UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-03-04 17:43

A Csata B már a jelen

A neves kosárlabdaedző, Tursics Sándor szerint egyértelműen a Csata DSE – korosztályos válogatottak sorával büszkélkedő – serdülőcsapatáé a jövő. Mivel a lányok valószínűleg eljutnak most a kiemelt bajnokság országos döntőjébe az egy korosztállyal idősebbek, a kadetek között, úgy fest, hogy már a jelen is az övék.

Lakner Gábor Ahogyan arról beszámoltunk, a Csata DSE A csapata legyőzte a Csata DSE – kizárólag serdülőkorú játékosokból álló – B együttesét a leány kosarasok kiemelt kadetbajnokságának a felsőházi rájátszásában. A klub azért indított két együttest a kadetek között, mert a szakvezetők úgy látták: a serdülőcsapatuk kiemelkedik a korosztályából, kevés neki az egyetlen versenysorozat.
Csata DSE serdülő
Csata DSE serdülő
A serdülők aztán alaposan feladták a leckét a kadetmezőnynek, akiknek a nagy testvértől elszenvedett vereségük mindössze a harmadik volt az alapszakaszban és a felsőházi rájátszásban. Egyszer a DVTK, egyszer pedig a Vasas Akadémia tudta felülmúlni a korosztálynál két-három évvel fiatalabb játékosból álló Csata B-t még az alapszakaszban, az összes többi mérkőzésüket megnyerték. Ez egyrészt elismerés a rendkívül ígéretesnek tartott kosarasokból álló gárdának, másrészt komoly kritika a kadetmezőnynek. Sokakat talán meglepett a serdülők remeklése a kadetek között, de a Csata DSE szakmai munkáját irányító Tursics Sándor egészen biztosan nincs köztük. A szakember már az évad elején jelezte, érdemes lesz odafigyelni a „kicsikre”. „Mi komolyan számoltunk azzal a lehetőséggel, hogy az élmezőny tagjai lesznek a serdülők, mert rendkívül tehetséges társaságról van szó. Ismerve a magyar mezőnyt, úgy ítéltük meg, hogy viszonylag könnyen a nyolccsapatos felsőházi rájátszásba juthatnak. Hogy ott aztán mire viszik, az persze engem is érdekel. Öten tagjai voltak az U14-es válogatottnak, és mire U16-osok lesznek, hat-nyolc játékos is az Európa-bajnokságra készülő magyar csapat keretébe kerülhet közülük. Egyértelműen övék a jövő.” Amennyiben a fiatalok lendülete nem törik meg a hátralévő mérkőzéseken, valószínűleg a kadetbajnokság nyolcas döntőjében is szerepelhetnek. A csapatot edző Tursics Krisztián szerint azonban még nem tartanak ott, előbb nyerni kell pár mérkőzést: „Hosszú út előtt állunk, és van még hátra több mérkőzés olyan jó csapatok ellen, mint a Sopron, a Pécs, no meg ott lesz a Csata A elleni visszavágó is. Készülnünk kell ezekre a meccsekre, és nem mehetünk úgy oda, hogy biztos a győzelem. Mivel két-három évvel fiatalabbak vagyunk az ellenfeleknél, egyébként is többet kell gyakorolnunk minden találkozó előtt, hogy kompenzáljuk a rutintalanságot. Reálisan nézve még három mérkőzést kellene nyernünk a hátralévő hétből, hogy biztosan döntőt játszhassunk. Ott aztán a célunk nem lehet más, mint hogy mindenkinek megnehezítsük a dolgát, és a lehető legjobban kosárlabdázzunk.” A veretlen A csapat célja – bár az együttes egyik ászának számító Horváth Fruzsina térdsérülése nem jött jól – természetesen a bajnoki cím. A „kicsik” és a „nagyok” is azt szeretnék, ha a serdülők eljutnának a négy közé, ha pedig esetleg a finálét egymás ellen játszhatnák, az lenne a legnagyobb boldogság.