UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2017-03-01 15:47

Debreceni tripla

A részt vevő huszonhárom magyar fiúegyüttes közül hatan szerepelnek az Európai Ifjúsági Kosárlabda Liga (EYBL) regionális döntőjében, négyen rendezőként, ketten pedig a pályán nyújtott teljesítményük révén érdekeltek. A Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI volt a legaktívabb, a hajdúságiak három korosztályban is jelen voltak.

Lakner Gábor Véget ért az EYBL csoportköre, amelyben minden eddiginél több magyar fiúcsapat szerepelt. Öt korosztályban – U20, U17, U16, U15 és U14 – tizenkét klub huszonhárom gárdája vett részt a rangos nemzetközi sorozatban. A legtöbben – szám szerint heten – az U16-osok között indultak, ebben a korcsoportban a magyar együttesek tették ki a közép-európai régió mezőnyének mintegy negyven százalékát. A Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI volt a legaktívabb, a hajdúságiak három korosztályban is szerepeltek. A Rátgéber Akadémia két korosztályban indult önállóan, amellett az U17-esek versengésében a Megyeri Tigrisekkel közös alakulatot állítottak ki. Három korosztályban játszott Budapest válogatott, az U20-as, az U17-es és az U15-ös kategóriában mérette meg magát a fővárosi klubok közös alakulata.
EYBL Debrecen U15
EYBL Debrecen U15
A magyarok a rendezésből is kivették a részüket, a csoportkörben összesen tizenkét tornát bonyolítottak le. A regionális döntőket pedig kivétel nélkül hazánkban játsszák: az U15-ös és U17-es korosztályét március 23–26-án Székesfehérváron, míg az U14-es és U16-osokét március 30-április 2. között Debrecenben. Az U20-as korosztályban nem rendeznek ilyet, ott egyből a szuperdöntőt bonyolítják le, ahova a többi korosztályban a regionális finálé első két helyezettje jut. A rendező klubok alanyi jogon résztvevői a regionális döntőknek, vagyis az Alba Fehérvár és a Debreceni KA-DSI két-két együttese a helyezésétől függetlenül lesz a végjáték részese. Szereplésével még két együttes vívta ki a jogot: a debreceniek az U15-ösök között, míg a Megyeri Tigrisek és a Rátgéber Akadémia közös alakulata az U17-esek mezőnyében döntőzhet. A hajdúságiak így mindhárom csapatukkal jelen lesznek a sorozat végjátékában, a lehetőséget a pályán kiharcoló U15-ösök pedig egymás után másodszor lehetnek a fináléban. Cserfalvi István, a csapat edzője ennek megfelelően elégedett is tanítványaival: „Tavaly rendezőként játszhattunk döntőt, az idén azonban a pályán vívtuk ki a lehetőséget. A csapatunk egy évvel fiatalabb a kadetkorosztály felső korhatáránál, így nekünk ebben az évadban az EYBL volt a fő célunk, amit a fiúk meg is értettek, és mindent megtettek a jó szereplésért. Színvonalas meccseket játszottunk, többször komoly hátrányból álltunk fel, ami annak köszönhető, hogy hangsúlyt fektetünk a fizikai felkészítésre is. A döntőben kemény ellenfelek várnak ránk, ha szoros meccseket játszunk, esetleg egyet-kettőt meg is fogunk, az már nagyon jó eredmény lenne. Azért vállaltuk a nemzetközi szereplést, hogy jövőre jobbak legyünk, és amikor ez a társaság lesz a vezető korosztály a kadetek között, még többet tudjanak a kosárlabdából.”