UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-03-04 19:29

Kétszer szólt a magyar himnusz

Parádés zárás a plovdivi kadet Európa-bajnokságon, két csapatarannyal. A párbajtőröző leányok tánclépésben jutottak fel a dobogó tetejére; az olimpiai bajnok Szász Emese szerint öröm volt nézni a vívásukat. A fiú kardozók a románok elleni elődöntőt 42-44-ről, az oroszok elleni finálét 41-43-ról hozták Milassin Mór ihletett produkciójával. Vasárnap a juniorok kezdik meg a küzdelmüket.

Pusztai Viola Míg egy évvel ezelőtt a kadetek versenyének utolsó napján a magyar csapatok már kora délután csomagoltak Újvidéken, most Plovdivban erről szó sem volt. Sőt, az előző este megérkezett juniorok is csatlakoztak hozzájuk, hiszen kellett, hogy hangos „Hajrá, magyarok!” kiáltásokkal biztassák a legfényesebb éremért vívó fiú kard- és leány párbajtőrcsapatot.
Így örültek a fiú kardcsapat tagjai az Európa-bajnoki címnek Forrás: EFC
Így örültek a fiú kardcsapat tagjai az Európa-bajnoki címnek Forrás: EFC
A Milassin Mór, Kaiser Balázs, Baaken Mátyás, Fröhlich Bálint alkotta kardcsapat a tizenhat között a görögökkel kezdte a napot, s aratott könnyed 45-26-os győzelmet. A következő körben a németek sem okoztak gondot, a 45-30-as diadallal a négy közé jutást jelentett. Ott azért már nagyobb falatnak bizonyultak a románok, akik 19-12-re is vezettek a mérkőzésen – akkor nem úgy tűnt, hogy meglesz a döntő. De 20-15-ös állásnál jött Baaken és szinte lemosta Aniculoeseit a pástról: 25-24-es előnnyel adta át a kardot Milassinak. Az egyéni Eb-bronzérmes azonban nem bírt Stanescuval, így négytusos hátrányba került a csapat, s a románok az utolsó körig tartották is az előnyt. Milassin azonban ledolgozta a hátrányt, de 40-40 után Aniculoesei zsinórban háromszor is talált, majd 44-42-re is vezetett. A magyar fiú azonban onnan is visszajött, és kontratámadásból megszerezte a győzelmet érő találatot. A döntőben az ősi rivális oroszok vártak a magyar együttesre, amely a hatodik kör után már 30-23-ra vezetett. Hátradőlni azonban még nem lehetett, pláne az után, hogy Presnyov 12-4-re verte Baakent, s ezzel 35-34-re fordított. Kaiser azonban visszaszerezte a vezetést, így Milassin 40-39-nél lépett pástra. Aztán fordult a kocka, Szvitics 43-41-es előnyre tett szert, de a nagykanizsai fiú csakúgy, mint az elődöntőben, most is higgadt maradt. Ennek az lett az eredménye, hogy egymás után négy tust is adott, így 45-43-as győzelemmel Európa-bajnok lett a magyar csapat. – Zseniális érzés, igazából leírhatatlan – írta honlapunknak Plovdivból Milassin Mór az Európa-bajnoki cím megszerzése kapcsán. – Belülről mindkét asszót nyugodtabbnak éreztem, mint azok, akik kívülről nézték. Bíztunk benne, hogy meglesz az arany, és így is lett! Büszke vagyok a srácokra, nélkülük nem ment volna, amikor akadtak holtpontjaim, akkor ők korrigáltak.
A leány párbajtőrcsapat elképesztő fölénnyel nyerte meg az Eb-t Forrás: EFC
A leány párbajtőrcsapat elképesztő fölénnyel nyerte meg az Eb-t Forrás: EFC
A Gnám Tamara, Muhari Eszter, Petri Renáta, Kazár Dóra összetételű leány párbajtőrcsapat szereplése nem okozott hasonló izgalmakat. De ki bánja? Lényeg, hogy a négyes a lányok mezőnyében először állhatott fel utánpótlás Európa-bajnokságon a dobogó legfelső fokára, s ezzel történelmet írt. Meg egyébként is a magyar vívás erejét mutatja, hogy az ellenfelek meg sem tudták szorongatni őket, pedig a döntőig vezető úton a tizenhat között a fehéroroszok 45-17-es legyőzése után az oroszok következtek. Jó ezt leírni: elképesztő fölénnyel nyert a magyar együttes 45-24-re. Az elődöntőben az olaszok sem jártak jobban, ők 45-33-as vereséggel búcsúztak el az aranyérem megszerzésének lehetőségétől. Némi meglepetésre a másik ágon a britek jutottak el a döntőbe. Az Európa-bajnoki címhez fűzött reményeik a hetedik kör után teljesen elillanhattak, hiszen ekkor már 29-17-re vezetett a magyar csapat, s végül egészen sima, 45-35-ös diadallal lett Európa legjobbja. A gratuláció természetesen járt a lányoknak az olimpiai bajnok Szász Emesétől is, aki a közösségi oldalon azt írta, öröm volt nézni a vívásukat. Miután a leány tőrözők egyéni versenyében két olasz vívta a döntőt, és harmadik társuk is a nyolc között szerepelt, egyértelművé vált, hogy csapatban is az olaszok az első számú várományosai az aranyéremnek. A Hajas Nóra, Pöltz Anna, Tomka Ivett, Hanzl Lilla Zsófia alkotta magyar együttest, pechjére – azután, hogy a nyolcaddöntőben magabiztosan nyert 45-30-ra a dánok ellen – a nyolc között a sors(olás) éppen velük hozta össze. A győzelem reménye a második kör után még pislákolt, aztán végleg kialudt: az olasz lányok 45-33-as diadallal jutottak az elődöntőbe.
Hajas Nóra érem nélkül maradt az Eb-, de vigaszdíjként ő lett a kadet európai körverseny összetett győztese
Hajas Nóra érem nélkül maradt az Eb-, de vigaszdíjként ő lett a kadet európai körverseny összetett győztese
A magyar csapat a helyosztón először 45-37-re nyert a fehéroroszok ellen, majd az ötödik helyért izgalmas mérkőzésen 39-38-ra felülmúlta a franciákat, így értékes helyezéssel zárt. A döntőben az olaszok 45-32-re nyertek a románok ellen. Az eredményhirdetéskor Hajas Nóra is érdekelt volt, miután ő nyerte meg a korosztály idei európai körversenysorozatát. A kadetek három arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel – ez egyel több érem, mint tavaly, de ugyannnyi arany – az éremtáblázat második helyén végeztek az öt arany-, két ezüst- és három bronzérmet gyűjtő olaszok mögött, megelőzve az oroszokat és a franciákat. Vasárnap már a junioroké a terep, egészen pontosan a női kardozók és a férfi tőrözők lépnek elsőként pástra.

