UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-07-03 17:30

Megtört az átok

Rosszul kezdődött, de heppienddel végződött a 16 éves Keszthelyi Vivien harmadik versenyhétvégéje az Audi TT-kupában. Az autóversenyző hölgy elsőre újabb kieséssel zárt, a második futamon azonban végre mellé szegődött a szerencse, és megszerezte első pontjait a sorozatban, sőt, még az Audi vezető instruktora is megdicsérte.

Majer Dániel Megannyi balszerencse, műszaki gond és egy hatalmas baleset után végre sikerélményben is része lehetett a 16 éves Keszthelyi Viviennek, miután a németországi Norisringen elért 8. helyével megszerezte első pontjait az Audi TT-kupában.

Megszerezte első pontjait a hetes rajtszámú Audi
Megszerezte első pontjait a hetes rajtszámú Audi
A 340 lóerős versenygépeket felvonultató sorozat ezúttal a német túraautó-bajnokság (DTM) betétversenyeként vendégeskedett a legendás utcai pályán, amelynek magyar kötődése is van. Bár ne lenne, ugyanis 29 évvel ezelőtt ezen az aszfaltcsíkon vesztette életét Kesjár Csaba, a magyar autósport történetének egyik legtöbbre tartott versenyzője. Ami Vivient illeti, végre problémamentes hétvégében reménykedett, miután Hockenheimben dupla kiesés, a Nürburgringen pedig egy nagy csattanás koronázta az erőfeszítéseit, utóbbit követően ráadásul még kórházba is került. Úgy tűnt, a Norisringen sem szegődik mellé a szerencse, az első futamot a 15. helyről kezdte, és mindössze három körön át tartott a versenye, a 16. helyen haladó Linus Straßer ugyanis az első kanyarban egyszerűen hátulról belehajtott, és kiütötte a küzdelemből. A vasárnapi, második futamon a 16. helyről javíthatott. A meglehetősen zaklatottan induló versenyen (két baleset az első két kanyarban) ezúttal sem maradt ki a kalamajkából, már az első kanyarból kijövet kapott egyet hátulról az egy nappal korábbi sérülésekből összedrótozott, de így sem száz százalékos autója, ha pedig ez nem lett volna elég, rögtön ezután oldalról is megkínálták a TT-t. Szerencsére, tudta folytatni, a baleseteknek köszönhetően ráadásul a 12. helyen szelte át a célvonalat az első kör végén. A másodikban tovább hullottak az ellenfelek, így újabb két pozíciót javított, mielőtt a romok eltakarítása miatt beküldték a biztonsági autót. A 14. körben újabb vetélytárs, Drew Ridge állt ki előle, eggyel előbbre helyezve őt a mezőnyben. Hosszú, eseménytelen időszakot követően, három körrel a vége előtt Fabian Vettel, a négyszeres Forma–1-es világbajnok, Sebastian öccse döntött úgy, hogy nekimegy a falnak, azzal pedig Vivien a 8. pozíciót örökölte, majd tartotta meg a leintésig. A szezon harmadik versenyhétvégéjén végre sikerült tehát, ami korábban egyszer sem, a magyar versenyző befejezett egy futamot, ráadásul rögtön 11 pontot szerzett. „Végig a biztonságra törekedtem, mivel a verseny eleji újraindítást követően hallottam, hogy valami kattog az autóban” – nyilatkozta a motorsport.com-nak, utalva arra, hogy az első körben történt incidensnek köszönhetően végig sérült autóval versenyzett. Teljesítményét Sepp Haider, az Audi Versenyzői Akadémia vezető instruktora is megdicsérte: „Okosan versenyzett, elkerülte a baleseteket, és befejezte a futamot, ami rendkívül fontos volt neki. Külön öröm, hogy végig négy-öt tizedmásodperccel jobb köröket futott, mint az időmérőn elért legjobbja. A hosszabb nyári pihenő előtt jót tett neki a pontszerzés, remélhetőleg Zandvoortban hasonló teljesítményt látunk tőle.” Ahogyan Haider is említette, most hosszabb szünet vár a mezőnyre, mielőtt augusztus 18-20-án újra pályára gurul a hollandiai Zandvoortban. A norisringi verseny eredményeit ITT érheti el. Egyéb korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.