UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-10-03 09:36

Eger ifjú csillagai

Az Egri Úszóklub három úszója, Németh Nándor, Holló Balázs és Lakatos Dávid a nyáron érmet éremre halmozott a korosztályos világversenyeken. Nagyrészt ennek is köszönhető, hogy a hat évvel ezelőtt alakult műhely pillanatnyilag a sportág legeredményesebb egyesülete. Kovács Ottó elnök és vezetőedző szerint a fizikálissal teljesen egyenrangú a mentális felkészítés fontossága, s az újdonságnak számító rehabilitációs eszközök használata felé is nyitni kell a siker érdekében.

Gy. Szabó CsillaA szövetség által vezetett egyesületi rangsor első helyén idén új név tűnt fel. Az Egri Úszó Klubé, amely hat évvel ezelőtt az önkormányzat kezdeményezésére, két helyi klub összevonásával jött létre. Az új egyesület vezetésével Kovács Ottót bízták meg, aki rövid időn belül ütőképes gárdát kovácsolt össze a Bitskey Aladár Uszodában. Sőt, még azon túl is, hiszen Plagányi Zsolt vezetésével Törökbálinton fiókegyesületet is létrehoztak. Két éve oda igazolt az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok Cseh László, és most a hevesi egyesület második legeredményesebb versenyzőjével, a budapesti felnőtt-világbajnokságon bronzérmet nyert, junior világ- és Európa-bajnok Németh Nándorral edz. A versenyzők többsége azonban a székhelyen, vagyis Egerben gyakorol Kovács Ottó irányításával, így az idén nyáron junior világ- és Európa-bajnokságot nyert Holló Balázs és Lakatos Dávid is. − Több mint százéves hagyományai vannak az úszásnak itt, Egerben – mutatta be honlapunknak egyesületét Kovács Ottó. – Amikor hat éve idekerültem, a rangsorban a harminchetedikek voltunk, ma pedig az elsők. Úgy érzem, most lettünk újból méltóak a helyi hagyományokhoz. Nagy öröm, hogy különösen erős az utánpótlásunk, szinte megszámolni sem tudom, hány korosztályos bajnokunk van. Nem pünkösdi királyságra készülünk, akár egy évtizedig is a magyar úszósport meghatározó pillére lehetünk.

Holló Balázs és Lakatos Dávid érmei
Holló Balázs és Lakatos Dávid érmei
Kovács Ottó szavaival élve, az Egri Úszó Klub idén megcsinálta a Grand Slamet, vagyis az EYOF-on, a junior világ- és Európa-bajnokságon, valamint a felnőtt-világbajnokságon is voltak érmes úszói. Szerinte erre rajtuk kívül egyetlen más klub sem volt képes. Az egyesületben nagyon fontosnak tartják, hogy a tehetséges fiatalok a koruknak megfelelő terhelést kapjanak, ne hajtsák ki őket idő előtt, hanem építsék fel hosszú évek alatt. − Úgy gondoljuk, a versenyzők teljesítménye csak ötven százalékban függ a közvetlen fizikai felkészítéstől, a másik ötven a mentálison múlik – vázolta szakmai elképzelésieket Kovács. – Éppen ezért, mi az utóbbira is nagyon nagy súlyt fektetünk. Létrehoztunk regenerációs és rehabilitációs részleget is, amelyet folyamatosan fejlesztünk. Úgy gondoljuk, hogy a jövő úszása már erről is szól, nem csak az oktatásról és a hagyományos edzésekről. A mentális felkészítés fontosságára talán éppen Holló Balázs a legjobb példa, aki az idei junior-világbajnokságon, Netanyában érte el első sikereit. Megnyerte a 400 m vegyest, tagja volt az aranyérmes 4x200-as gyorsváltónak és bronzérmes lett 400 gyorson. Az indianapolisi vébén aztán folytatta a sorozatot, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot szerezve. Őt így jellemezte az egri vezetőedző: − Balázs már két évvel ezelőtt a magyar úszósport egyik legnagyobb tehetségének számított. Viszont sem két éve az EYOF-on, sem tavaly, a hazai rendezésű junior Eb-n nem sikerült beváltania a hozzá fűzött reményeket. Mentálisan nem volt megfelelő szinten. Éppen ezért tavaly ősz óta hangsúlyt fektettünk a pszichés felkészítésére. Az idei teljesítménye teljes mértékben igazolt minket. Végre fejben is felért arra a szintre, amelyet fizikálisan már tudott. Emiatt is gondolom azt, hogy benne még nagyon sok tartalék van.
Holló és Lakatos edzés közben, Egerben
Holló és Lakatos edzés közben, Egerben
Kérdésünkre válaszolva maga a versenyző is elmondta: az idei junior Eb jelentette az áttörést, s maga is csalódott volt az elmúlt két évben nyújtott teljesítménye miatt. A sikerek azonban meghozták kedvét a további munkához. A másik sikeremberről, Lakatos Dávidról, a következő jellemzést adta a vezetőedző: − Szinte szöges ellentéte Balázsnak. Mentálisan nagyon erős, viszont eddig fizikálisan nem volt kellőképpen felkészítve. Decemberben igazolt hozzánk, és alaposan nekiláttunk az edzéseknek. Rövid időn belül óriási rekordokat úszott, s ő is mindkét világversenyen az érmesek sorába lépett. Lakatos Dávid Budapesten jár iskolába, Veresegyházán lakik, és Egerben úszik. − Minden hétvégén hazamegyek, hétfőnként járok iskolába dolgozatot írni, majd egyből jövök Egerbe, és itt is maradok egész héten − mesél a sajátos életéről Lakatos Dávid. – Egyáltalán nem zavar az utazgatás, mert itt tényleg nyugalom van, és minden csak az úszásról szól. Azt hiszem, a hosszabb gyorsúszószámoknál maradok. Ezerötszázon szeretnék minél hamarabb a tizenöt perc környékére lemenni. Van egy-két időeredmény a fejemben, de még nem beszélnék róluk. A jövő évi felnőtt Eb-n szeretném megúszni őket. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.