UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2017-11-11 21:53

Fiatalok bölcs döntése

Nagyszerű eredményeket értek el a fiatalok a felnőtt rövid pályás országos bajnokságon. Milák Kristóf és Késely Ajna egyaránt négy-négy bajnoki címet szerzett, utóbbi a női mezőny legeredményesebb versenyzője volt. A MÚSZ elnökségi ülésén jóváhagyott koppenhágai rövid pályás Eb-keretben azonban egyikük neve sem szerepel. A szakemberek szerint bölcs döntés született.

Gy. Szabó Csilla – utánpótlássport.huSzázhalombattán szombaton este befejeződött az úszók felnőtt rövid pályás országos bajnoksága, amelyen a fiatalok is nagyszerű eredményeket értek el. A sportág két legnagyobb ígéretének tartott versenyző, a 17 éves Milák Kristóf és a 16 éves Késely Ajna egyaránt bebizonyította, hogy nem véletlenül vélekednek így róluk. Mind a ketten négy-négy egyéni bajnoki címet szereztek, a nők között ráadásul a Kőbánya SC junior világ- és Európa-bajnok úszója a legeredményesebb versenyző címét is elnyerte. A Magyar Úszó Szövetség elnöksége a zárónapon tartotta ülését, amelyen elfogadták a Sós Csaba szövetségi kapitány által előterjesztett 33 fős válogatott keretet, amely az éppen egy hónap múlva kezdődő, koppenhágai rövid pályás Európa-bajnokságra utazik. A két fiatal csillag azonban nincs a listán. A döntést Petrov Iván utánpótlás-kapitány indokolta meg honlapunknak. „Úgy gondolom, hogy ez szakmailag megalapozott, jó döntés volt. Nagyon megterhelő hónapok vannak mögöttük, számukra most a feltöltődés a legfontosabb, hiszen hosszú távon tervezünk velük. Örömteli volt ugyanakkor a sok fiatal, akik jobbnál jobb eredményeket értek el az országos bajnokságon. Az indianapolisi csapat gerince itt volt, Milák Kristóf és Késely Ajna kiugróan szerepelt, de Holló Balázzsal is nagyon elégedett voltam. Számomra nagyon fontos, hogy elindultak az ob-n. Ugyanakkor kiemelten figyelni kell az ifjúsági korból éppen kiöregedőket, tehát a huszonhárom év alattiakat is, mert nagyon nehéz a váltás az utánpótlás és a felnőttkorosztály között – vélekedett Petrov Iván az országos bajnokságot követően.

Késely Ajna a legeredményesebb női versenyző volt a felnőtt ob-n Forrás: MÚSZ
Késely Ajna a legeredményesebb női versenyző volt a felnőtt ob-n Forrás: MÚSZ
A nők között Késely Ajna nyerte el a legeredményesebb versenyző címet. A Kőbánya SC szakosztályvezetője és egyben vezetőedzője, Turi György maradéktalanul elégedett volt tanítványa teljesítményével, ám arra is felhívta a figyelmet, hogy Hosszú Katinka távollétét is meg kell említeni az eredmények kapcsán. „Mindenképpen a realitás talaján kell maradnunk. Hosszú Katinka nem volt itt, és egyelőre még tőle függ sok számban a győzelem. S bár az őrségváltás ideje egyszer úgyis eljön, most még nem tartunk ott. A legfontosabb értékmérő számomra maga a teljesítmény, vagyis az az öt egyéni csúcs, amit Ajna az ob-n úszott. Nagyon sok számban elindult, mindenhol hozta magát, pedig fárasztó nyara volt. A felnőtt Eb-re azért nem utazik, mert félünk attól, hogy túlterheljük. Türelmesen készülünk arra, amikor valóban eljön az ő ideje. Akár érmes helyért is csatázhatott volna Koppenhágában négyszázon vagy nyolcszázon, de a rövid pályás kontinensviadalnak nincs akkora értéke, hogy ezért bármit is kockáztassunk a fejlődésében. Januártól kezdődik a nagy munka, addig ráfér egy kis pihenés. Szerencsére Ajnának a feje a legnagyobb erőssége, tökéletesen kezeli a jelenlegi helyzetet is. Nagy harmóniában és egyetértésben dolgozunk együtt, ami szerintem a siker másik kulcsa”– értékelte tanítványa egész hetes teljesítményét a Kőbánya SC vezetőedzője. Turi György a MÚSZ szakmai alelnökeként beszélt Milák Kristófról is. Ebben a pozíciójában nagyon örült annak, hogy a kiváló érdi fiatal szereplését az Európa-bajnokságon nem mások, hanem ő maga dönthette el. Milák pedig fiatal kora ellenére a lehető legokosabb és legbölcsebb döntést hozta azzal, hogy nem vesz részt a kontinensviadalon. Inkább ő is itthon készül tovább a jövő évi világversenyekre. A szakember szerint néha tudni kell nemet is mondani, és most ennek volt itt az ideje. A legtehetségesebb fiatalok hosszútávú karrierjét sohasem szabad néhány gyors eredményért feláldozni. A Koppenhágába utazó magyar válogatottban öt juniorkorú versenyző kapott helyet. A férfiaknál Holló Balázs (18), Lakatos Dávid (18) és Németh Nándor (18), a nőknél pedig Gyurinovics Fanni (16) és Nagy Réka (14) képviselik a fiatalokat. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.