UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2017-08-23 11:19

Trükkös füredi szél

A vitorlázók Finn Dingi hajókategóriájának U23-as világbajnoksága kedden kezdődött meg Balatonfüreden. A versenyzők váltakozó széllel találták szemben magukat, s a körülményekhez az argentin Facundo Olezza alkalmazkodott a legjobban. A három magyar versenyző a mezőny hátsó harmadából várja a folytatást.

gy. A kedvező időjárásnak köszönhetően három futamot is le tudtak bonyolítani a Finn Silver-kupa nyitónapján, Balatonfüreden. Bár az U23-as világbajnokságként is jegyzett viadalon igencsak kiszámíthatatlan és váltakozó irányú szél fújt, ez mégis kellemesebb gondot jelentett a versenyzőknek, mintha „hajtóerő” híján, tétlenül kellett volna várakozniuk a kikötőben. A sajátságos balatoni feltételekhez az argentin Facundo Olezza tudott a legjobban alkalmazkodni, és az összesítésben 13 pontos előnnyel várhatja a folytatást. A második és harmadik helyezett britek viszont nagy harcban állnak egymással, mindössze egyetlen pont választja el őket egymástól.

Facundo Olezza vezet három futam után. Forrás: finnclass.org
Facundo Olezza vezet három futam után. Forrás: finnclass.org
Egyébként a világbajnoki cím védője, a német Phillip Kasüske kezdett a legjobban, sokáig vezetve a mezőnyt. Az első részgyőzelmet mégis az egyetlen, olimpiát is megjárt vitorlázó, Olezza zsebelhette be, jórészt annak köszönhetően, hogy társainál jobban kézben tartotta a hajóját és kihasználta a kedvező hátszelet. A második futamot az esélyesek között számon tartott cseh Oudra Teply nyerte, aki ezen az etapon ugyan remekül ment, mégsem zárhatott jó napot, hiszen egy 16. helyezés is becsúszott neki.  A legkiélezettebb csatát végül a harmadik nekirugaszkodás hozta, egyben az orosz Arkagyij Kisztanov győzelmét, aki azonban – cseh vetélytársához hasonlóan – nem tudott kiegyenlített teljesítményt nyújtani, így csak a 25. helyen áll az összesítésben. Az U23-as világbajnokságon tavaly bronzérmes Facundo Olezza jórészt annak köszönheti a remek kezdést, hogy a nyitónapon több kockázatot vállalt társainál. „Bár nagyon jó döntéseket hoztam, azt hiszem, kicsit szerencsés voltam az első napon. A körülmények nagyon kiszámíthatatlanok, trükkös a szél, észnél kell lenni ezekben a helyzetekben” −nyilatkozta az argentin. A három magyar versenyző (Haidekker Elemér, Tenke Martin, Németh Domonkos), a papírformának megfelelően a mezőny hátsó felében vitorlázott a nyitó napon. További korosztályos hírek VITORLÁZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

FINN DINGI U23-AS VILÁGBAJNOKSÁG, BALATONFÜRED Az állás három futam után: 1. Facundo Olezza (argentin), 2. Henry Weltherell (brit), 3. Hector Simpson (brit), …33. Haidekker Elemér, 34. Tenke Martin, …36. Németh Domonkos