UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2017-10-23 09:06

Liuék után is van élet

A rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott révén hosszú idő után ismét érmekben reménykedhetünk a téli olimpián. Az utánpótlásból kiöregedett, folyamatosan remeklő Liu testvérek mögött szisztematikusan épül a sportág hátországa is.

Majer Dániel Hosszú idő elteltével végre ismét éremben, vagy inkább érmekben reménykedhetünk a téli olimpia előtt. A jó eredményt a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatottól, azon belül is leginkább a világ- és Európa-bajnok Liu Shaolin Sándortól és öccsétől, a junior vb-címvédő Liu Shaoangtól várják. Hogy mindeközben mi zajlik az utánpótlásban, kik léphetnek az utánpótláskorból kiöregedett Liu testvérek nyomdokaiba, arra a korosztályos válogatott edzésén kerestük a választ. Az olimpiai keret tagjai természetesen nem a semmiből jöttek, hosszú évek kemény, tervszerűen felépített munkája áll mögöttük. Sikereik azt jelzik, hogy évekkel ezelőtt valami elindult a hazai korcsolyasportban, különösen annak rövid pályás szakágában, minek köszönhetően nem egyszeri sikeres generációként, hanem inkább a jövőbeli sikerek első fecskéiként tekinthetünk a mostani élversenyzőkre.

Utánpótlásban (is) versenyképes a magyar short track Forrás: moksz.hu
Utánpótlásban (is) versenyképes a magyar short track Forrás: moksz.hu
„Hét évvel ezelőtt hoztuk létre a jelenleg huszonkét főből álló utánpótlás-válogatottat – magyarázza Szabó Krisztián szakmai vezető. – A klubokból tizenkét éves kor után, különféle válogatási elvek, időeredmény, versenyteljesítmény alapján kerülnek be a korcsolyázók, akik aztán a hosszú távú sportágfejlesztési program elvei szerint készülnek. Nincs rajtuk túlzott eredménykényszer; mi, edzők elsősorban az olimpiai keret trénereinek keze alá dolgozunk, nem akarjuk úgymond kiégetni a fiatalokat. Ez számukra az utolsó lépcsőfokot jelenti azelőtt, hogy a felnőttek között élversenyzővé váljanak. Persze bizonyos szintet itt is teljesíteniük kell, nem árt, ha ott vannak közvetlenül a korosztályos világelit mögött.” Sziklási András, Tiborcz Dániel, Vajda Balázs, Révész Gergő, Bontovics Balázs, Talabos Attila, Túri Anna, Varga Regina. Csak néhány versenyző, akik közül jó eséllyel láthatunk majd nem is egyet felnőtt-világversenyeken, akár az olimpián is. Mindannyian hosszú évek óta űzik a sportágat, jó néhányan vidéken kezdték. Ezzel el is érkeztünk a sikerek alapjához, a klubrendszerhez, amely különösen jól működik Magyarországon, s amely nélkül a korosztályos válogatott sem lenne eredményes. „Öt olyan település is van, amelyben komolyan foglalkoznak a sportággal. Ráadásul olyan edzők irányításával, akik jól ismerik azokat a technikákat és lehetőségeket, amelyekkel a legtöbbet kihozhatják a tanítványaikból. Ezekből a kiváló utánpótlásbázisokból válogatjuk ki a legjobbakat, ők bekerülnek a nagyjából harminc főt számláló tehetségtámogató programunkba. Hétvégenként az utánpótlás-válogatott edzői közös tréningeket tartanak nekik a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, tehát már egészen fiatalon komoly alapokat kapnak. Innen juthatnak el a korosztályos, majd az olimpiai keretbe. Azt gondolom, hogy a siker kulcsa ez az alulról építkező rendszer, amelynek köszönhetően legalább tíz éven át professzionális körülmények között készülhetnek a fiatalok, mire felnőtté válnak.” Mindez persze nem lenne megvalósítható anyagi támogatás nélkül, de a korcsolyasport bekerült a tizenhat kiemelt sportág közé, így ma már a finanszírozás sem okoz gondot. Jó látni, hogy szemben az esztendőkkel ezelőtti viszonyokkal, manapság a juniorok is piros-fehér-zöld egyendresszben tréningeznek, a kiegészítőkből is a legjobbakat használják, s a korcsolyák élezésével, ívezésével sem nekik kell már foglalatoskodniuk, hiszen képzett technikai stáb áll mögöttük, orvossal, masszőrrel, pszichológussal. A hazai rövid pályás gyorskorcsolyasport immár akár példaként is állítható: a tehetséges fiataloknak nincs egyéb dolguk, mint évek hosszú évek kemény felkészülése után learatni a munka gyümölcsét. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.