UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2017-05-16 17:23

Bukaresti éremeső

Tizennyolc érmet, közte hét aranyat nyertek a magyar kadet- és juniorkorú birkózók a hagyományos bukaresti nemzetközi versenyen. Kiemelkedett a csapatpontversenyt megnyerő kadet kötöttfogású válogatott és a második helyen záró kadet-leánycsapat.

Lakner Gábor Romániában lépett szőnyegre a kadet- és a junior birkózóválogatott, és mind a két korosztály szép eredményeket ért el. A kadeteknek megrendezett Stefan Rusu és Ioan W. Popovici, valamint a junior Gheorghe Berceanu és Vasile Iorga nemzetközi verseny minden évben rangos eseménynek számít, és a szokásoknak megfelelően ezúttal is népes mezőny gyűlt össze Bukarestben. A magyar küldöttség összesen tizennyolc érmet, közte hét aranyat nyert.

frlrocsarnok2017bukarest
frlrocsarnok2017bukarest
A legjobban a kadet kötöttfogású csapat szerepelt, amelyből a 63 kg-os Bak Gergely (FTC), a 69 kg-os Putnoki Zsolt (BHSE), a 76 kg-os Takács István (BVSC-Ganz-Jászkisér) és a 100 kilós Vátzi Bálint (BHSE) is a legjobbnak bizonyult. A 42 kg-ban versenyző Katona Zoltán (CVSE) a dobogó második fokára állhatott fel, 46 kg-ban Spányik Ákos (BHSE) nyakába pedig bronzérmet akasztottak. A fogásnem csapatpontversenyét így magabiztosan nyerte a magyar válogatott. „És a korosztály nyolcvanöt kilós világbajnokát, Szőke Alexet el sem tudtuk vinni Bukarestbe, mert a legutóbbi, törökországi versenyen megsérült a válla. A mezőnyt látva ő is aranyat nyert volna, így még fölényesebben zártunk volna a pontverseny élén – mondja Takács Ferenc, a kötöttfogású kadetválogatott egyik szövetségi edzője, aki Struhács Györggyel közösen irányítja a csapatot. – A mezőnyből ezúttal hiányoztak a törökök és a grúzok, de ha a grúzok nem jönnek hozzánk, majd mi megyünk hozzájuk. Három hét múlva Rusztaviban versenyzünk, ahol megmérkőzünk az ő legjobbjaikkal is, remélhetőleg már Alexszel a csapatban. Bukarestben mindenki a felkészülésnek megfelelő szinten birkózott, ami nem jelentett csúcsformát, de küzdeni tudásból mindenki jelesre vizsgázott. Biztató volt a teljesítmény, és még bőven van időnk az Európa-bajnokságig.” Nem sokkal maradt el ettől a teljesítménytől a korosztály leányválogatottja sem. A 60 kg-os Bognár Erika (Kecskeméti TE) és 70 kg-os Nagy Bernadett (Újpesti TE) egyaránt győzni tudott, utóbbi ráadásul a juniorok között is elindult, ahol értékes második helyezést ért el. Az 52 kg-ban érdekelt Szekér Szimonetta (BHSE) másodikként zárt, míg 46 kg-ban Kiss Krisztina (Kaposvári SI) és 49 kg-ban Nagy Nikolett (Csepeli BC) a harmadik helyen végzett. A leányválogatott azzal a csapatpontversenyben a szintén nem lebecsülendő második helyet szerezte meg. A szabadfogású kadetválogatott egy dobogós helyezést tudott felmutatni, 76 kg-ban Horváth Zsolt (ESMTK) ezüstérmet nyert. Négyen birkózhattak még éremért, de az 50 kilós Rácz Richárd (Orosházi SBK), az 54 kilós Budai-Kovács Marcell (Csepeli BC), a 63 kilós Dobó Bence (Püspökladányi NSE) és a 69 kilós Veszeli Dániel (Orosházi SBK) egyaránt az ötödik helyen végzett. A juniorok között Nagy Bernadett (Újpesti TE) második helyéről már szót ejtettünk. Szabadfogásban a 84 kg-os Tóth Bendegúz (ESMTK) bravúros aranyérmet nyert, Vida Csaba (Csepeli BC) pedig harmadikként zárt 66 kg-ban. A kötöttfogásúak közül a 74 kg-ban Kismóni Móric (Dorogi NC), míg a 96 kg-ban Érsek Róbert (BHSE) állhatott fel a dobogó második fokára, a 120 kg-os Vátzi Roland (BHSE) pedig harmadikként zárt. A korosztályban többen közel álltak még az éremszerzéshez, de végül lemaradtak róla: a három fogásnemben összesen kilenc ötödik helyezést értek el a fiataljaink.