UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-06-25 16:50

A fejlődés a lényeg

Két felkészülési mérkőzésen is legyőzte Algéria válogatottját Balatonbogláron az algériai kézilabda-világbajnokságra készülő férfi-juniorválogatott. Gyurka János szövetségi edző szerint még az egyébként rövid felkészülés elején járnak, sokat javulnak még a július 18-i rajtig.

Bruckner Vince Algéria fiataljai ellen játszott két felkészülési mérkőzést a korosztályos világbajnokságra készülő junior-férfiválogatott. Gyurka János csapata mindkét találkozót megnyerte, előbb 24-23-ra, majd 33-20-ra győzött. A szövetségi edző szerint ezeken egyelőre nem az eredményesség volt az elsődleges: „Sok következtetést egyelőre nem lehet levonni, mivel még nagyon a felkészülés elején járunk. Az első összecsapáson leginkább a védekezésen volt a hangsúly, abból kiindulva igyekeztünk gyors ellentámadásokat vezetni. A másodikon már igyekeztük a támadás-taktikai feladatokat is beépíteni a játékunkba. A forma és a helyzetkihasználás ugyanakkor még nagyon kezdetleges fázisban van.”

Ligetvári Patrikra fontos szerep hárulhat a junior vb-n Forrás keziszovetseg.hu
Ligetvári Patrikra fontos szerep hárulhat a junior vb-n Forrás keziszovetseg.hu
A felkészülés az idei július 18-án kezdődő vb-re elég rövidre sikerül, egyrészt mivel a játékosok roppant nehéz és fárasztó szezonon vannak túl, muszáj nekik pihenni, másrészt pedig a csapat jelentős része érettségizik, ami szintén nehezíti az edzések zökkenőmentes szervezését. Gyurka Jánosnak tehát igen sok tényezőt kell figyelembe vennie, amikor felkészíti csapatát az algériai viadalra: „Győri Mátyás és Ligetvári Patrik is később csatlakozott a csapathoz, Patrik már játszott a második barátságos meccsünkön. Juhász Ádám és Bartók Donát ugyanakkor nem tudta vállalni a vb-szereplést. Három és fél hét felkészülés valóban igen rövid, de fontosabb volt megadni a megfelelő regenerációs időt a játékosoknak a hosszú szezon után. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az elmúlt évadban az NB I-es együttesek ellen játszott találkozókon számos juniorkorú játékost kipróbálhattam, közülük Szakály Benedek, Molnár Balázs, Szita Zoltán és Ubornyák Dávid is bekerült a csapatba, és ez mindeképpen pozitívum.” A válogatott a bő három hét alatt részt vesz Balatonbogláron a Négy Nemzet Tornáján, amelyen vendégül látja az orosz, a szlovén, valamint ismét az algériai válogatottat. A Gyurka-csapat július 15-én utazik az észak-afrikai országba, ahol a hazai csapat látja vendégül. Marad tehát idő akklimatizálódásra. Szükség is lesz az erőre, hiszen roppant kemény hatosba kerültek a fiúk: „A német válogatottat jól ismerjük, tele van a csapatuk Bundesliga-játékosokkal, rendkívül erős ellenfél. A norvégok fizikailag nagyon erősek, és újabban már Feröert sem szabad lebecsülni, legutóbb éppen Svájcban tudtak nyerni. A dél-koreai csapat mindig kemény dió, rendkívül technikás, mozgékony együttes. Legfeljebb Chile ellen lehet talán valamivel könnyebb dolgunk.” Az erős riválisok miatt Gyurka egyelőre óvatosan fogalmaz: „Úgy gondolom, a csoportból mindenképpen tovább kell jutnunk, aztán majd meglátjuk, mire leszünk képesek. Ennek a csapatnak nem is az eredményesség az első számú tényező, sokkal fontosabb feladat, hogy a játékosok fejlődjenek, és olyan szintre érkezzenek, hogy a felnőttválogatottban is tökéletesen helyt tudjanak állni.” A magyar kézilabda-válogatott esetében ugyanakkor mindig olyan csapatról beszélünk, amely a világ bármely együttesét legyőzheti, ezért annyi biztos, hogy izgalmas tizenhárom nap vár rá Algériában. További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.