UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2017-03-17 10:58

Itt a tizenkettedik!

Folytatódik a MOL Új Európa Alapítvány nagy sikerű Tehetségtámogató Programja a sport kategóriában. A tizenkettedik alkalommal meghirdetett pályázat az idén is olyan fiatalokat segít, akik már bizonyítottak, a továbblépéshez azonban anyagi támogatásra van szükségük.

Majer Dániel A MOL Tehetségtámogató Programban olyan 10 és 18 év közötti sportolók pályázhatnak, akik országos bajnokságon dobogóra állhattak, vagy nemzetközi versenyen az első tízben végeztek. Az eredményességen túl a sportoló anyagi helyzetét, családi körülményeit is figyelembe veszik, a válogatott kerettagság pedig további előnyt jelent.
A junior világbajnok kardvívó, Márton Anna éveken át a támogatottak egyike volt Forrás: ujeuropaalapitvany.hu
A junior világbajnok kardvívó, Márton Anna éveken át a támogatottak egyike volt Forrás: ujeuropaalapitvany.hu
„Tapasztalataink szerint a fiatal sportolók legnagyobb problémája, hogy vagy nincs megfelelő felszerelésük, vagy a meglévő túl gyorsan elhasználódik, ezért az egyik kategória az eszközvásárlás, amelyben támogatást igényelhetnek tőlünk. A másik az utazás, amelybe akár a hazai, akár a nemzetközi versenyekre eljutás is beletartozhat, sőt még azok is pályázhatnak, akik rendszeresen kisebb településekről ingáznak azért, hogy eljussanak az edzésekre” – tájékoztat a háttérről Gáborné Haáz Andrea, a MOL Új Európa Alapítvány ügyvezetője. Pályázni „offline” lehet, azaz az internetről letöltött űrlapokat kinyomtatva, postán kell beküldeni március 31-ig. Az elbírálás május végéig megtörténik. „Ezek a pályázatok előfinanszírozottak, mindenkivel szerződést kötünk. A felhasználást ellenőrizzük, arról később kell elszámolni.” Több körben zajlik az értékelés, először megnézik, hogy formailag megfelelnek-e a beküldött pályázatok, majd az eredmények alapján pontozzák azokat. Ezt követően az anyagok szakemberekből és aktív sportolókból álló zsűri elé kerülnek, amelynek tagjai felállítják a maguk sorrendjét, majd az Új Európa Alapítvány kuratóriuma dönt a nyertesekről. Akárcsak tavaly, az idén is 27 millió forintot osztanak ki az arra érdemesek között. Egy évvel ezelőtt 111 fiatal részesült az összegből, amely ennyi felé osztva nem tűnhet soknak, esetenként azonban így is életbevágóan fontos lehet. „Korábban pályázott nálunk egy anyuka, hogy a jégkorongozó lánya korcsolyájára segítsünk előteremteni az összeget, különben a gyereknek abba kell hagynia a sportot. Segítettünk, ami akkora lökést adott a kislánynak, hogy beküzdötte magát a juniorválogatottba.” A 18. életévüket betöltött, továbbra is sikeresen sportoló korábbi pályázókat még összesen további 5 millió forinttal segítik a Tehetségtámogató Klasszis Program keretében. „Többen akadnak, akiknek évek óta követjük a pályafutását, ez idő alatt beértek, és már olimpián, felnőtt világversenyeken érnek el sikereket. De senki ne higgye, hogy számunkra csak az élvonalbeli sportolók fontosak. Hiszen már néhány aktív sportolással töltött év is óriási hatással van a fiatalok civil életére, akik a sportpályán olyan tulajdonságokra tesznek szert, amelyeket a későbbiekben más területen is kamatoztathatnak.”