UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel

2017-05-23 10:51

Fellobbant a láng

Illusztris társaságban, továbbá különleges helyszínen, a római Ara Pacis Augustae nevű ókori emlékhelyen lobbant fel az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángja, amely arany olajág kíséretében szerdán érkezik meg Magyarországra.

UP-info Elképesztő társaság gyűlt össze Rómában az Ara Pacis Augustae, vagyis az Augustusi Béke Oltáránál. Ezen a szimbolikus helyszínen vette át az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángját Borkai Zsolt, Győr polgármestere. A lángot – amelyet Janez Kocijancic, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) megbízott elnöke adott át Borkainak – Berki Krisztán olimpiai bajnok tornász, Görbicz Anita háromszoros Bajnokok Ligája-győztes kézilabdázó, Jakabos Zsuzsanna, korábbi EYOF-győztes úszó olimpikon, Pars Krisztián olimpiai bajnok kalapácsvető és Karakas Hedvig világbajnoki bronzérmes dzsúdós olimpikon emelte a magasba.

eyof_gyor2017_torch_ceremony_rome_photo_peter_o_jakocs (1)
eyof_gyor2017_torch_ceremony_rome_photo_peter_o_jakocs (1)
A polgármester elmondta, a szervezők hat éve dolgoznak Magyarország első olimpiai sporteseményének sikeréért, ezt a pillanatot, s ezt a lángot azóta várják. Kiemelte, a győri EYOF-ot széleskörű összefogás övezi, a magyar állam és az önkormányzat támogatása mellett számos vállalkozás szponzorálja a megvalósítást, neves sportolók népszerűsítik az eseményt, rengetegen jelentkeztek önkéntesnek, hogy tevékeny részesei legyenek az EYOF-nak, a lángfutásba pedig sok magyarországi település kapcsolódik be. Emlékeztetett arra, ma hogy alig két hónap van hátra, és csodálatos esemény kezdődik el Győrben, amelynek nyitányán ötven ország fiatal sportolói tekinthetnek büszkén a lángra. „A történelemben a hősök a csatákban születtek, ma viszont bárkiből lehet hős, akár a kultúrában, akár a tudományokban, vagy épp a sportban ér el kiemelkedő sikereket” – fogalmazott az ünnepségen Kocijancic, az EOC megbízott elnöke. Hozzátette, az EYOF története negyed évszázadra tekint vissza, s ez az álom most Győrben folytatódik. Giovanni Malago, az Olasz Olimpiai Bizottság elnöke kifejtette, büszke arra, hogy a fontos mérföldkőnek Róma ad otthont. Emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak komoly olimpiai hagyományai vannak, ezért is biztos benne, hogy Győr sikeres versenyt rendez meg. Az ünnepségen bemutatták Nicola Amato aranyműves alkotását, a „Dea Pax” arany olajágat, amelyet ugyanaz a tűz edzett, mint amelyről az EYOF lángját meggyújtották. Az olajág elkíséri a lángot Győrbe, majd a nyári esemény után visszatér Rómába, az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) központjába. Az olajágat Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke vette át, aki ígéretet tett arra, hogy gondosan vigyáznak a jelképekre. Kiemelte, Magyarországnak fontos az olimpiai eszme, és a magyarok álma, hogy Budapest egyszer nyári olimpiát rendezhessen. Ezen az úton kiemelkedő állomás a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál.. A láng szerdán érkezik a péri reptérre, onnan Borkai Zsolt polgármester és az EYOF sportági nagykövetei kíséretében a győri városháza elé viszik, ahol ünnepélyes keretek között helyezik el az őrlángot. Erről a lángról gyújtják meg a fáklyát, amely május 27-én indul országjáró körútjára. A szerdai ünnepségen fellép a Győri Balett és Szalóki Ági, s felcsendül a hivatalos EYOF-dal is, a The Biebers pedig ingyenes koncertet ad.