UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2017-03-24 16:10

Duplán dupláztak

Veretlenül menetelt végig a rájátszáson az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U18-as csapata a hazai bajnokságban és az osztrák ifjúsági ligában is. A dupla címvédés titkának a csapategységet tartják a fehérváriak. Az EBJL gól- és pontkirálya, az újpesti Szalma Zsolt is büszke az övéire, hiszen mindenki kiadta magából a maximumot.

Pusztai Viola Hét korongot ragasztottak fel az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U18-as játékosai a szezon végén arra a táblára, amely az EBJL-ben aratott diadalra, a kemény munkára emlékezteti őket, s motivációként hat a jövőbeli célok elérésére. Ennyi mérkőzést nyertek ugyanis a negyeddöntőtől a bajnoki címig vezető úton, s az osztrák ligában fehérvári klubnak most először sikerült azt egymást követő két évben megszereznie. Tették ezt a rájátszásban veretlenül, csakúgy, mint a magyar bajnokságban.

Duplán dupláztak: az Ifj. Ocskay Gábor JA az U18-as magyar bajnokság után az EBJL-ben is megvédte a címét Forrás: Fehérvár AV19
Duplán dupláztak: az Ifj. Ocskay Gábor JA az U18-as magyar bajnokság után az EBJL-ben is megvédte a címét Forrás: Fehérvár AV19
„Nagyon örülök a győzelemnek – mondja Mihály Ákos, aki tavaly is részese volt a duplázásnak. – Mindig nehéz bajnokságot nyerni, sosincs olyan, hogy valamelyik könnyebb volt, mint a másik. Az előző szezonban valóban a végső összecsapásig játszottunk a MAC-cal a hazai és az osztrák ligában is, annak a csapatnak a magja megmaradt, így összeszokott brigád lépett jégre erre az idényre, miközben a fiatalokat is jól ismertük. A címvédés titka, hogy végig csapatként küzdöttünk, senki sem foglalkozott a saját játékával, csak egymásra figyeltünk. Ezért csapatsport a jégkorong.” A ponterős játékos az év pillanatának a végső győzelmet érő gólt tartja, a csapat vezetőedzője, Kiss Dávid pedig a bajnoki címek megszerzése utáni ünneplést, kiemelve, hogy mindkétszer hazai közönség előtt nyerni felemelő érzés volt. „Sok-sok ember jött el a meccseinkre, köszönjük nekik a szurkolást. Tényleg jó dolog, hogy nemcsak a szülők, de a klub törzsszurkolói is buzdították a fiúkat. Mindkét csapat felkészülten lépett jégre, a döntőben jó hokit láthatott a közönség, reméljük, hogy ki tudtuk őket szolgálni.” Az osztrák ifjúsági ligában egyébként három magyar csapat is négy közé került, a MAC-ot az elődöntőben éppen a fehérváriak búcsúztatták, míg a másik ágon az UTE is bejutott a döntőbe. Kiss elmondta, mindkét együttes erős játékosállománnyal rendelkezik, az 1999-2000-es születésűek kifejezetten jó generációnak számítanak.
Halasi Márk az EBJL győzelmet szimbolizáló táblával Forrás: Fehérvár AV19
Halasi Márk az EBJL győzelmet szimbolizáló táblával Forrás: Fehérvár AV19
„A szezonban a csapat fele 'feljátszott' az U20-as bajnokságba, így volt lehetőség arra, hogy a serdülők is megtapasztalják, milyen az U18-as bajnokságban játszani. Nagyon jól állták a sarat, minden energiájukat beletették a meccseken. Így januárban, amikor a junior- és az ifjúsági válogatott sűrű programja miatt több játékos is fáradtabb volt, jött a holtpont, akkor lehetett rájuk is számítani, tudtam forgatni a csapatot. A rájátszásra pedig olyan gárdát sikerült összeállítani, akik magabiztosan, veretlenül hozták le a playoffot, ez mindenképpen a fejlődést mutatja. Hogy milyen edzőként idén is két bajnoki címet ünnepelni? Nagyon jó érzés. Örülök, hogy kihoztam a fiúkból a maximumot, és elértük a céljainkat.” Ezt jövőre edzőtársával, Sofron Attilával már az U20-as korosztályban teheti meg, aminek ugyancsak komoly tervekkel vágnak neki. De most az első a pihenés, különösen azoknak a játékosoknak sürgető ez, akik egy hét múlva csatlakoznak a bledi divízió I/A csoportos világbajnokságra készülő U18-as válogatotthoz. Köztük van Péter Andor is. „Óriási fejlődési lehetőség volt, hogy a szezonban többen is az U20-as bajnokságban játszottunk, s amikor visszajöttünk az ifjúságiak közé, segítségére voltunk a csapatnak” – mondja az EBJL-döntő utolsó gólját szerző csatár. – Az utolsó meccsen már csak a szívünk vitt előre, nagyon sokat blokkoltunk, mindenkire szükség volt a győzelemhez. Mi nemcsak csapattársak vagyunk, hanem jó barátok is, és Kiss Dávid remekül összeszedte a bandát. Nagyon fontos volt, hogy nem várták el tőlünk, akik a junioroktól jöttek vissza, a meccsek eldöntését, hanem mindenki beleadott mindent, amit tudott. A díjátadó után együtt elmentünk ünnepelni a városba, de csak mértékkel, mert előttünk áll a fontos válogatott összetartás, ott is meg kell felelni.”
Szalma Zsolt toronymagasan nyerte meg az EBJL ponttáblázatát, ahogy a gólkirályi cím is az övé lett. Forrás: utehoki
Szalma Zsolt toronymagasan nyerte meg az EBJL ponttáblázatát, ahogy a gólkirályi cím is az övé lett. Forrás: utehoki
Az EBJL gól- és pontkirályának, Szalma Zsoltnak is már a következő cél, az U18-as világbajnokságon való részvétel lebeg a szeme előtt. Az UTE csatára elképesztő fölénnyel végzett a pontlista élén, negyven mérkőzésen 95 pontot gyűjtött, mögötte az egyaránt fehérvári Dézsi Bence 62, míg Almási Márk 48 ponttal zárt. A 18 éves játékos 48 találatával természetesen gólkirály lett, ahogy a legtöbb gólpasszt is ő osztotta ki, egészen pontosan 47-et. „Boldog vagyok, hogy megnyertem ezeket a címeket, de a csapat és az edzőim nélkül nem sikerült volna. Hálás vagyok nekik a rengeteg segítségért és támogatásért. Összességében elégedett vagyok az idei teljesítményemmel, persze azért van még bőven mit javítani, de szép és sikeres éven vagyok túl, ami az EBJL-t illeti. Az U18-as bajnokságban ugyanis még harcolunk a bronzéremért, én pedig a válogatottban a világbajnoki csapatba kerülésért. Csapatkapitányként nagyon büszke vagyok a srácokra, az edzéseken mindenki száz százalékot nyújtott, ennek köszönhető, hogy ezüstérmesek lettünk olyan erős bajnokságban, mint az osztrák liga. Örülünk az ezüstéremnek, bár természetesen az arany volt a célunk. Ez most nem sikerült, de megyünk tovább, és jövőre ismét megpróbáljuk megszerezni.” Korábbi írásunk a témában ITT. Az EBJL-döntő harmadik mérkőzésének góljai és az ünneplés pillanatai az alábbi videón megtekinthetők.