UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-04-24 20:59

A bika nyerte a viadalt

A bikások örülhettek a Red Bull Salzburg és a Benfica mindent eldöntő mérkőzésén az UEFA Ifjúsági Liga nyoni fináléjában. Az összecsapás forgatókönyve kísértetiesen hasonlított az osztrákok Barcelona elleni elődöntőjére: a sikerük jelentős részben a mesterien cserélő edzőjük érdeme.

Majer Dániel Rangjához méltó összecsapást hozott az UEFA Ifjúsági Liga döntője, amelyen a korosztályos futball legnívósabb kupasorozatának első fináléját is megjárt Benfica csapott össze a Red Bull Salzburg csapatával Nyonban.

Gomes a csapattársak gyűrűjében a Benfica vezető góljának megszerzése után Forrás: uefa.com
Gomes a csapattársak gyűrűjében a Benfica vezető góljának megszerzése után Forrás: uefa.com
Kétség sem férhet hozzá, az idény két legjobb együttese feszült egymásnak a teltházas nyoni Colovray Stadionban, hogy eldöntse, ki nyeri az UEFA Ifjúsági Liga negyedik kiírását. Nyolc veretlenül lejátszott összecsapásából hetet megnyert, menet közben mindenki másnál több, 27 gólt lőtt és mindössze négyet kapott a Salzburg, amelyre nem is várhatott volna nehezebb feladat a fináléban, a sorozat történetének legtöbb mérkőzést lejátszott (36) és legtöbb gólt lőtt (88) klubja ellen kellett ugyanis helyt állnia. A Benfica változatlan felállással várta a minden eldöntő 90 percet, de az osztrákok együttese is csak egy helyen tért el a pénteki elődöntőn látottól, az akkor eltiltott balhátvéd, Gideon Mensah tért vissza a csapatba Alexander Burgstaller helyett. A bajnokok ágáról érkező energiaitalosok veretes névsoron átjutva küzdötték be magukat a döntőbe, sorrendben a Manchester Cityt, a Paris Saint Germaint, az Atlético Madridot és a Barcelonát búcsúztatták, míg a portugálok a Midtjyllandot, a PSV-t, a CSZKA Moszkvát és a Real Madridot ütötték el a továbbjutástól. Akárcsak pénteken a Barcelona ellen, a Salzburg ezúttal is határozottan kezdett, az első helyzetek a Benfica kapuja előtt adódtak. A lisszaboniak az első negyed óra végén adtak életjelet magukról, Joao Félix lövését kellett blokkolnia Gideon Mensahnak. A 20. percben Rúben Dias, a portugálok csapatkapitánya kis híján megviccelte övéit, és a saját kapujába bólintotta az ellenfél előrevágott labdáját, Duarte kapus azonban résen volt, és védte csapattársa fejesét.
Mergim Berisha (balra) és Alexander Schmidt, a mindent eldöntő gól szerzője Forrás: uefa.com
Mergim Berisha (balra) és Alexander Schmidt, a mindent eldöntő gól szerzője Forrás: uefa.com
Amilyen jól kezdtek a bikások, az első fél óra végéhez közeledve úgy lendült bele egyre jobban a Benfica. A 25. percben Joao Félix 14 méterről kapura küldött lövésébe épphogy bele tudott érni az egyik osztrák védő, és szögletre mentett. Két perccel később Diogo Goncalves bombázta a jobbról érkező beadást a hosszú sarok irányába, lövése a felső lécen csattant. A figyelmeztető lövéseket követően a 29. percben már semmi nem állíthatta meg a piros-fehéreket a vezető gól megszerzésében, Joao Filipe jobbról betekert szabadrúgását José Gomes a kapu előteréből fejelte a hálóba (1-0). Hogy a portugálok már a Bajnokok Ligájában és hazája első osztályú bajnokságában is bemutatkozott kilencesére jobban is odafigyelhettek volna az osztrákok, mi sem bizonyítja jobban, mint a tavalyi U17-es Európa-bajnokság, amelyen Gomes hét góljából ötöt fejjel szerzett. Az első félidőből hátralevő negyedóra nagyobb helyzet nélkül telt el, a második játékrészre pedig érezhetően eltökélten jött ki a Salzburg, az 50. percben Philipp Sturm tökéletes középre passzát az érkező Hannes Wolf centikkel pörgette a kapu mellé. A Benfica visszaállt, és kontrákra rendezkedett be. Marco Rose, az osztrákok edzője beküldte Daka Patsont, a Barcelona ellen győztes gólt szerző játékosát.
Az osztrákok öröme Forrás: uefa.com
Az osztrákok öröme Forrás: uefa.com
A 61. percben Gomes gólja mellé majdnem beírhatott egy asszisztot is, beívelése Joao Félixet találta meg, a csatár azonban nem rúgta meg jól ballal kapásból a labdát. Bár tette volna – gondolhatta tíz perccel később, Patson, a katalánok elleni nyerőember ugyanis ismét villant egyet, és szöglet utáni fejessel egyenlített (1-1). Megérezte a vérszagot a salzburgi együttes, nem hagyta felocsúdni a portugálokat, és az agresszív letámadásárt a 76. percben újabb gól volt a jutalom. A félpályáról induló osztrák támadásba a Benfica térfelének közepén bekapcsolódó, nyolc perccel korábban beállt Alexander Schmidt két védő között tökéletesen tette ki a szélre Hannes Wolfnak, aki az alapvonal felé vezetve a labdát kivárta a megfelelő pillanatot, hogy visszategye azt a feladónak, Schmidt pedig az ötösről nem hibázott és a bal alsóba lőtt (2-1). Hiába, cserélni tudni kell, de érdemes azért Wolf előtt is fejet hajtani, aki két mérkőzés alatt a harmadik gólpasszát osztotta ki egy gól mellett. A folytatásban a Benfica egyre kétségbeesettebben próbálta visszaküzdeni magát a meccsbe, egyre több és több játékost küldve a támadóharmadba. A 83. percben Vinícius Jaú lőtt mellé, a ráadás második percében pedig az osztrákok lengyel kapusának kellett védenie David Tavares próbálkozását. Még az is belefért, hogy a 94. percben Ingolitsch második sárgával kiállíttatta magát, a 2014-es döntő vesztese tíz ember ellen is tehetetlen volt... A Salzburg az elődöntőt követően, ismét hátrányból fordítva nyert, és elhódította a Lennart Johansson-trófeát. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

UEFA IFJÚSÁGI LIGA, NYON (SVÁJC) Döntő Benfica–Salzburg 1-2 (1-0) Gólszerzők: Gomes 29., illetve Patson 72. és Schmidt 76.