UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-07-28 20:13

Pillangókirályfi született

A budapesti vizes világbajnokság eddigi talán legnagyobb meglepetését szerezte a 17 éves Milák Kristóf: 100 m pillangón előbb péntek délelőtt (51.23), majd a délutáni középdöntőben is junior-világcsúcsot javított (50.77), egyben megdöntötte Cseh László országos rekordját. Ami pedig a legfontosabb: élete első felnőtt-világversenyén a harmadik legjobb idő birtokában várja a szombati döntőt! Az utanpotlassport.hu-nak az elképesztő produkció után negyedórával nyilatkozott.

Bruckner Gábor A mindössze 17 éves Milák Kristóf nevét tanulja az úszóvilág… Az érdi fiú már a 100 m pillangó délelőtti előfutamában nagyot alakított: az olimpiai bajnok szingapúri Joseph Schoolingtól mindössze két századmásodperccel lemaradva – a szerdán 200-on aranyérmes dél-afrikai Chad le Clos-t öt századdal megelőzve – a második, összességében pedig az ötödik helyen végzett, így nagy reményekkel várta a középdöntőt. A néhány hete az izraeli Netanjában 200-on junior világcsúccsal ifjúsági Európa-bajnok versenyző reggeli 100-as ideje (51.23) ugyancsak junior világrekordot ért. (Meg kell jegyezni, Milák a vb-n 200-on – mivel Cseh László és Kenderesi Tamás az országos bajnokságig elért ideje okán „védettséget” élvezett – nem indulhatott, noha a korosztályos Eb-n elért eredményével bronzérmes lett volna. Amint az köztudomású, Cseh második, Kenderesi negyedik lett.) Selmeci Attila, Milák edzője még a középdöntő előtt azt mondta, alaposan meglepte Kristóf előfutamban mutatott teljesítménye, hiszen versenyzőjének a 200 m pillangó a fő száma, a 100 csak a második a fontossági sorrendben. Úgy vélte, a középdöntőben többen is javítanak majd korábbi eredményükön, „de ha kis szerencsénk van, és valamennyit még képes lesz tovább faragni az idejéből, akkor annak döntő lehet a vége”.

A 17 éves Milák Kristóf a mezőny harmadik idejével döntős 100 m pillangón Fotó: Illyés Tibor/MTI
A 17 éves Milák Kristóf a mezőny harmadik idejével döntős 100 m pillangón Fotó: Illyés Tibor/MTI
És az is lett! Méghozzá olyan teljesítménnyel, ami után a hatodikként finalista Cseh László odalépett a mezőny harmadik legjobb idejét produkáló Milákhoz, és annyit mondott neki: „Végre láttam, hogyan kell leúszni ezt a versenyt, megpróbálom majd utánad csinálni!” – aztán egymás nyakába borult a legenda és az ígéret. Nos, Milák tényleg szenzációs volt. Amikor kiszólították a második középdöntőfutamra, feje fölött tapsolva üdvözölte a közönséget, majd – noha a nyolc induló közül a leggyengébben rajtolt – harmadikként csapott a célba. Méghozzá újabb junior-világcsúccsal (50.77), egyben megdöntve Cseh országos rekordját! De ha ez nem volna elég: az összesítésben felülmúlta Schooling mellett értelemszerűen Cseht, valamint a döntőbe sem jutó Le Clos-t is. Kristóf negyedórával a célba érkezés után már az utanpotlassport.hu-nak nyilatkozott. És naná, hogy majd’ kicsattant a boldogságtól… „Nem is tudom, minek örüljek jobban. Annak, hogy egy nap alatt kétszer döntöttem meg a junior-világcsúcsot, annak, hogy megjavítottam Laci országos rekordját, vagy annak, hogy a középdöntőben jobb időt úsztam a riói olimpia három érmesénél is. De azt hiszem, az országos csúcsra lehetek a legbüszkébb. Élveztem minden pillanatát a versenynek, bár a startot elizgultam kicsit.” Milák amúgy ezzel az idejével második lett volna a tavalyi ötkarikás játékokon – ezt már az éppen gratulálni érkező Sós Csaba szövetségi kapitány közölte vele a a magyar csapat „főhadiszállásán” a bemelegítő-medence mellett. S hogy mi lesz a szombati döntőben? „Bármi megeshet. A 3-as pályán úszom majd, az amerikai Dressel mellett, remélem, húz magával. Szeretnék tovább javulni, a többit meglátjuk. Megkérdeztem tőle, mi lesz, ha még a rajtján is sikerül javítani. „Hát akkor jobb lesz az időm” – reagált nevetve, és elárulta, hogy a rajtkövön bizony megremegett a lába, amikor több mint tízezer torokból szólt neki a biztatás a Duna Aréna lelátójáról. Ebből persze kívülről semmi nem látszódott. Ahogyan edzője, Selmeci Attila fogalmazott: „Kristóf, olyan volt, mint a legnagyobb művészek, akik felmennek a színpadra, kinyílnak, és tündökölni kezdenek. Óriási tehetség, kivételes adottságokkal. És ma beúszta magát a világ úszóelitjébe. Várom a szombatot.” Ehhez csak annyit: mi is, nagyon! További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a honlapunkon.