UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2017-07-31 20:40

Újra a világ csúcsán

Újabb négy aranyérmet szereztek kajak-kenusaink a Bascovban zajló ifjúsági és U23-as világbajnokság hajrájában. Az első helyek mellett további hét számban állhattak fel a dobogóra az egységeink, a magyar válogatott óriási előnnyel végzett az éremtáblázat élén.

Leiner SomaA szél elcsendesedett vasárnapra, a magyar sikerek pedig kitartottak az ifjúsági és U23-as világbajnokság záró napjára is. Délelőtt a sprinttáv, azaz a 200 méter fináléit rendezték, míg  délután 500 méteren avattak győzteseket az év legrangosabb korosztályos kajak-kenu viadalán. Csakúgy mint szombaton, ismét bekezdtek egységeink. A felnőtt Európa-bajnok Lucz Dóra, Balla Virág és Orosz Adrienn ezüstérmet szerzett, Hajdu Jonatán harmadik lett. A nap első aranyát Birkás Balázs szerezte, az U23-as mezőnyben. A szegedi versenyző - aki szintén büszkélhedhet felnőtt Eb-címmel - magabiztosan, hihetetlen szoros mezőnyben lett első, mindössze nyolc századdal megelőzve litván riválisát.

Varga Ádám egy arannyal és egy ezüsttel zárta a világbajnokságot Fotó: MKKSZ
Varga Ádám egy arannyal és egy ezüsttel zárta a világbajnokságot Fotó: MKKSZ
Délután a versenyzőink feltették a koronát az egész világbajnokságon nyújtott teljesítményükre.  Az ötszáz méteres finálékban újabb három első hely született, mellette pedig további három alkalommal állhattak dobogóra magyarok. Visszhangos győzelmet aratott Gazsó Alida Dorka a női kajak egyesek döntőjében. A magyar lány – aki elsőéves ifjúsági – 250 métert követően sebességet váltott, állva hagyta a mezőnyt, és több mint másfél hajóval nyert világbajnoki címet. Hasonló taktikával állt rajthoz Varga Ádám, és a végeredmény sem alakult másképp. A szombaton 1000 méteren ezüstöt szerzett kajakos negyedik volt féltávnál, de óriási hajrába kezdett, és 37 ezreddel győzött. Ennél sokkal simább volt ifjúsági női kajakpárosunk diadala, Biben Karina és Bakó Olga aranyérmét senki sem fenyegette. Leiskolázták a mezőnyt, több mint két másodperccel verték meg a második helyen végző románokat. További három éremnek örülhettünk a zárónapon. Ezüstérmet szerzett a Zombori Dominik, Kállai Róbert Gida, Slihoczki Ádám, Szőke Attila összetételű kenu négyes, illetve a Nagy Bianka és Bragato Giada alkotta C-2-es egység. A csattanót az U23-as női kajakos duó szolgáltatta, amely a vébé utolsó fináléjában harmadik lett. A korábbi évekhez hasonlóan ismét lehengerlő teljesítményt nyújtottak egységeink az utánpótlás-világbajnokságon. A mieink összesen 7 aranyat, 8 ezüstöt és 3 bronzot gyűjtöttek, a 18 dobogós helyezéssel pedig toronymagasan az éremtáblázat élén zártak. További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.