UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2017-03-20 17:57

Trófeáért törött a törpe

A törpe már eltört, a pezsgőfürdő még várat magára. Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U18-as csapata hiába nyerte már meg a magyar bajnoki címet, nagyobb ünneplésről addig hallani sem akarnak, amíg az osztrák ifjúsági liga trófeáját magasba nem emelik.

Pusztai Viola A hagyomány már csak hagyomány, ezért ha az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U18-as csapata bajnoki címet nyer, akkor a kitűzött cél teljesítését jelképezve valaminek el kell törnie. No, nem valamelyik testrésznek, bár nem jött rosszul a művelethez, hogy Kovács Alexnek kéznél volt a mankója. Tavaly tányér, idén törpe esett áldozatául a fehérvári bajnokoknak.

Az egyik kupa már a magasban, szerdán a másikat is megkaparintanák a fehérváriak Forrás: Fehérvár AV19
Az egyik kupa már a magasban, szerdán a másikat is megkaparintanák a fehérváriak Forrás: Fehérvár AV19
„Szokás szerint eltörtük a kabalát, de a nagyobb ünneplés még várat magára – mondja Kiss Dávid vezetőedző. – Lehetett érezni a fiúkon, hogy örülnek a bajnoki címnek, de a fejekben az is motoszkált, hogy szerdán még nagyon fontos mérkőzés vár ránk az osztrák ifjúsági liga döntőjében. Az éremátadás, a kupa átvétele után a jégen még kicsit kiengedtük a gőzt, aztán pizzáztunk a csarnok VIP-termében, és mindenki ment haza pihenni. Hétfőre szabadnapot kaptak a srácok, de kedden már gőzerővel készülünk az UTE elleni összecsapásra.” No, de maradt-e még energiájuk a fiúknak az erőltetett menet közepette, hogy csakúgy, mint az előző idényben, most is duplázzanak, azaz a magyar bajnoki cím után, az EBJL-ben is diadalmaskodjanak. „Természetesen maradt, hiszen arra készültünk az egész szezonban, s ha tavaly megcsináltuk, akkor idén miért ne sikerülne?” – teszi fel a költői kérdést Madácsi Benedek, aki több társához hasonlóan az évad nagy részében az U20-as csapatban játszott, s a rájátszásra tért vissza a saját korosztályába. – Nagyon jól esett, amikor visszahívtak a playoff-ba, hogy erősítsem a csapatot. Minden pont, amelyet szereztem, és hozzájárultam a sikerhez, emlékezetes mozzanatként marad meg bennem. A bajnoki cím megszerzése mindig nehéz, a megvédése pláne.” Egyetért a csapatkapitány, Vincze Gergő is, aki elmondta, Horváth Dániel erőnléti edzőnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy jól bírják a rájátszás fárasztó sorozatterhelését.
Kiss Dávid a pezsgőfürdőzést egyelőre megúszta, a magasba dobálást azonban nem Forrás: Fehérvár AV19
Kiss Dávid a pezsgőfürdőzést egyelőre megúszta, a magasba dobálást azonban nem Forrás: Fehérvár AV19
„A MAC-ból több meghatározó játékos is kidőlt a döntőre sérülés miatt, de még így is nagyon nehéz ellenfélnek bizonyult. Örülök, hogy három meccs alatt le tudtuk zárni a párharcot, így már csak az Újpest ellen kell készülnünk. Év közben három bajnokságban is jégre léptünk, a két U18-as mellett az U20-asban is, és úgy érzem, a sok játéklehetőségnek köszönhetően nagy fejlődésen mentünk keresztül szeptember óta. Ebben kiemelt szerepük volt az  edzőinknek, Kiss Dávidnak és Sofron Attilának is.” Kiss Dávid elmondta, a tavalyi bajnokcsapat gerince egyben maradt, hozzájuk pedig nagyon tehetséges, elsőéves ifjúsági játékosok csatlakoztak, ebből a szempontból idén könnyebbnek érezte az elsőség megszerzését. Azok, akik a rájátszásra tértek vissza, pontosan ismerték a feladatot, a játékszisztémát és a taktikai elemeket, így a fiatalokkal együtt tökéletesen véghez tudták vinni, amit a szakmai stáb kért tőlük. „Nagyon örülök, hogy a srácok jól megoldották a feladatukat, s párhuzamosan két bajnokságban is képesek helyt állni. Úgy gondolom, különösen támadásban voltunk erősek, hiszen négy kiváló sorral rendelkezünk, jó képességű, gólérzékeny játékosokkal. A védelmünk némileg megfiatalodott erre a szezonra, de remekül tette a dolgát. És persze kellett két jó kapus, akiket folyamatosan tudtunk cserélni, így frissek maradtak. A MAC elleni döntő első mérkőzésén a legjobb arcunkat mutattuk, hatvan percen keresztül koncentráltunk, így viszonylag simán nyertünk 6-0-ra. A másik két találkozó egyaránt 4-2-vel zárult, s igazából csak a hajrában dőlt el, de éppen ilyen szoros, izgalmas mérkőzések kellenek a fiatalok fejlődéséhez.” És persze a közönség is ezeket a meccseket élvezi, márpedig vasárnap este elég sokan voltak kíváncsik a „kis Volánra”.
Jó, hogy kéznél volt Kovács Alex mankója, el lehetett vele törni a törpét Forrás: Fehérvár AV19
Jó, hogy kéznél volt Kovács Alex mankója, el lehetett vele törni a törpét Forrás: Fehérvár AV19
„Fantasztikus szurkolóink vannak, nagy segítséget jelentett, hogy végig drukkoltak nekünk. Ez extra erőt adott a srácoknak, egyáltalán nem teherként élték meg, hogy tele a lelátó, inkább úgy érezték, mintha plusz egy emberrel játszottunk volna.” A vezetőedző és persze a csapat is arra biztatja a szurkolókat, hogy szerdán is látogassanak el az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokba, hiszen az UTE ellen is elkel a buzdítás. A fehérváriak 2-0-ra vezetnek a három nyert meccsig tartó párharcban, így akár újabb bajnoki címet ünnepelhetnek hazai jégen. Kiss úgy érzi, csapatában megvan az erő és akarat, a vasárnapi diadal pedig a fiúk önbizalmát is helyre tette. „Az Újpest nagyon masszív, szívós csapat, tele jó játékossal – magyarázza Vincze, akitől azt is megkérdeztük, edzőjük idén is készüljön-e a pezsgőfürdőzésre. – Természetesen szeretnénk már szerdán magasba emelni az EBJL-győzelemért járó kupát, most csakis erre az egy mérkőzésre koncentrálunk. Az ünneplésre egyelőre még gondolnunk sem szabad. De ha már a kezünkben lesz az osztrák ifjúsági liga trófeája is, akkor jöhet a pezsgőfürdőzés.” Az U18-as bajnokság döntőjének harmadik meccsén esett gólok és az ünneplés pillanatai megtekinthetők a videónkon.