Fiúk. Kadetkardcsapat, 16 induló Nyolcaddöntő: Magyarország–Görögország 45-26 (Kaiser +7, Milassin +4, Baaken +4, Fröhlich +4). Negyeddöntő: Magyarország–Németország 45-30 (Kaiser +10, Baaken +3, Milassin +2). Elődöntő: Magyarország–Románia 45-44 (Baaken +4, Milassin 0, Kaiser -3). Döntő: Magyarország–Oroszország 45-43 (Kaiser +8, Milassin +1, Baaken -7). Végeredmény: 1. Magyarország (Baaken Mátyás, Fröhlich Bálint, Kaiser Balázs, Milassin Mór), 2. Oroszország, 3. Románia. Leányok. Kadet-párbajtőrcsapat, 20 induló Nyolcaddöntő: Magyarország–Fehéroroszország 45-17 (Gnám +15, Petri +6, Kazár +4, Muhari +2). Negyeddöntő: Magyarország–Oroszország 45-24 (Petri +9, Gnám +6, Muhari +6). Elődöntő: Magyarország–Olaszország 45-33 (Muhari +5, Gnám +4 Petri +3). Döntő: Magyarország–Nagy-Britannia 45-35 (Petri +9, Muhari +5, Gnám -4). Végeredmény: 1. Magyarország (Gnám Tamara, Kazár Dóra, Muhari Eszter, Petri Renáta), 2. Nagy-Britannia, 3. Olaszország. Leányok. Kadettőrcsapat, 17 induló Nyolcaddöntő: Magyarország–Dánia 45-30 (Hajas +8, Pöltz +4, Tomka +3). Negyeddöntő: Magyarország–Olaszország 33-45 (Hajas 0, Tomka -3, Pöltz -9). Az 5-8. helyért: Magyarország–Fehéroroszország 45-37 (Hajas +6, Pöltz +1, Tomka +1). Az 5. helyért: Magyarország–Franciaország 39-38 (Pöltz +10, Hajas +1, Tomka -10). Végeredmény: 1. Olaszország (Martina Favaretto, Claudia Memoli, Marta Ricci, Camilla Rossi) 2. Románia, 3. , Oroszország, …5. Magyarország (Hajas Nóra, Hanzl Lilla, Pöltz Anna, Tomka Ivett).