UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2017-06-14 11:30

Történelmi lehetőség

A röplabda hivatalosan is bekerült a taotámogatott sportágak közé, miután az országgyűlés elfogadta a vonatkozó törvényjavaslatot. A sportág régóta készül a kedvező döntésre, így készen áll a lehetőség kihasználására.

MTI/UP-info A röplabdával bővül a hazai látvány-csapatsportok köre a társasági és az osztalékadóról szóló törvény módosítása értelmében, így a sportág bekerül a társaságiadó-kedvezményen keresztüli támogatások rendszerébe. A taotámogatás 2011 óta működik az Európai Bizottság jóváhagyásával, a most elfogadott módosítással a röplabda bekerül abba a körbe, amelyet eddig a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong alkotott.

junior leány röplabda elődöntő
junior leány röplabda elődöntő
„A röplabda mind szakmai eredményei, mind népszerűsége, nézőszáma alapján eljutott arra a szintre, hogy a látvány-csapatsportok közé sorolják be” - mondta Szabó Tünde sportállamtitkár az MTI-nek. Hozzáfűzte, hogy a röplabda a 16 kiemelt sportág egyikeként, az utánpótlás-nevelésre nagy hangsúlyt fektetve jutott el oda, hogy ma már 210 klub keretei között van lehetőség a sportág gyakorlására. Emellett több mint 1200 iskolai röplabdacsapat működik országszerte, amelyek mintegy 14 és fél ezer gyermeknek biztosítanak lehetőséget a rendszeres sportolásra. „Történelmi lehetőséget kapott most a sportágunk, amire már nagyon régóta vártunk. Köszönjük szépen a bizalmat és igyekszünk a lehető legjobban kihasználni, hogy a látványsportágak közé kerülhettünk” – nyilatkozta a döntés után Ludvig Zsolt, a szövetség főtitkára, aki a helyszínen tekintette meg a szavazást. „A teremröplabda mellett ez a strandröplabda számára is egy óriási előrelépési lehetőség, hiszen mind az utánpótlásba, mind pedig az infrastruktúra fejlesztésbe olyan összegek áramolhatnak be, amellyel idehaza is olyan rangot vívhat ki a szakág, mint amilyet a világ más tájain már kiharcolt magának” – tette hozzá dr. Bánki Ágnes, az a szövetség strand- és szabadidő-bizottságának elnöke, aki ugyancsak a Parlamentben követte az eseményeket. A szövetség azt követően, hogy Szabó Tünde a decemberi évzáró gálán bejelentette a taotámogatás kiterjesztésének szándékát, lázasan készült a rendszer bevezetésére. Rögtön megkezdték a taotámogatás felhasználását szabályozó kézikönyv kidolgozását és az egyéb háttérdokumentációk előkészítését. A cél az volt, hogy mielőbb rendelkezzenek olyan közép- és hosszú távú stratégiával, illetve olyan teljes körű tájékoztató füzettel, amelyből a klubok minden információt megkapnak az eljárás rendjét és részleteit illetően.