UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-03-26 20:18

Fehérvár, végállomás

Az U15-ös és az U17-es korosztályban magyar csapatok nélkül bonyolítják le az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) szuperdöntőjét, miután a székesfehérvári regionális fináléból egyik hazai korosztályos fiúegyüttes sem jutott tovább.

L. G. Véget ért az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) Székesfehérváron megrendezett U15-ös és U17-es regionális döntője. Magyar fiúcsapat egyik korosztályban sem harcolta ki a továbbjutást a rangos nemzetközi sorozat szuperdöntőjébe, de a négynapos rendezvényen eleve a tapasztalatszerzés és a felmérés volt a legfontosabb cél a régió legerősebb utánpótlásgárdái ellen.

DSC_0530
DSC_0530
Az U15-ösök között a házigazda Alba Fehérvár a negyedik, a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI csapata az ötödik helyen zárt az ötcsapatos tornán. A cívisvárosiak ezúttal nem tudtak mérkőzést nyerni, a székesfehérváriak pedig éppen a debreceniek ellen szerezték meg egyetlen sikerüket (59-53). A tornát a horvát Cibona Zagreb nyerte, méghozzá veretlenül, a második továbbjutó helyre a szlovén KK Grosuplje futott be. Az U17-esek mezőnyében hasonló forgatókönyv szerint alakult a végeredmény. A vendéglátó Alba Fehérvár itt is negyedikként zárt, megelőzve a Megyeri Tigrisek és a Rátgéber Akadémia közös csapatát. A torna záró mérkőzésén a székesfehérváriak 73-61-re verték a végére már több sérült játékosát nélkülöző alkalmi gárdát. A cseh USK Praha együttesét senki nem tudta legyőzni, másodiknak az olasz Lido di Roma Basket haladt át a célvonalon. „Elégedett vagyok a fiúkkal, hiszen küzdöttek, ahogyan csak bírtak. A sok sérülés megnehezítette a dolgunkat, talán ha az nincs, mérkőzést is tudunk nyerni. Az eredmény persze másodlagos, az a lényeg, hogy a srácok újra megtapasztalhatták, milyen a régió élcsapatai ellen játszani. A fejlődésüknek sokat jelentenek az itt szerzett tapasztalatok” – mondta a mérkőzés után honlapunknak az U17-es közös gárda pécsi edzője, Ivica Mavrenszki. „A torna remekül szolgálta a felkészülést a magyar bajnokságban előttünk álló feladatokra – teszi hozzá Peresztegi Nagy Ákos, az Alba U17-es csapatának edzője. – Talán a mostanában nagyobb meccsterhelés miatt kicsit lassan kezdtünk, így a prágaiak átrohantak rajtunk, de utána mérkőzésről mérkőzésre javult a teljesítményünk, a végén pedig már nyerni is tudtunk.” Azzal mindenki egyetértett, hogy színvonalas és erős tornát bonyolította le Székesfehérváron. Az Alba utánpótlását adó Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia szakmai vezetője, a korábbi legendás Alba-tréner, Farkas Sándor pedig már azt is tudja, miben kell változtatni ahhoz, hogy elérjék a most látott külföldi klubok szintjét. „Úgy lehetne összefoglalni, hogy mindent gyorsabban, agresszívabban, pontosabban kell csinálnunk, talán még az érzelmek, a motiváció terén is van mit tennünk. De fiatalokról van szó, az út elején-közepén járunk velük, és igyekszünk őket a helyes irányba terelni.” Az U14-es és U16-os korosztály regionális döntőjét csütörtöktől vasárnapig Debrecenben bonyolítják le.