UtánpótlásSport
2024. május 15.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-03-13 09:00

Kitűnő újoncév

A 19 éves Mócsán Bálintnak véget ért az amerikai egyetemi bajnokság évada, amelyben remekül állt helyt, újoncként. Utolsó mérkőzését a helyszínen tekintette meg a válogatott szakmai stábja, és a játékos megtudta: az idén még az U20-asok között számítanak rá, de a közelgő generációváltás miatt a felnőttek között is számolnak vele.

UP-info Az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság Big Sky konferenciájában is megkezdődött az alapszakaszt követő, kieséses rendszerű torna, ahol a 19 éves Mócsán Bálint csapata, a tizedik helyen kiemelt Idaho State Bengals a Sacramento State Hornets együttesével csapott össze – és búcsúzott el – az első körben. Bálintnak és együttesének szerepléséről a BB1.hu szakportál számolt be részletesen. Bár az Idaho remekül kezdett, és meglepetésre a félidőben még 43-41-re vezetett, a második játékrészben kijött a két gárda közötti különbség, és a Sacramento State viszonylag simán, 91-76-ra legyőzte a Bengalst. A csapat triplaspecialistájává váló Mócsán Bálint csereként beállva 29 percet kapott, amely alatt 11 pontig, 4 lepattanóig és 1 gólpasszig jutott. Érdekesség, hogy a magyar játékos ezúttal is hárompontosból szerezte minden mezőnykosarát, ami az egész szezonban jellemző volt rá: a MAFC korábbi dobógépe az idényben szerzett 158 pontjából 120-at a triplavonalon túlról jegyzett. Mócsán játékát edzője, Bill Evans,a szezont összesítésben 6-26-os mérleggel záró Bengals edzője is kiemelte:
Mócsán Bálint ISU
Mócsán Bálint ISU
„A kiesés ellenére ki kell emelnem két játékosomat, hiszen Brandon Boyd és Mócsán Bálint is remekül játszott. A két újonc együtt huszonhat pontot szórt, ami nagyon jó jel a jövőre nézve. Ezzel együtt a szezon összességében nézve kissé csalódást keltő volt, ami miatt senki más nem hibáztatható, csak én. A jövő évre való felkészülést épp ezért már most, tavasszal elkezdjük. Nagyszerű srácok vannak a csapatban, de apró dolgokon sokszor elcsúszunk: jobb munkát kell végeznem, meg kell tanítanom a fiúknak, hogy hogyan járjanak, hogyan öltözködjenek, és főként, hogy hogyan kommunikáljanak egymással. Közös nevezőre kell jutniuk. Ezek jelentéktelen dolgoknak tűnhetnek, de egyáltalán nem azok, és idén ezt túlságosan elhanyagoltuk. Pedig a problémák nem a kosárpályán kezdődnek.” A mérkőzést a helyszínen tekintette meg a magyar férfiválogatott szakmai stábja. „Az első félidőig nagyon jó meccs volt, a szünet után úszott el a győzelem. Bálint huszonkilenc percet játszott, azt hiszem, ez elsőévesként nagyon jó olyan mérkőzésen, ahol a kiesés a tét – mondta a BB1.hu-nak Pór Péter szövetségi edző. – Az mindenképpen szembetűnő, hogy itt jóval gyorsabb a játék, mint otthon, és örömmel láttuk, hogy Bálint felvette a ritmust, ezáltal javult a döntéshozatala és a dinamikája is. Úgy gondolom, a játék több elemében előrelépett, fizikálisan abszolút rendben van, bár sosem volt rossz állapotban, hiszen atléta szülőktől származik. A szezonja jól kezdődött, sokat kommunikált az edzőjével, és sokat is játszott. Aztán volt kis megtorpanás, amely a percekben is megmutatkozott, de utána ismét sokat játszott. Hol kezdőként számítanak rá, hol pedig első csereként száll be.” Mócsán nagyon örült, hogy a stáb meglátogatta, mint elmondta, jól esett neki, hogy odahaza továbbra is szem előtt van, megtiszteltetésnek érzi, hogy gondoltak rá. A bedobó jól érzi magát Amerikában, bejött neki az egyetemi élet, a kosárlabda mellett a tanulás is jól megy. A körülményeket illetően semmi oka nem lehet panaszra, az iskola közel van a csarnokhoz, a kampuszon belül van a szállása. Pór Péterék a mérkőzés után együtt vacsoráztak a játékossal, ahol felvázolták neki, hogy első lépésként az U20-as válogatotthoz csatlakozna, ahol tavaly már egy évvel fiatalabbként is húzóember volt, most nyilván még nagyobb szerepe lenne. Hosszabb távon a felnőttcsapatban generációváltás várható, amelyben ő is kiemelt szerepet kaphat.