UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2017-07-14 22:59

Kettős magyar diadal kalapácsvetésben

A bydgoszczi U23-as atlétikai Európa-bajnokság második napján a kalapácsvetés fináléja dupla magyar sikert hozott. A selejtezőben második helyen végzett Halász Bence ezúttal túldobta honfitársát, Pásztor Bencét, és Európa-bajnok lett. Rajtuk kívül hét magyar versenyzett pénteken, többen kvalifikáltak a fináléba.

Leiner Soma A lengyelországi U23-as atlétikai Európa-bajnokság második napján ismét a kalapácsvetőink voltak a magyar szurkolók figyelmének a középpontjában, ami nem meglepő, hiszen a két Bence, Halász és Pásztor személyében korosztályos világbajnokok léptek a dobókörbe. Titkon abban bíztunk, az aranyérem sorsa közöttük dől el, és az igazi nagy kérdés az lesz: melyikük ül fel Európa trónjára. Ahogy arra számítani lehetett, a finálét is a mieink uralták. A selejtezőhöz hasonlóan ezúttal is Pásztor vezetett, a harmadik körben elért 71,51 méteres dobása úgy tűnt, elég lehet a végső sikerhez is ifjúsági világbajnokunknak. Ám Halász Bence ezúttal is klasszis teljesítményt nyújtott, és az ötödik sorozatban 73,30 méterig repítette a kalapácsot. Ezzel ugyan közel három méterrel elmaradt legjobbjától a Dobó SE atlétája, de így is jelentős fölénnyel nyert. Bydgoszcz városát hivatalosan is a kedvenc versenyhelyszínei közé sorolhatja, hiszen tavaly junior-világbajnok lett ugyanezen a pályán.

A verseny helyszíne, a Zdzisław Krzyszkowiak stadion.
A verseny helyszíne, a Zdzisław Krzyszkowiak stadion.

 TISZTELGÉS A NAGY ELŐDÖK ELŐTT Kalapácsvető olimpiai bajnokaink London – 1948: Németh Imre 56.07 m Helsinki – 1952: Csermák József 60.34 m Mexikóváros – 1968: Zsivótzky Gyula 73.36 m Atlanta – 1996: Kiss Balázs 81.42 m London – 2012: Pars Krisztián 80.59 m

  „Nagyon szeretem a pályát, a környezetet, a közönséget. Borzalmasan kezdtem, amit nem értettem, mert a bemelegítő dobásom kifejezetten jól sikerült. Amikor a verseny elkezdődött, úgy éreztem, azt sem tudom, mit csinálok. Nem volt könnyű nyerni, három-négy méterrel többet vártam magamtól, ettől függetlenül természetesen boldog vagyok az aranyéremmel” – nyilatkozta Halász a versenyt követően.
Halász Bence
Halász Bence
A kalapácsvetők éremhalmozása Gyurátz Rékával folytatódhat szombaton, a 21 éves atléta ugyanis negyedikként kvalifikálta magát a fináléba. A korábban 70,39 métert is elért versenyző ezúttal 67,33-al zárt. Ha megközelíti az egyéni legjobbját, vélhetően a dobogóra állhat. Szintén a negyedik helyen jutott fináléba Juhász Balázs a 3000 méteres akadályfutásban, ráadásul új egyéni legjobbját futotta a debreceni atléta. A rendkívül szoros versenyben minden esélye megvan, hogy a dobogón végezzen a vasárnapi fináléban, hiszen három másodperc sem választja el egymástól az első öt helyezettet.
Pásztor Bence
Pásztor Bence
100 m gáton Kozák Luca is éremesélyekkel áll a rajtvonalra szombaton. A péntek délelőtti előfutamok során futott idejét nyolc századdal megjavította délután, és harmadikként jutott a döntőbe. Ebben számban Répási Petra a tizedik helyen zárta a középdöntőt. Befejezte szereplését a hétpróbázó Szabó Beatrix, összesítésben a huszonhatodik helyen végzett, 5008 ponttal. 400 méteren Nádházy Evelin tizenegyedik lett, nem jutott a döntőbe. Kétszázas versenyzőinknek sem sikerült a továbblépés, Ferenczi Melinda tizenkilencedikként, Szabó Dániel huszonegyedikként zárt. A szombati programban, Kozák Luca és Gyurátz Réka mellett, a gerelyhajítók fináléjában Rivasz-Tóth Norbertnek szoríthatunk  a lengyelországi kontinensviadalon.

U23-AS ATLÉTIKAI EURÓPA-BAJNOKSÁG, BYDGOSZCZ (LENGYELORSZÁG) A nap Európa-bajnokai és a magyar helyezések Férfiak. 100 m: 1. Ojie Eduburun (Nagy Britannia) 10,14. Távol: 1. Vladiszlav Mazur (Ukrajna) 8,04. Súlylökés: 1. Konrad Bukowiecki (Lengyelország) 21,59 - korosztályos Eb-csúcs, Kalapácsvetés: 1. HALÁSZ BENCE (MAGYARORSZÁG) 73,30, 2. PÁSZTOR BENCE (MAGYARORSZÁG) 71,51 Nők. 100 m: Ewa Swoboda (Lengyelország) 11,42. 10 000 m: 1. Yasemin Can (Törökország) 31:39,80 - korosztályos Eb-csúcs. Hétpróba: 1. Caroline Agnou (Svájc) 6330,...26. Szabó Beatrix 5008. Hármasugrás: 1. Elena Andrea Panturoiu (Románia) 14,27, Diszkoszvetés: 1. Claudine Vita (Németország) 61,79

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.