UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2017-04-29 17:37

A másik salzburgi „bikánk”

Mostanra talán már a fejüket kizárólag a magyar vonatkozású sportsikerekre felkapó kocadrukkerek is betéve ismerik az U17-es válogatottat az Eb-re kilövő Szoboszlai Dominik pályafutását. Azt valószínűleg kevesebben tudják, hogy a kivételes rúgótechnikájú középpályás nem egyedüli magyarként koptatja a Red Bull Salzburg akadémiájának gyepét, az osztrákok első számú utánpótlásbázisán futballozik ugyanis a 14 éves gólvágó, Mester Csaba is.

Majer Dániel Akinek eddig kevésbé volt nyilvánvaló, mostanra talán már elhiszi, hogy a Red Bull Salzburg utánpótlása bizony világszínvonalú. Az U19-es csapat április 24-én megnyerte a korosztályos futball legrangosabb kupasorozatát, az UEFA Ifjúsági Ligát, valamint a salzburgiak felnőttcsapata és a szintén az energiaitalgyártó tulajdonában levő, Gulácsi Pétert is foglalkoztató RB Leipzig is tele van jobbnál jobb fiatal labdarúgóval. Az osztrák utánpótlásműhely növendéke az U17-es válogatott sztárja, Szoboszlai Dominik is, de nem ő az egyetlen honfitársunk Salzburgban, a bikások kötelékébe tartozik ugyanis a 14 esztendős Mester Csaba is.

Nem a ritka pillanatok egyike, Csaba (jobbra) gólöröme salzburgi színekben Fotó: GEPA pictures/ Florian Ertl
Nem a ritka pillanatok egyike, Csaba (jobbra) gólöröme salzburgi színekben Fotó: GEPA pictures/ Florian Ertl
A mozgékony támadó több mint egy évvel ezelőtt, 2016 februárjában került a salzburgi akadémiára, kiemelkedő gólszerző képességeire azonban már jóval korábban felfigyeltek. „A Győri ETO-ban kezdtem el focizni hatévesen, mígnem U13-as játékosként kiszemelt a Rapid Wien. Eleinte csak heti két edzésre utaztam Bécsbe, de így is sikerült bizonyítanom ahhoz, hogy szerződtessenek. A célom természetesen a minél előbbi külföldre szerződés volt, ezért nyújtottam száz százalékot minden tréningen.” Nem sokat, nagyjából egy évet töltött csupán a fővárosi együttesben, mielőtt egy németországi tornán felkeltette a Salzburg megfigyelőinek az érdeklődését. Nem csoda, hiszen a Rapiddal leendő együttese ellen elsőre 3–1-re nyert, majd 0–0-s döntetlent játszott. A váltás mindenképpen előrelépés a karrierjében. „Ausztriában egyértelműen a salzburgit tartják a legjobb akadémiának, de sokak szerint még a német utánpótlás-nevelő műhelyeket figyelembe véve is az élen jár – jellemzi egyesületét Csaba, aki már most olyan filozófia szerint készül, amilyet a német Bundesliga második helyén álló Lipcsében is alkalmaznak. – Rengeteg német edzővel dolgozunk együtt, hiszen a vezetőség is német. Egészen az U10-es korosztálytól kezdve azt a letámadáson alapuló futballt tanuljuk, amelyet az első csapat, sőt még az ugyancsak a Red Bull tulajdonában lévő lipcseiek is alkalmaznak.” Az akadémia helyett a – szintén Salzburgba költözött – szüleivel élő Csabának szerencsére fekszik az agresszív letámadó stílus. „Középcsatárként és balszélsőként is bevethető vagyok, az edzőim szerint a gyorsaságommal, a technikámmal, és persze a gólerősségemmel tudok kitűnni. Ha választanom kellene, az előbbi poszton érzem jobban magam, úgy vélem, középen többet tudok hozzátenni a csapat játékához, mivel az erősségeim ott jobban kidomborodnak.” A góllövéssel már évekkel korábban, Győrben sem akadt gondja, még U11-es játékosként gólkirály lett például az egyik rangos, Prágában rendezett nemzetközi tornán. És nem csak nagypályán megy neki. „Nemrég teremtornán vettünk részt, és a futsalbajnokságban is indultunk. A csapatból mindannyian szoktunk és szeretünk is kispályán futballozni, nem utolsósorban azért, mert ott is eredményesek vagyunk.” Lehet, hogy ez a salzburgiak egyik titka?
Góllövésre felkészülni Forrás: Red Bull Salzburg
Góllövésre felkészülni Forrás: Red Bull Salzburg
Az mindenesetre nem titok, hogy Csaba – amint lehetősége nyílik rá – szeretne a másodosztályban szereplő fiókcsapatban, az FC Lieferingben bemutatkozni, később a Salzburg, végül pedig a Lipcse együttesében játszani. Egyelőre az U15-ös korosztályban számítanak rá, habár tavaly nyáron, a többek között a Manchester City, a Benfica, a Valencia és a más kontinensekről érkező Red Bull-juniorcsapatok részvételével zajló Next Generation Trophyn már az U16-osok között is bemutatkozott. A salzburgiak másik magyarjához, az U17-es válogatottban parádézó Szoboszlai Dominikhoz hasonlóan ő is magára ölthette már a címeres mezt, szeptemberben a törökök U15-ös együttese ellen 73 percet töltött a pályán Telkiben. Preisinger Sándor alakulatának következő összetartását vakbélgyulladása miatt ki kellett hagynia, de a célja természetesen így sem lehet más, mint oszlopos taggá válni a korosztályos válogatottban. Ahogy azt a klubtársa tette, akivel egyébként nagyon jóban van. „Mindennap találkozunk, együtt vacsorázunk és a szobájában is rendszeresen meglátogatom. Ilyenkor beszélgetünk, playstationözünk, valamint szerdánként, amikor nincs edzés, lemegyünk a pályára, és közösen gyakorolunk.” Hét fordulóval a bajnokság vége előtt a Salzburg U15-ös csapata öt ponttal lemaradva áll az éllovas Austria Wien mögött, a harmadik helyen, ugyanakkor a második pozícióban tanyázó Graz két mérkőzéssel előbbre tart a pontgyűjtésben. Csaba a „bikások” keretének második legeredményesebb játékosa, ennyivel azonban nem elégszik meg. „Egyértelműen a bajnoki címre hajtunk. Amellett azért a góllövőlistán is szeretnék élre kerülni, az őszi szezonban ugyanis végig én vezettem ezt a rangsort.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.