UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2017-04-02 20:27

Liza már a világ tetején

Pusztai Liza most már nemcsak Európa, de a világ legjobb kadet kardozója is. A 15 éves vívó ellenállhatatlanul menetelt a dobogó legfelső foka felé, a döntőben egy másodpercig sem forgott veszélyben a győzelme a plovdivi korosztályos világbajnokságon.

Pusztai Viola Rántott csirke rizzsel és céklával – ezt kérte a párbajtőröző, Gnám Tamara jutalomként az otthoniaktól a kadet vb-ezüstéremért. Petri Renáta puszit küldött haza, no, meg viszi a bronzot, amelynek nagyon örült, mert úgy érezte, rosszul vívott, ellenben küzdött, s ennek meglett az eredménye. Tamara arcáról is nehéz lett volna letörölni a mosolyt, még ha sajnálkozott is amiatt, hogy a döntőben nem sikerült felülmúlnia az orosz Ajzanat Murtazajevát.

Liza Európa után felért a világ tetejére is Forrás: FIE
Liza Európa után felért a világ tetejére is Forrás: FIE
„Nagyon boldog vagyok, hihetetlenül örülök ennek az ezüstéremnek. Nehezen indult a napom, ami igaz a szezonomra is, de a végén mindkettő nagyszerűen sikerült. A csoportmeccsek után, a direkt kieséses szakaszban már nagyon élveztem a vívást, és úgy éreztem, jól is ment. Érdekes, de ahogy haladt előre a verseny, úgy izgultam egyre kevésbé, az emelt páston pedig már egyáltalán nem idegeskedtem” – mondta a verseny után a szövetség munkatársának. A kiváló kezdés után a plovdivi kadet-világbajnokság második napján is remekeltek a magyarok, egész pontosan a háromszoros kadet Európa-bajnok Pusztai Liza kezében forgott jól a kard. A 15 éves vívó a 32 között kicsit ránk ijesztett, amikor a német Julika Funke 5-2-re vezetett ellene, de aggodalomra semmi ok sem volt, Liza könnyedén fordított, s nyert. A nyolcaddöntőben az olasz Benedetta Taricco 15-5-ös vereséggel hagyta el a pástot, a negyeddöntőben a dél-koreai Dzson Ha-jong 15-11-re kapott ki tőle. Az érem ekkor már biztos volt, csak az a kérdés maradt nyitva, hogy a színe bronz lesz, mint tavaly, vagy annál fényesebb. Utóbbihoz az elődöntőben kétség sem férhetett: az amerikai Elizabeth Tartakovsky csupán 2-2-ig tudott lépést tartani a BVSC-Zugló vívójával, aki végül – nem tévedés, ez az eredmény valóban a négy között született – 15-3-ra nyert. Az orosz Alina Kljucsnyikova a verseny korábbi szakaszában két magyar lányt is búcsúztatott – Marton Dórát aranytussal a 32 között, Nagy Valentinét pedig egy körrel később –, Bódy István és Bódy Benjámin tanítványával azonban nem tudott mit kezdeni a döntőben. Liza ellenállhatatlanul vívott, a szünetben 8-2-re vezetett, győzelme egy másodpercig sem forgott veszélyben, a vége 15-7 lett. Amikor bevitte az utolsó tust, visszafogottan örült, aztán jöttek a társak, ölelték, s mindeközben felfogta: megnyerte a kadet-világbajnokságot. A tőröző fiúknak hasonló sikerélményben nem lehetett részük, hiszen Nedeljkovic Mateja és Szemes Gergő sima vereséget szenvedett a 64 között, Beke Vince pedig fel sem jutott a főtáblára. A plovdivi kadet-világbajnokság harmadik napján a fiú párbajtőrözők és a leány tőrözők lépnek pástra. A részletes eredmények ITT megtekinthetők. Egyéb korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.