatban egyaránt remeklő Hajas Nórának és Pöltz Annának is véget ért a kontinensviadal a 32 között. Hajas remek eredménnyel zárta a csoportkört, majd a főtábla első fordulójában is nyert 12-9-re a brit Amy Home ellen. Aztán a tizenhat közé jutásért 6-3-ra is vezetett Solene Watson ellen, de a francia lány onnan zsinórban hat tust adott, megfordította az asszót, s Nóra bármit tett folyamatosan csak kapta a találatokat. A vége 15-7 lett. Hasonlóan járt Pöltz Anna is, aki a 64 között nagy csatában 15-13-ra felülmúlta a dán Sol Grum-Schwensent. Ez mintha a gyengébb csoportkör után lendületet adott volna neki, hiszen a nyolcaddöntőért vívott asszóban villámrajtot vett Oliwia Szabelska ellen, s már 7-2-re vezetett, amikor lengyel vetélytárs magához tért, és rövid időn belül 9-7-es előnyre tett szert. A magyar lány ekkor zsinórban is talált, de hiába vette vissza a vezetést, ellenfele ismét fordított, és már nem engedte ki a kezéből a győzelmet, 15-11-re nyert. Így miután Hanzl Lilla Zsófia már a csoportküzdelmekben befejezte, egyedül Tomka Ivett maradt talpon, ő viszont magabiztosan menetelt a nyolcaddöntőig: a 64 között 15-5-re múlta felül a portugál Dimas Constançát, majd a 32 között a szintén portugál Marta Caride ellen 15-10-re nyert. Ott azonban összetalálkozott a Hajast búcsúztató Watsonnal, és bár az asszó közepéig vezetett, 7-7 után a francia elhúzott, s már nem tudta utolérni: 15-9-es vereséget szenvedett.

Leány kadet tőr egyéni, 84 induló A csoportmérkőzéseken: Tomka Ivett 5 győzelem/1 vereség, Hajas Nóra 5/1, Pöltz Anna 4/2 (mindannyian továbbjutottak), Hanzl Lilla Zsófia 1/5 (kiesett) A 32 közé jutásért: Hajas−Home (brit) 12-9, Pöltz−Grum-Schwensen (dán) 15-13, Tomka–Constança (portugál) 15-5 A 16 közé jutásért: Tomka–Caride 15-10, Hajas−Watson (francia) 7-15, Pöltz-Szabelska (lengyel) 11-15 Nyolcaddöntő: Tomka–Watson (francia) Európa-bajnok: Davide Di Veroli (Olaszország) 2. Marco Balzano (Olaszország) 3. Giulio Gaetani (Olaszország) és Louis Bongard (Németország),…12. Tomka Ivett, …21. Hajas Nóra, …30. Pöltz Anna, …68. Hanzl Lilla Zsófia

A fiú párbajtőrözők közül ekkor már senki sem volt versenyben. Az előzetesen a tizedik helyen rangsorolt Hosszú Dániel a csoportkört sem vette sikerrel, Majnik Roland pedig a 64 között esett ki, miután 13-12-re kikapott Szakmáry Nándortól. Utóbbi egy körrel később búcsúzott, miután a romániai Szilágyi Balázs 15-10-re nyert ellene. Csere Bence folytatta egyedül, aki a 64 között a lengyel Michał Rachwalikot, a 32 között az orosz Igor Korovint győzte le egyaránt 15-13-ra. A nyolcaddöntőben fej-fej mellett haladtak a svájci Hadrien Favréval, hol az egyik, hol a másik vezetett, a tizenötödik tushoz közeledve a magyar fiú 12-10-re. Ellenfele azonban egyenlített, majd két együttes találattal 14-14-re módosult az állás. A cipőigazítás után Favre azonnal támadott – és talált, 15-14-re nyert.

Fiú kadet párbajtőr egyéni, 110 induló A csoportmérkőzéseken: Majnik Roland 5 győzelem/1 vereség, Csere Bence 4/2, Szakmáry Nándor 3/3, Hosszú Dániel 1/6 kiesett A 64 közé jutásért: Szakmáry–Lima (portugál) 15-9 A 32 közé jutásért: Csere–Rachwalik (lengyel) 15-13, Szakmáry–Majnik 13-12 A 16 közé jutásért: Csere–Korovin (orosz) 15-13, Szakmáry–Szilágyi (román) 10-15 Nyolcaddöntő: Csere–Favre (svájci) 14-15 Európa-bajnok: Marta Ricci (Olaszország) 2. Martina Favaretto (Olaszország) 3. Adelina Bikbulatova (Oroszország) és Yasmin Campbell (Nagy-Britannia), …13. Csere Bence, …31. Szakmáry Nándor, …35. Majnik Roland, …92. Hosszú Dániel

Pénteken a fiú kardozók és a leány párbajtőrözők egyéni versenyét rendezik Plovdivban. Az Európa-bajnokság részletes eredményei ITT található, a keddi események ITT nézhetők vissza.