UtánpótlásSport Öttusa: Zemán Zóra arany-, Mészáros Emma ezüstérmes a barcelonai U19-es Eb-n!
2024. július 27.
  • instagram
OLIMPIAI JÁTÉKOK, PÁRIZS (FRANCIAORSZÁG)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-05-15 16:11

„A labda legyen a gyerek legjobb barátja” – a PSV Eindhoven U10-es vezetőedzője

A PSV Eindhoven U10-es és a Feyenoord U8-as labdarúgócsapatának edzője mesélt a holland utánpótlás-nevelésről.

Ahogyan arról az Utánpótlássport beszámolt, rangos mezőny gyűlt össze az idén is az Újpesten megrendezett Budapest Youth Cupon. Az U10-es, az U9-es és az U8-asok nemzetközi labdarúgótornájára ellátogatott az utánpótlás-nevelésben kiemelkedő, horvát Dinamo Zagreb, a belga Anderlecht és a Club Brugge, valamint a két holland sztáregyüttes, a PSV Eindhoven, illetve a Feyenoord is. Az utóbbi két klub korosztályos trénerével beszélgettünk az ott folyó szakmai munkáról, a legkisebbek közötti kiválasztásról, továbbá szó esett a szülőkkel kialakuló konfliktusok kezeléséről is.

Jesper van Hoorn, a PSV Eindhoven U10-es csapatának vezetőedzője az alapok letételének fontosságát hangsúlyozta.

„Ezekben a korosztályokban szinte kizárólag a technikai képzésre koncentrálunk. Azt szeretnénk elérni, hogy a labda legyen a gyerekek legjobb barátja, és a mérkőzéseken széles repertoárból válogathassanak, amikor döntési helyzetbe kerülnek.

Nagyjából tíz-tizenegy éves korban kezdjük el tanítani a taktikai elemeket, mivel addigra már a gyerekek technikai tudása azon a szinten van, hogy könnyedén bánnak a labdával.”

A PSV fiataljainak bemelegítését figyelve feltűnő volt annak intenzitása, valamint az sem megszokott itthon, hogy már ebben a korban négy edző irányítja a gyerekeket.

„Amikor részt veszünk egy ilyen tornán, a PSV Eindhovent képviseljük, és minden tekintetben szeretnénk megfelelni a címerünknek. Edzőként feladatunk, hogy fiúk jól érezzék magukat, élvezzék a játékot, miközben minél előbb profin álljanak a futballhoz. Amikor bemelegítünk, maximális odafigyelést várunk el, akárcsak a meccseken, míg a szünetekben vagy a szállodában a legfontosabb, hogy jó legyen a hangulat.”

Számos szülő elkísérte a holland játékosokat Budapestre.

„Természetesen a szülők eljöhetnek a tornákra, hiszen nagyon kicsi gyerekekről van szó, viszont külön utaznak, másik szálláson laknak. A hazai edzéseken is ott lehetnek a szülők, mivel el kell hozniuk a srácokat a központba, de

a szakmai kérdésekben mi döntünk, amellett, hogy meghallgatjuk a meglátásaikat, észrevételeiket, illetve sokat kommunikálunk velük arról, mit, miért csinálunk.

A Feyernoord U8-as együttesének vezetőedzője, Quinten Dübendorfer a kiválasztási metódusba avatott be.

„Hat éves korban kezdjük a képzést a Feyenoordnál, és folyamatosan, egészen tizenkét éves korig zajlik a kiválasztás.

Vizsgáljuk a játékosok testmozgását, fizikumát, ügyességét, illetve azt – ami talán a legfontosabb –, hogy mennyire látnak a pályán.

Azt is figyeljük, hogy kellően harcosak és kitartóak-e, mivel ez elengedhetetlen ahhoz a kemény munkához, ami vár rájuk, ha profi labdarúgók szeretnének lenni.”

A Feyenoord U8-as csapata második lett a tornán Forrás: Budapest Youth Cup

A rotterdami csapat számára azért is vonzó a budapesti torna, mert új, kelet-európai játékstílussal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

„Egészen más jellegű focival találkoztunk itt, mint amit a nyugat-európai együttesek játszanak – azokat a csapatokat a kiemelkedő technikai tudás és a játékosság jellemzi.

Ezen a tornán viszont olyan ellenfelekkel kerültünk össze, amelyek nagyon erősek a pozíciós játékban, amihez alkalmazkodnunk kellett, és ezek az új impulzusok remek fejlődési lehetőséget kínáltak a fiúknak.”

A PSV U10-es csapata a Budapest Youth Cupon összesítésben a tizedik helyen végzett, míg a Feyenoord U8-asai ezüstérmesek lettek.

(Kiemelt képünkön: A PSV Eindhoven U10-es csapata Forrás: Budapest Youth Cup)