UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tekvondó

2017-04-11 15:11

Célkeresztben Tokió

Az előzetes várakozásokat felülmúló U21-es Európa-bajnokság csupán az egyik fontos állomás volt a tokiói olimpia felé vezető úton a magyar taekwondósoknak. A felfogásuk példaértékű, amit jól szemléltet, hogy egyik versenyző sem maradéktalanul elégedett.

Lakner Gábor A héttagú magyar válogatott egy bronzéremmel és három ötödik hellyel tért haza a Szófiában megrendezett U21-es taekwondo Európa-bajnokságról. Maradéktalanul senki sem elégedett, azonban az előzetes várakozásokat így is alaposan túlteljesítette a fiatal csapat.

Taekwondo U21
Taekwondo U21
„A verseny előtt azt mondtuk, hogy egy éremmel és egy pontszerző hellyel már elégedettek lennénk, ebből egy érem és három pontszerző helyezés lett. Nyilván nem örömteli háromszor is éremért vívott mérkőzést elveszíteni, de a csapat egyértelműen helytállt, jól teljesített” – értékeli a látottakat Galambos Bence, a magyar válogatott edzője. Az érmet a 18 éves Füredi Rebeka hozta, aki a tavalyi, Groznijban megrendezett U21-es kontinensviadalon is a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Az UTE sportolója abban látja a siker titkát, hogy egyáltalán nem görcsölt, hallgatott Galambos Bencére, és élvezte a versenyzést. Ugyan aranyéremben reménykedett, azért nem bánja, hogy bronz lett belőle. A közelgő felnőtt-világbajnokságon a reményei szerint fényesedik az a medál. Az ötödik helyen a lányok közül a Patakfalvy testvérek, a 16 éves Luca és a 18 éves Csenge zártak. Mindegyikük intéssel maradt le az áhított éremről, különösen Lucáé tűnt vitathatónak. Picit csalódottak voltak az elmaradt dobogó miatt, de egyiküknek sem ez volt az év főversenye, és Rebekához hasonlóan az MTK-Budapest versenyzői is bíznak benne, hogy a többi viadal jobban sikerül. Csenge ráadásul hamarosan érettségizik is, így neki két fronton kell helytállnia. Egyházas András ötödik helyére túlzás nélkül mondhatjuk, hogy bravúr volt, hiszen a Honvéd sportolója 16 évesen vívott negyeddöntőt a 21 évesek között. Minden mérkőzése szoros volt, de – mint mondja – neki ez a stílusa, a végén szokott robbantani. Az egyetlen ponttal elveszített éremmérkőzést még mindig sajnálja, és beletelt pár napba, mire feldolgozta, de az ötödik hely jó alapot adhat a folytatásra. „A tapasztalatok azt mutatják, hogy taktikailag jól felépítettük a sportolókat, jó a helyzetfelismerő-képességük, és minden szituációhoz tudnak alkalmazkodni. Az állóképességgel sincs gond, minden mérkőzést végigbírnak, és az utolsó másodpercben is képesek fordítani – teszi hozzá Galambos, de attól óva int, hogy a jól sikerült U21-es Eb után mindenki a fellegekben járjon. – Azért azt nem szabad elfelejteni, hogy tizenhat éve nem volt magyar taekwondós az olimpián. Most azért harcolunk, hogy kétezer-húszban, Tokióban már legyen. Jelenleg a női mezőnyben a felnőttek és a juniorok között is nagyon erősek vagyunk, a fiúk között a juniorok szintén ígéretesek. Azon dolgozunk, hogy közülük is kikerüljön olyan versenyző, aki a felnőttelitbe is eljuthat.” További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.