UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-03-21 18:38

Cél: az Európa-bajnokság

Edzőtáborba vonult az U17-es fiú- és az U16-os leány röplabda-válogatott. Mindkét csapat Európa-bajnoki selejtezőtornán vesz részt áprilisban, és Bodonyi Ákos és Halász Márta együttese is megcélozta a továbbjutást.

Lakner Gábor Gőzerővel készülnek az áprilisi Európa-bajnoki selejtezőtornára az ifjúsági röplabda-válogatottak. Az U17-es fiúk április 13-15-e között Ukrajnában lépnek pályára, és a házigazdák mellett a fehéroroszokkal küzdenek meg az Eb-részvételt jelentő csoportgyőzelemért. Az U16-os leányok Szerbiában szerepelnek, méghozzá a vendéglátók, a fehéroroszok és a montenegróiak társaságában. A csoportgyőztesek automatikusan ott lesznek a kontinensviadalon, és a négy legjobb csoportmásodik is csatlakozik hozzájuk. A magyar leányválogatott kvartettje az egyetlen, amelyben még nem készült el a pontos időbeosztás.

U17 fiú röplabda-válogatott
U17 fiú röplabda-válogatott
Mindkét csapat másodszor fut neki az Európa-bajnoki szereplés kivívásának. Tavaly decemberben a csehországi Brnóban játszották az első selejtezőkört, de a fiúk és a leányok is két-két vereséggel zárták a háromcsapatos tornát. Az eredmények is megegyeztek, a csehektől 3-0-ra, a horvátoktól nagy csatában 3-2-re kaptak ki a csapatok. Mindkét esetben a házigazda csehek kvalifikáltak a fiúk törökországi és a leányok bulgáriai kontinensviadalára. A múlt héten a két válogatott edzőtáborba vonult: a fiúk Izsákon, a leányok Gárdonyban készültek a selejtezőtornára. Bodonyi Ákos szövetségi edző tizenöt fiút hívott be az összetartásra, munkáját pedig két rutinos szakember, Garamvölgyi Mátyás és Kelemen István segítette. A fiúk a technikával, és a taktikával egyaránt foglalkoztak, de a programban szerepelt a feladók mozgásának összehangolása és a nyitásfogadás gyakorlása is.

Az U17-es fiúválogatott kerete Boa Szabolcs, Csordás Barnabás, Finster Ádám, Flachner Kornél, Iván Bence, Iván Gergő, Kara Zsombor, Laczi Dominik, Matyiák Árpád, Oláh J. Dominik, Sárközi Kálmán, Soyvural Kevin, Szabó Vilmos, Tajti Olivér, Tomanóczy Bálint.

Halász Márta, a leányok szövetségi edzője tizenhat röplabdázóval kezdte meg a felkészülést, munkáját a felnőttválogatott erőnléti edzője, Darabos Balázs segítette. Ellátogatott Gárdonyba Szabados István, a szövetség ifjúsági- és utánpótlás-bizottságának elnöke, valamint a női válogatott újdonsült szövetségi kapitánya, az olasz Alberto Salomoni is. Az edzőtábor fő témája a nyitásfogadás és a védekezési rendszer stabilizálása volt, ami elengedhetetlen a sikeres kvalifikációhoz, márpedig mindkét csapatnak az a célja, hogy júliusban ott legyen az Európa-bajnokságon.

Az U16-os leányválogatott kerete Bakai Kata, Boros Réka, Boskó Ágnes, Berkó Liliána, Kertész Petra, Kiss Anna, Molnár Tamara, Orosz Bianka, Rády Kis Dorottya, Stollár Szonja, Szabó Lili, Sziládi Viktória, Tatár Gréta, Török Boglárka, Vecsey Fanni, Veres Cintia