UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2017-08-31 17:46

Bravúrokkal teli nyár

Befejeződött a nyári utánpótlás-világversenyek sora kézilabdában is: korosztályos válogatottjaink öt érmet szereztek, közülük kiemelkedik az U17-es leányválogatott EYOF-aranya, valamint az U17-es leány strandválogatott Mauritiuson szerzett világbajnoki elsősége.

Bruckner Vince Nem volt hiány a nyáron kézilabda-világversenyekben: a felhozatalban helyet kapott a strandkézilabda és természetesen a teremben zajló leány és fiú Európa-, valamint világbajnokságok. A dömping a júniusi strand Európa-bajnoksággal kezdődött. A horvátországi kontinensviadalon a fiúválogatott kis híján aranyéremmel nyitott, csakhogy a spanyol csapat megakadályozta ebben, s be kellett érnie az így is bravúros ezüstéremmel. A lányok is kiválóan szerepeltek, azonban az elődöntőben elszenvedett vereségük után a brozmeccsen is kikaptak, tehát éppen csak, de lemaradtak a dobogóról. Ugyanakkor itt még nem volt vége a homokon elért sikereknek, sőt... A mauritiusi, szintén U17-es világbajnokságra a norvég válogatott visszalépése miatt eljutott leányválogatott valószínűleg a nyár egyik legkellemesebb meglepetését szerezte: a dán labdarúgó-válogatott 1992-ben szerzett Eb-aranyához hasonlóan a vb-címét beugróként nyerte. Csakhogy a mieink nem strandról, hanem a strandra érkezve győztek. Pinizsi Zoltán csapata történelmet írt, mivel kvótát szerzett a jövő évi buenos aires-i ifjúsági olimpiára is.

A férfi juniorválogatott az ötödik hely megszerzése után Forrás: keziszovetseg.hu
A férfi juniorválogatott az ötödik hely megszerzése után Forrás: keziszovetseg.hu
Ezután következtek, június közepén, a teremben tartott világversenyek. Elsőként az U21-es fiúkkal, akik Algériába utaztak a korosztályos világbajnokságra Gyurka János vezetésével. Nehezen indult: a csapat az első két mérkőzést elvesztette; a csoportból való továbbjutás után azonban nagyon magára talált. A nyolc közé jutásért hősies meccsen, hosszabbításban legyőzte Szlovénia válogatottját, majd hasonlóan jó játékkal, a ráadásban kapott ki a spanyoloktól. A helyosztókon megszerzett ötödik hely feltétlenül dicséretes, különösen ha azt nézzük, hogy csak igazi sportági nagyhatalmak előzték meg a mieinket (Spanyolország, Franciaország, Dánia, Németország). A szövetségi edző is a többéves munka megkoronázásaként értékeli a vb-n elért eredményt.
Az Eb-bronzérmes junior leányválogatott Forrás: keziszovetseg.hu
Az Eb-bronzérmes junior leányválogatott Forrás: keziszovetseg.hu
Július végén az U19-es leányválogatottnak is megkezdődött a fő nyári megméretés. Hajdu János csapata Szlovéniába utazott az Európa-bajnokságra, amelyen a négy közé jutás volt az együttes egyértelmű célja. Az elődöntőig hibátlanul menetelt a társaság az addig mutatott produkció pedig reménykeltő, volt, hogy talán nem csak a négy közé jutás az elérhető, hanem az Eb-döntő is. Az álmainkat azonban szétzúzták a franciák, akik legyőzték a mieinket a fináléba kerülésért. A bronzmérkőzésen sem sikerült nyerni, végül igen kiélezett mérkőzésen a dánok lettek a harmadikak. De a negyedik hely is feltétlenül dicséretes. És mindenképpen biztató a jövő évi, hazai rendezésű világbajnokságra.
Az EYOF-győztes leányválogatott Forrás: gyor2017.hu
Az EYOF-győztes leányválogatott Forrás: gyor2017.hu
Szinte minden válogatott elérte a kitűzött célokat a nyáron, a legnagyobb bravúrokat azonban kétségkívül az U17-es lányok vitték véghez. Bohus Bea csapata elképesztő magabiztossággal nyerte a győri EYOF-ot. (A fiúk a hetedik helyen zárták a viadalt). Mindössze egy vereség csúszott be, még a csoportkörben, de azt leszámítva a mieink kiemelkedtek a mezőnyből, és a döntőben a románokat legyőzve lettek elsők. Az igazi megpróbáltatás viszont augusztus 10-én kezdődött, amikor a korosztályos Eb-re utaztak Pál Tamaráék. A csoport megnyerése után a középdöntőből is elsőként léptek tovább. A négy között azonban következett a norvégok elleni mérkőzés, amelyen a gyengébb napot kifogó magyar válogatott alulmaradt. Komoly teljesítmény  viszont, hogy a bronzmeccsre felpörgött, és kiütötte a franciákat. A harmadik hely mellé egyéni címek is társultak: Pál Tamarát a kontinensviadal legjobb irányítójának választották, az együttes mestere, Bohus Bea pedig „a női kézilabdázás nagykövete” lett. A következő utánpótlás-világversenyeket 2018 nyarán rendezik, amelyek fénypontja a hazai rendezésű U20-as vébé lehet, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az U18-as világbajnokságra utazó Bohus-csapatról sem, valamint az idei vb-n nem szereplő ifjúsági válogatott is részt vesz a korosztályos Európa-bajnokságon. Egy biztos: jövő nyáron sem fogunk unatkozni! További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.