UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2017-04-20 09:02

Újabb Szép-sikerek felé

Önmagát is meglepte a 17 éves Szép Balázs, hogy a 18-21 esztendősök alkotta juniormezőnyben megnyerte az egyéni bajnokságot. A Honvéd öttusázója tapasztalatszerzésként szívesen venne részt a korosztály világversenyein is.

reb Kedves ajándékkal lepte meg magát húsvétra Szép Balázs. A Budapesti Honvéd 17 éves öttusázója nyerte meg az erős és nagy mezőny felvonultató juniorbajnokságot. A részben hazai terepen, a BHSE pályáin tartott viadal önmagán túlmutató jelentősége volt, hogy az ifjúsági A (17-18) és a juniorkorosztály (18-21) világversenyeire is válogatóként szolgált. A korcsoportok alapján látható, hogy Szép jócskán fiatalnak számít a juniorok között, talán az ellenfeleket is, de magát mindenképpen meglepte a sikerrel.

szep_balazs
szep_balazs
„Nem sokkal a verseny előtt megbetegedtem, mert a Balatonnál járva belementem a tizenkét fokos vízbe. No igen, sem anyukám, sem az edzőm nem dicsért meg érte… – teszi hozzá. – Mindenesetre nem vártam, hogy sikerül nyernem az idősebbek között. A hibátlan lovaglásnak és a jó vívóteljesítménynek, no meg a majdnem egyéni rekordot hozó úszásnak köszönhetően életemben talán először indultam első helyről a kombinált számban. Nagyon izgultam az utolsó tusa előtt, tartottam attól, hogy az idősebbek megelőznek. Az edzőim sokat beszélgettek velem, és megnyugtattak, így végül elégnek bizonyult a tizennégy másodperces fór, amennyivel indultam.” A siker értékét növeli, hogy vélhetően bokasüllyedés miatt tavaly nyártól február-márciusig fájt a térde (végül talpbetét segített). Az olimpiai bajnok Martinek János szövetségi kapitány nemrég név szerint emelte ki Szép Balázst, mint sokra hivatott ígéretet, akit versenyeztetni tervez a juniorok között. A BHSE sportolójának korosztályos bajnoki címe valószínűleg nem negatív irányban befolyásolta az elgondolást. „Nagyon boldog lennék, ha indulhatnék a junior Európa- és világbajnokságon, bár nálam akár három évvel idősebb ellenfelekkel találkoznék. Ilyen fiatalon még sokat jelent ennyi idő, így ebben a korosztályban nem lennének különösebb céljaim, elsősorban tapasztalatszerzés végett indulnék.” Más a helyzet a saját korosztályában, az ifjúsági A-ban. Szépről érdemes tudni, hogy „elsőbálozóként” 2015-ben három aranyérmet szerzett a legfiatalabbak, az ifjúsági B korúak kontinensviadalán, tavaly pedig már az ifjúsági A-sok között lett Eb-4. és vb-10. „A korosztályomban egyértelműen dobogóra szeretnék állni, azt gondolom, ez teljesen reális cél – szögezi le a jelenleg éppen Lengyelországban edzőtáborozó versenyző. – Aztán hogy pontosan milyen színű lesz az érem, majd eldől.” További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.